Als drukke moeder gaan mijn oortjes direct klapperen, als ik hoor over een keukenhulpje dat gezond koken gemakkelijker (en duurzamer!) maakt. De hooimadam is een hippe versie van de oldskool hooikist. Je kunt in een hooimadam eten garen of warm houden. Sinds ik hem kreeg voor Kerst, gebruik ik het ding meerdere keren per week. Mega geschikt voor drukke moeder, lees maar!

Lees ook: “Energietips voor futloze moeders (mindful en vitamines)

De Hooimadam

Slow cooking in een soort theemuts

Een Hooimadam is een soort katoenen omhulsel, dat gevuld is met wol. Deze materialen samen, zijn enorm isolerend. Zet een hete pan eten in deze zak, en het blijft nog uren warm! Op deze manier maak je superlekker suddervlees, dat lang behoort te garen. En de grootste plus? Het kost geen extra energie van je kookplaat of fornuis.

TIP: Koop of bekijk de Wonderbags voor slow cooking (hetzelfde principe)

Warm eten voor laatkomers

In Nederland eten veel mensen om klokslag 6 uur. Maar ik ken veel werkende vaders en moeders die wel eens later eten. Houd hun eten lekker warm in de hooimadam. Zo hoef je het niet te verpesten in de magnetron.

De vuistregel: het eten in de hooimadam is na 1 uur nog 70 ºC, na 2 uur nog 54 ºC en na 3 uur nog  38 ºC

hooimadam

De hooimadam (Instagram foto)

Hoe zet je als drukke moeder de hooimadam in

Als drukke moeder kan ik twee belangrijke voordelen bedenken.

1. Kook veiliger. Een pan kokend heet eten op het fornuis laten doorpruttelen is niet echt kind-proof. Zowel qua de extreem hete inhoud als het openstaande vuur niet. In de hooimadam laat je het eten zonder vuur verder garen. Veilig, op het achterste hoekje van het aanrecht.

2. Multitasken. Als echte multi-taskmoeder, kook je tijdens het kinderdutje en speel je als de kids wakker zijn met hun, terwijl de hooimadam jullie eten “verder af maakt”.

En als drukke, groene moeder kan ik ook nog wel wat bedenken!

3. Duurzamer. Je bespaart op deze manier natuurlijk enorm veel op gas en electra tijdens het koken. Daarnaast hoef je voor laatkomers niks op te warmen in de magnetron.

Maar let op! Je pan is écht nog heet. Dus verbrand je klauwen niet.

Hoe werkt de hooimadam?

Kook het eten (bijvoorbeeld aardappelen) dat je in de hooimadam wilt laten garen, eerst een paar minuten goed door. Zet de pan met het deksel erop in de hooimadam. Vouw het wol-katoenen omhulsel dicht en trek het koortje aan. Reken ongeveer 1/3 kooktijd meer (bijvoorbeeld 40 minuten, i.p.v. 30 minuten voor zachte aardappelen).

Een hooimadam kopen of eentje knutselen?

Het principe van een hooimadam is geen rocket science. Kampeerders gebruiken voor dit principe gewoon hun slaapzak. Eentje kopen kost rond de 30 euro, maar ben je goed in DIY en naaien? Een hooimadam maken is ook niet zo moeilijk. Ga je voor oldskool of groter? Dan kun je een ouderwetse hooikist maken. Een andere vorm van hetzelfde principe is de “wonderbag“.

TIP: of je nu eentje koopt of maakt, kies een wat grotere. Gebruik de omvang van je grootste pan.

 

hooimadam

de hooikist (nl.wikipedia.org/wiki/Hooikist)

hooimadam

de Wonderbag (nl.pinterest.com/pin/281052832976120352/a)

Handige Hooimadam recepten voor drukke moeders

Als werkende moeder met twee jonge kids en de wens om altijd een gezond maaltje op tafel te toveren is het: plannen, plannen, plannen. De oplossing voor nu is vooruit koken. Zo hoef ik op de dagen dat ik werk, alleen maar iets op te warmen. En hoe ik de hooimadam inzet? Nou simpel:

1. Suddervlees. Van een grote pan suddervlees kun je twee dagen genieten. Braad je vlees aan en kruid het. Zet het vlees onder water en kook het even een minuut of 10 goed door. Zet de pan in de hooimadam en laat het de hele nacht staan. Terwijl je ’s ochtends je ontbijt maakt, kook je het vlees nog eens een minuut of 10 op. Zet de pan vervolgens weer in de hooimadam en ga overdag lekker werken en ’s avonds heerlijk smullen.

2. Appelmoes of vruchten compote. Schil je appels of peren. Of allebei. Zet ze in een pannetje, nét onder water. Kruid met lekkere warme kruiden zoals kaneel en voeg wat kruidnagels of rozijnen toe. Kook dit een minuut of 10 op en zet vervolgens een uur of 3 in de hooimadam. Supersimpel een heerlijk gezond dessert.

3. Aardappels of stamppot. Kook je aardappels (samen met bijv. worteltjes) een minuut of 10 in de pan. Zet vervolgens een uurtje in de hooimadam. Stamp de stamppot en maak af met gebakken spekjes of een rookworst van Schotse Hooglanders.

En nog zoveel meer!

Maar verder kun je nog véél meer in de hooimadam doen zoals rijst garen, yoghurt maken, sauzen bereiden, soep maken of maak een Kip-stoofschotel met appel, abrikozen en kaneel jammie!

Leestip: “Bentoboxen voor beginners & herfstige voorbeelden

Kende jij het slowcooking principe of de Hooimadam al? En lijkt het je handig voor bij jou thuis? Ik ben erg benieuwd naar je reactie, deel het met ons in de comments hieronder.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

7 Comments

 1. Jannie Hommes Reply

  Gebruik hem Al Een paar jaar. Staat nu ook weer gereed voor de boerenkool haat perfect. Hele middag geen omkijken naar. Echt een aanbeveling.

  • Ja, ik ben er ook zo tevreden mee! Gebruik ‘m wekelijks voor soepen en stoofvlees 🙂

 2. Ik gebruik er ook al jaren een met veel plezier.
  Het moet even ‘in je systeem’ komen, maar dan is het ideaal! Rijstpap, gewone rijst, havermoutpap, brooddeeg, eten warm houden,… ik doe het allemaal.
  De grootste vind ik trouwens nog wel vrij groot hoor, dat lijkt me voor een gemiddeld gezin toch wat ruim. Goed meten dus.
  …geertruurzaam schreef als laatst…Cadeautjes voor een meisje van 4My Profile

 3. Nou da’s toevallig! Deze week, sterker nog: gisteren, kwam het hier in huis nog weer ter sprake. Kies ik voor een snelkookpan, een slowcooker of een hooimadam. Eigenlijk past de hooimadam het beste bij mijn kookstijl. Is ‘ie maar €30 ? Ik dacht veel duurder.
  Dank je voor deze uitgebreide blogpost!
  …Anita Willems schreef als laatst…Stalen huwelijkMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.