Je kunt in een hooimadam langzaam eten garen of warm houden. Slowcooken dus, maar dan zonder energiekosten. Inmiddels gebruik ik ‘m al jaren met veel plezier. Hoe werkt ’t?

Lees ook: Energietips voor futloze moeders

Wat is een hooimadam?

Slow cooking in een soort theemuts

Een Hooimadam is een katoenen omhulsel, dat gevuld is met wol. Deze materialen samen, zijn enorm isolerend. Een soort zak, eigenlijk.

Zet een hete pan eten in deze zak, en het blijft nog uren warm! Op deze manier maak je superlekkere gerechten die lang behoren te garen.

Ideaal voor:

  • Zelf bottenbouillon maken
  • Gedroogde bonen bereiden i.p.v. uit blik
  • Aardappels en andere groenten garen
  • Lekker suddervlees
  • Soepen

Voordelen van een hooimadam voor drukke moeders

  1. Kook veiliger. De pan kan na het opkoken, van het vuur af. In de hooimadam laat je het eten verder garen. Veilig, op het achterste hoekje van het aanrecht.
  2. Multitasken. Terwijl het eten ‘wordt afgemaakt’, heb jij er geen omkijken naar en kun je wat anders gaan doen.
  3. Geen magnetron nodig voor laatkomers. Zet je gerecht in de hooimadam om het eten warm te houden.
  4. Duurzamer. Scheelt gas en elektra tijdens het koken.
  5. Meeneembaar. De zak is opvouwbaar en lichtgewicht. Je kunt ‘m dus ook makkelijk mee nemen voor gebruik op reis.

Maar let op. Je pan is écht nog lang heet. Dus verbrand je klauwen niet.

Waarom is een hooimadam duurzaam?

En de grootste plus? Het kost geen extra energie van je kookplaat of fornuis. Je hebt daarnaast geen elektrisch apparaat nodig, zoals een slowcooker.

Hoe werkt de hooimadam?

Kook het eten (bijvoorbeeld aardappelen) wat je in de hooimadam wilt laten garen, eerst een paar minuten goed door. Zet de pan met het deksel erop in de hooimadam. Vouw het wol-katoenen omhulsel dicht en trek het koortje aan. Reken ongeveer 1/3 kooktijd meer (bijvoorbeeld 40 minuten, i.p.v. 30 minuten voor zachte aardappelen).

Alternatieven hooimadam

Een hooimadam lijkt een beetje op..

De ouderwetse hooikist: deze kist zit gevuld met hooi en er is plaats voor één of meer pannen. De kist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Van te voren wordt het voedsel in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook gebracht.

De slowcooker: een elektrisch apparaat voor op het fornuis of in de oven. De ingrediënten in de slowcooker stomen langzaam gaar in een afgesloten pan, zonder dat deze uitdrogen en met behoud van smaken, geuren en voedingstoffen. Ook wel crockpot genoemd.

DIY: een hooimadam zelf maken

Het principe van een hooimadam is geen rocket science. Kampeerders gebruiken voor dit principe gewoon hun slaapzak.

Maar heb je zin in een do it yourself en naaien? Een hooimadam maken is niet zo moeilijk. Ga je voor nog meer retro, of wil je iets groters? Dan kun je een ouderwetse hooikist maken. Een andere vorm van hetzelfde principe is de “wonderbag“.

hooimadam crock-pot

Handige Hooimadam recepten voor drukke moeders

Als werkende moeder met twee jonge kids en de wens om altijd een gezond maaltje op tafel te toveren is het: plannen, plannen, plannen. De oplossing voor nu is vooruit koken. Zo hoef ik op de dagen dat ik werk, alleen maar iets op te warmen. En hoe ik de hooimadam inzet? Nou simpel:

1. Suddervlees. Van een grote pan suddervlees kun je twee dagen genieten. Braad je vlees aan en kruid het. Zet het vlees onder water en kook het even een minuut of 10 goed door. Zet de pan in de hooimadam en laat het de hele nacht staan. Terwijl je ’s ochtends je ontbijt maakt, kook je het vlees nog eens een minuut of 10 op. Zet de pan vervolgens weer in de hooimadam en ga overdag lekker werken en ’s avonds heerlijk smullen.

Ook leuk: “Gezond en duurzaam vlees eten; waarop letten? (biologisch supermarkt vlees & online vlees)”

2. Appelmoes of vruchten compote. Schil je appels of peren. Of allebei. Zet ze in een pannetje, nét onder water. Kruid met lekkere warme kruiden zoals kaneel en voeg wat kruidnagels of rozijnen toe. Kook dit een minuut of 10 op en zet vervolgens een uur of 3 in de hooimadam. Supersimpel een heerlijk gezond dessert.

3. Aardappels of stamppot. Kook je aardappels (samen met bijv. worteltjes) een minuut of 10 in de pan. Zet vervolgens een uurtje in de hooimadam. Stamp de stamppot en maak af met gebakken spekjes of een rookworst.

En nog zoveel meer!

Maar verder kun je nog véél meer in de hooimadam doen zoals rijst garen, yoghurt maken, sauzen bereiden, soep maken of maak een Kip-stoofschotel met appel, abrikozen en kaneel jammie!

Overige tips en info

Voor het veilig bereiden van voedsel in de hooimadam, moet je het eerst tot minimaal 60-75 graden opwarmen. (voedselcentrum, slow-cookers.nl) Een handig hulpmiddel daarbij is een keukenthermometer of vleesthermometer.

De vuistregel: het eten in de hooimadam is na 1 uur nog 70 ºC, na 2 uur nog 54 ºC en na 3 uur nog  38 ºC

TIP: of je nu eentje koopt of maakt, kies een wat grotere. Gebruik de omvang van je grootste pan.

Ook leuk: Gezond en duurzaam vlees eten, waarop letten?

Ken jij het ‘slowcooking principe’ of de Hooimadam al? En, lijkt ’t je wat?

Origineel artikel 2017, update 2022, foto’s eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  1. Gebruik hem Al Een paar jaar. Staat nu ook weer gereed voor de boerenkool haat perfect. Hele middag geen omkijken naar. Echt een aanbeveling.

  2. Ik gebruik er ook al jaren een met veel plezier.
    Het moet even ‘in je systeem’ komen, maar dan is het ideaal! Rijstpap, gewone rijst, havermoutpap, brooddeeg, eten warm houden,… ik doe het allemaal.
    De grootste vind ik trouwens nog wel vrij groot hoor, dat lijkt me voor een gemiddeld gezin toch wat ruim. Goed meten dus.
    …geertruurzaam schreef als laatst…Cadeautjes voor een meisje van 4My Profile

  3. Nou da’s toevallig! Deze week, sterker nog: gisteren, kwam het hier in huis nog weer ter sprake. Kies ik voor een snelkookpan, een slowcooker of een hooimadam. Eigenlijk past de hooimadam het beste bij mijn kookstijl. Is ‘ie maar €30 ? Ik dacht veel duurder.
    Dank je voor deze uitgebreide blogpost!
    …Anita Willems schreef als laatst…Stalen huwelijkMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.