Waarschijnlijk weet je wel wat een schoonheidsspecialist doet. Of een fysiotherapeut. Maar waarom zou je naar een huidtherapeut gaan? Natuurlijk is het iets met de huid, maar wat dan precies? Vandaag vertel ik je meer over mijn beroep als huidtherapeut. Ook leuk om te lezen als je zelf overweegt om huidtherapie te gaan studeren.

Lees ook: “Hoe verloopt mijn doorsnee werkdag als huidtherapeut i.c.m. het moederschap?

Wat doe je als Huidtherapeut precies?

Zo simpel mogelijk: als huidtherapeut behandel je de “zieke en beschadigde” huid. Je kunt bij een huidtherapeut terecht voor gesprongen vaatjes, overbeharing, pigmentvlekken, acne, littekens en bijzondere wonden. Maar denk ook aan het behandelen van vochtophopingen (oedeem genoemd, bijvoorbeeld na ziektes zoals borstkanker) en het aanmeten van borstprotheses na een borstamputatie. Je kunt je zelfs specialiseren in het medische tatoeëren. Je maakt dan bijv. een prachtige tepel op een gereconstrueerde borst (na amputatie).

Schoonheidsspecialist, Huidtherapeut, Dermatoloog? Wat is het verschil

Het beroep Huidtherapie overlapt een beetje met de beroepen schoonheidsspecialist en dermatoloog. Je zit er als het ware tussenin. Een schoonheidsspecialist doet huidverzorging en beautybehandelingen. Als huidtherapeut ga je een stapje verder qua therapeutische behandelingen en je hebt echt een HBO opleiding afgerond. Een dermatoloog is echt een huiddokter, die naast therapie ook medicijnen mag uitschrijven. Als huidtherapeut doe je wel de therapieën, maar niet de medicijnen.

Welke opleiding moet je doen als je huidtherapeut wilt worden?

De opleiding huidtherapeut is dus een 4 jarige HBO opleiding. Als “bachelor of health” paramedicus sta je geregisterd in het kwaliteitsregister. Je moet jaarlijks punten halen om “bevoegd en bekwaam” te blijven.

Mijn werkdag als huidtherapeut

Als vroege (mama)vogel start ik om 8 uur sharp. Ik bekijk mijn planning. Mijn dag is nooit hetzelfde. De ene keer heb je veel controles. Iemand vertelt je heel enthousiast hoe snel de behandeling is aangeslagen of iemand vertelt je dat het resultaat wat tegenvalt. Dan ga je hier natuurlijk op verder handelen. Soms heb ik veel intakegesprekken met nieuwe mensen. Een behandeltraject start bij ons altijd met een uitgebreid intakegesprek. Hierin bespreek je het probleem. Maar ook de medische geschiedenis en mogelijke oorzaken. Je stelt tenslotte een behandelplan op. Een leuke uitdagende puzzel vind ik dit altijd. En dan natuurlijk alle behandelingen. Wij werken veel met laser, hiermee kun je heel veel huidproblemen oplossen en verminderen. Maar denk ook aan acnebehandelingen of huidwratjes en dergelijke verwijderen.

Vandaag buig ik mijn hoofd over huidproblemen zoals..

Een gezicht met veel gesprongen vaatjes en ontstekingen. Ga ik behandelen met een chemische peeling of met de vaatlaser? Daarna pigmentvlekken. Hoe zijn ze ontstaan? Ben je misschien gevoelig voor bepaalde antibiotica of anti conceptie? Verder een vlotte dame. Ze wilt graag de haren in de oksels en bikinilijn definitief ontharen. Vervolgens schuifelt een onzekere jonge meid binnen. Door een hormonale stoornis heeft ze vreselijk donkere overbeharing in het gezicht. En tot slot zie ik de ijdele “grootmoeder” die zich vreselijk ergert aan al die ouderdomswratjes “Het is wat als je ouder wordt met die huid”. Nou die haal ik zo voor u weg, mevrouw! 🙂 Elke dag is zo afwisselend, leuk en uitdagend!

Ook leuk: “Hoe kies je de beste laser behandeling? Mijn advies als huidtherapeut.

Wat voor karakter heb je nodig als huidtherapeut?

Je wilt altijd veel weten. En je interesses liggen rond het medische vlak, met name bij de huid. Het werken met mensen en het sociale spreekt je aan. Ook wil je graag helpen en hou je van uitdagingen en puzzelen. Verder kun je adequaat handelen in moeilijke situaties en je kunt goed je verantwoordelijk nemen.

Lees ook: “Het combineren van werken en mama zijn valt me zwaar

Nee, dit is geen “kom studeren op de Hogeschool” praatje, haha. Huidtherapie is gewoon echt een superrrr leuk vak! Ben jij ook zo dol op je baan? Wat voor werk doe je dan? Zou huidtherapie iets voor jou zijn?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

7 Comments

 1. Bedankt voor het delen van je beroep en wat dit inhoudt. Ik zou mij ook graag willen verdiepen in de soorten huidtherapie die er bestaan, omdat ik de laatste tijd veel last heb van een gevoelige huid. Ook zou ik graag mijn pigmentvlekken willen aanpakken.

  • Lori Reply

   Graag gedaan! En er zit vast een leuke huidtherapeut bij jou in de buurt voor advies en eventueel een behandeling 🙂 (en anders mag je altijd naar mij komen :))

 2. Heel informatief wat je vertelt. Laatst had ik er al even op gegoogeld wat voor beroep het was, nu heb ik meteen antwoord van je.
  Het klinkt als een heel leuk beroep. Ik zou wel moe worden van al die verschillende mensen in mijn behandelkamer, geloof ik. Het is in ieder geval heel iets anders dan je rol thuis als moeder.
  Voor mij is mijn rol altijd hetzelfde: thuis regel ik alles, plan alles, organiseer alles, zorg voor personen die zelf niks kunnen 😉 . Als secretaresse doe ik dat op het werk ook. Wat dat betreft had ik beter een ander beroep kunnen kiezen.
  …Anita schreef als laatst…Ouderschap vanuit je hartMy Profile

 3. Hey collega! Haha ik vind het zo grappig, ik ben ook huidtherapeut! 😉
  Ik heb 6 jaar mijn eigen praktijk gehad en ben onlangs dus gestopt met werken. Het is op het moment teveel voor mij. Het bezorgde mij een hele hoop stress… Wij hebben drie kindjes en ik wil meer van ze kunnen genieten. Bovendien is mijn man ook veel weg (hij zit bij de marine) en dat is voor de kinderen ook niet altijd makkelijk. Dus extra fijn voor hen als mama er altijd is.

 4. Dat lijkt me een heel erg leuk beroep en ik begrijp goed dat er een opleiding van vier jaar aan voorafgaat. Jammer dat je in Nederland woont en da’s nogal ver voor mij, anders kwam ik zeker eens langs voor een huidanalyse. Ik heb namelijk altijd direct een knalrode huid en daar zou ik graag eens iets aan doen.
  …Miss Milla at Home schreef als laatst…Hoe gaat het nu met mijn scharminkeltjes?My Profile

 5. Ik heb een superleuk vak! Opgeleid tot fysiotherapeut en een paar jaar later gespecialiseerd tot dierfysiotherapeut.
  Momenteel geniet ik thuis van de kinderen (en dieren en erf), maar als de jongste naar school gaat, ga ik het weer serieus oppakken. Al heb ik nu ook nog wel eens een patiënt in de avonduren.
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…Één zwaluw maakt nog geen zomerMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.