Het is half twee ‘s nachts en ik zit weer eens lekker te piekeren. Ik ga er maar een kopje thee bij pakken. En vooruit, die oliebol lonkt ook! Het is tijd voor een schrijfstukje uit mijn ziel over mij en Mama’s Jungle. Het why and how. En over mijn onzekerheid hierbij.

Weer zo’n gedachtentornado

Vanmiddag had ik namelijk weer zo’n gedachtentornado. Ik zit dus al dagen te tobben over een klein stukje in mijn media kit over mij en Mama’s Jungle. Het zou zo simpel moeten zijn. Een paar regels om mezelf en mijn blog te presenteren. Maar mijn gedachten maken het tergend ingewikkeld. Bij alles wat ik schrijf, schreeuwen ze:

 • Het is niet goed genoeg;
 • Ik ben niet zo interessant als andere bloggers;
 • Waarom zouden mensen mijn mening interessant vinden en
 • Waarom doe ik het eigenlijk?

Ik werd er nogal verdrietig van

Mijn gedachten gingen alle kanten op. Ik gaf die negatieve en lelijke gedachten gelijk. En daarna werd ik pissig. Op mezelf, dat ik niet sterker ben dan dat. Bam! Weer in die strijd met mijn gedachten. Ik ben er zo moe van 🙁

Noodrem

Stop! Ik klap mijn laptop dicht en ga iets anders doen. Even neuzen op de kerst-outlet. Dat vind ik altijd leuk. Al besef ik dat ik niet in een beste bui ben om te shoppen en ik spreek met mezelf af dat ik alléén iets koop als het me inspireert of raakt. Na een rondje door het tuincentrum, sluip ik trots zonder aankopen langs de kassa en buiten koop ik dus die oliebollen 😉 Vervolgens bel ik mama voor een wandeling.

Praten helpt, dat beginnen lukt ehhh ietsjes

De frisse, blauwe polderlucht doet me goed en ik sta her en der stil om de scharrelende ganzen te bekijken. Langzaam raak ik aan de praat met mams, over mijn blog en hoe ik dat nu allemaal moet omschrijven. Praten is toch wel fijn, maar het blijft een dingetje om mijn onzekerheden zo te uiten, nog voordat ik “zelf” een oplossing heb gevonden. Waarom moet ik nou toch alles altijd maar alleen oplossen?

De “pitch” is af

Anyways. Mijn stukje over Mama’s Jungle is af (pitch naar bedrijven is dit). Zowaar naar eigen tevredenheid. 

“Groene Lifestyle Mama Blog” Een persoonlijke, lifestyle blog over moederschap, duurzaamheid en zelfontwikkeling/zelfzorg. Bekijk daarnaast toffe tips en leuke ideetjes rondom huis, tuin, huid, gezondheid, eten, spelen, creativiteit en reizen.

Met openhartige blogs, informatieve artikelen en originele sponsored stories hoop ik lezers te inspireren tot het volgen van hun eigen pad, ook als dit buiten de gebaande paden is. De essentie? Lief zijn met een knipoog naar jezelf en de wereld om je heen! Doe je mee?

Maar dan. Zo hinderlijk. Lees ik het nu terug, begin ik weer te twijfelen. Opnieuw niet goed genoeg? Omg..!

Schrijven vanuit de lezer??

Er is meer aan de hand. Het is toch dat denken vanuit de lezer verhaal. Door zo’n pitch moet ik mezelf ineens inkaderen. Daarbij vraag ik me af: Hoe ziet de lezer mij? Wat wil de lezer? Maar jeetje ik weet helemaal niks over WIE mijn lezers zijn, die zijn ook weer allemaal anders. Ik heb best veel onderwerpen ook. En ja, dan zijn moederschap en een groen leven de overkoepelende factoren. Maar ik ben niet de alleswetende opvoeder. Of de superduurzame hippie. Zo wil ik mezelf ook helemaal niet neerzetten. . Maar hoe dan wel? En dan komt die vraag..

Waarom schrijf ik eigenlijk dit blog?

Aii. Oké. 

Ten eerste vind ik het leuk om over allerlei onderwerpen na te denken en er een eigen beeld/mening bij te vormen. Want ik heb een allergie voor klakkeloos iets overnemen 😉 Ik vind het daarnaast ook leuk om op zoek te gaan naar handige of gemakkelijke tips qua duurzaamheid. Niet om nou perfect “groen” te zijn, maar wél om de bewuste keuzes te maken die bij míj passen. Ik wil deze wereld waarderen, niet verspillen. Verder speelt zelfontwikkeling/zelfzorg op dit moment een grote rol en dat komt vooral omdat ik zelf nu in die fase zit. Tot slot hou ik van creatief schrijven, woorden en zinnen. Maar ook van andere creatieve tips en ideetjes. Die ik opzoek of verzin. En ik wil alles delen voor tjaa.. voor degene die dat interesseert 🙂

Geen strijd meer (hope so!)

Om nog even terug te komen over die strijd met mijn gedachten. Mijn nieuwe vriendje (yess, die is heel interessant en inspirerend en leuk en knap ????) verwoordde het zo: je moet je gedachten niet geloven, lach ze gewoon uit. Ik weet het diep van binnen ook wel. Mijn psycholoog zei het me ook al eerder, van dat niet geloven. Maar in zo’n bui lukt dat gewoon niet altijd. Maar note to self, wat mij wel helpt is om op deze moment even op te sommen wat deze dag WEL lukt, fijn of goed is. En uitlachen, hmm valt te proberen een keer ????

Schrijven vanuit mijn ziel

En dan de mooiste tip van vriendjelief. Schrijf gewoon vanuit je ziel. Hmm.. ik voel mijn hakken in het zand schrapen. Doe ik dat niet dan? Maar ja en nee dus. Ergens wel en soms zit toch ook die onzichtbare lezer op mijn schouder mee te gluren en bemoeien. Schrijf ik toch weer (teveel) met de lezer in gedachten. Lastig hoor soms!

Tot slot is mijn blog nu ook mijn werk. Ik voel heus de druk om te groeien, presteren en opdrachten te krijgen. Maar het allerliefst ben ik puur en dichtbij mezelf. En met elk kleine stap, kom ik steeds dichterbij. En dat vind ik heel fijn. Daar ga ik voor! En als “de lezer” mij dan niks vindt? So be it. Dan zwaai ik die nu uit met de beste wensen. 

Kwestie van balans? Niet te moeilijk denken? En (meer) schrijven vanuit mijn ziel..? Oké, ik ga het laten bezinken, ervaren, proberen en ehh we’ll see. Tot zover. Nu is het half 3.. ik zeg weltrusten 😉 Liefs! 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Comments

 1. Als je twijfelt over je blog; waarom vraag je dan niet lezers van je blog wat ze ervan vinden?
  Onder je blogposts staan zat reacties. Kijk naar wie er vaak op je blog reageert en vraag aan diegene of je haar/hem wat vragen mag stellen. Of doe een oproepje op je site of er wellicht lezers zijn die af en toe willen meedenken. Daar kun je dan ideeën voor je site, teksten waar je wellicht mee worstelt etc tegenaan houden. Eventueel verloot je dan onder de deelnemers aan dat groepje iets.
  …henk schreef als laatst…Van 19 naar 20 in spandoekstijlMy Profile

  • Hi Henk, bedankt voor je reactie en goede ideeën ook! Dat ga ik mogelijk doen. Liefs!

 2. Een lastige is dit hè, die innerlijke criticus die alles in twijfel trekt 🙁
  Zulke gedachten heb ik ook gehad, dat je denkt ‘wat voegt mijn blog nou toe, er zijn tientallen anderen die hetzelfde zeggen, maar dan beter’. Of dat je denkt ‘die ander schrijft over hetzelfde, heeft meer lezers, maar schrijft slechter. Ik kan er net zo goed mee ophouden’.
  Dat zijn twee uiterste gedachten. Maar dan denk ik: als al die anderen die slechter zijn gewoon een podium vinden, waarom IK dan niet. Dus blijf ik schrijven, want dat vind ik leuk. Sterker nog, dat is essentieel voor mijn geestelijk welbevinden 😉
  …Anita Willems schreef als laatst…Het leven zelf is onze mooiste loopbaanMy Profile

  • Ja die ja, essentieel voor mijn geestelijk welbevinden 😉 i agree!! Haha. En inderdaad. Mijn “ding” is toch niet het grote publiek, maar juist in de kring met dezelfde gedachtegangen, ook als die klein is, dat vind ik niet erg. Verder heb ik nog een trucje om te proberen. De persoonlijke blogs ga ik meer schrijven met het idee dat ik “in mijn dagboek voor mezelf” schrijf. Maar dan publiceer ik het. Kijken of ik dat gekke lezertje op mijn schouders zo kan omzeilen haha.

 3. Ik denk vaak ook over mijn blog en over hoe anderen beter zijn of populairder. Dan ga ik terug naar de essentie: ik schrijf omdat ik het graag doe! Dus twijfel niet, je bt goed bezig!

  • inderdaad.. ! ja precies 🙂 meer vanuit ik en dan niet denken dat dat egoïstisch is maar juist dichtbij mezelf.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.