Een tijdje terug zat ik wat te mijmeren over koorts. De spiegel tijdens mijn moederschap, veranderende mijn kijk erop. Geen pilletje erin en dóór maar met koorts-pauze. Een fijne theorie, maar nu ik zelf gevloerd lig met een dikke griep, voel ik me echter niet zo prettig…! Toch wil ik meer naar mijn lichaam en haar immuunsysteem luisteren. En griep zonder medicijnen doorkomen.. oké, maar wat kan ik dan wél doen?

Lees ook: “Blaasontsteking oplossen zonder antibiotica”

Disclaimer: dit artikel gaat over een ongecompliceerde griep, bij mij (een gemiddeld gezond persoon). Ik deel mijn eigen ervaring en wat ik fijn vind. Dit is geen doktersadvies! Raadpleeg je eigen arts, indien nodig.

Wat kan ik doen, bij griep zonder medicijnen doorkomen?

1. Accepteer de griep

Simpel gezegd: griep ontstaat door een virus. Maar als ik er dieper naar kijk, kan ik het ook benaderen dat mijn lichaam dit even “nodig” heeft. Mijn immuunsysteem was blijkbaar niet sterk genoeg om het tegen te gaan en heeft een reset nodig. En door een porretje in mijn immuunsysteem, versterk ik haar juist.

De griep accepteren vind ik niet makkelijk, want het komt eigenlijk nooit uit!! Maar tegelijkertijd krijg ik juist griep als ik té lang ben doorgegaan.. Een stopsein van mijn lichaam? Om deze reden probeer ik de griep zonder medicijnen te accepteren, lichamelijk en mentaal. Daarbij vertrouw ik op mijn lichaam. Die kan best tegen een stootje!

Wist je trouwens dat een flinke griep gerust meer dan een week kan duren?! Ik was altijd in de veronderstelling dat ik na een paar dagen echt wel weer aan het werk moest, anders was ik zwak. Stomme gedachtegang!

2. Rust, reinheid en regelmaat

Nu mag ik ‘m tegen mezelf uitspreken 😉 Ik geef mijn lichaam rust, zodat zij ook echt kan uitzieken en griep zonder medicijnen kan doorkomen. Het liefst slaap ik de koorts door. Maar onder een dekentje op de bank, een leuke film of serie kijken is ook een goede optie.

ziek, griep zonder medicijnen
Met een kind erbij is het gewoon samen hangen de hele dag. In ieder geval een poging tot zoveel mogelijk rust 😉

Ook mijn hersenpan heeft rust nodig. Effe afstand van de dagelijkse drukte. Werken valt hier dus NIET onder. In een gezonde werkcultuur val ik tijdens ziekte ook in voor een ander, met begrip. Dat zou dan ook andersom moeten gelden. Geen schuldgevoel.

3. Koorts, niet direct verlagen!

Koorts bij griep zonder medicijnen is ook niet leuk, maar wel nuttig. Ik zie koorts als ons lichaamseigen medicijn. Bij een temperatuur boven de 38 graden kunnen bacteriën en virussen namelijk niet meer verder groeien. Met een koorts verlagend medicijn werk ik in feite mijn eigen lichaam tegen.

Ik kruip dus lekker warm onder de wol, soms met een heerlijk pittenzakje tegen de koude rillingen en laat het ongemak er zijn.

hoestdrank maken / griep zonder medicijnen
koorts thermometer: normale lichaamstemperatuur is rond de 37 °C, vanaf 38 °C is er sprake van koorts.

4. Voeding en drinken

Veel trek heb ik meestal niet, als ik ziek ben en griep zonder medicijnen wil doorkomen. Zeker niet de eerste dag. En als ik daarna trek heb, is dat in ongezonde dingen. Zoals patat, haha. Toch probeer ik waar mogelijk mijn lichaam te voeden.

  • Voldoende water of thee. Het liefst geen suiker en anders bijvoorbeeld bio vlierbessensiroop met vitamine C. Dit kan ik aanlengen met water. Ongezoete vlierbes bestaat ook, trouwens.
  • Een bouillon vind ik ook altijd lekker, een beetje gezout. In échte bottenbouillon zitten allerlei belangrijkste voedingsstoffen die bijdragen tijdens ziekte.
  • Ik neem extra vitamine C (>1000mg per dag), maar wel een kwalitatieve vitamine C van bijvoorbeeld natuurlijke oorsprong (acerola of met bioflavonoïden) en verspreid over de dag.
  • Vitamines kan ik natuurlijk óók uit puur, biologisch groenten en fruit halen. Een groene smoothie of verse groentensap is dan ook fijn als ik ziek ben.

Check ook de “groene smoothie recepten en andere gezonde drankjes” op Mama’s Jungle

5. Andere extraatjes voor mijn lijf tijdens griep

Bij griep zonder medicijnen, zijn er wel aan aantal andere dingen die ik kan doen.

  • Speciale bio etherische oliën om mee te stomen, in bad te gaan of op een watje in mijn bh te stoppen en op mijn kussen te druppelen. Zeker als ik verkouden, fijn.
  • Verder deed ik zelf – op aanraden van een vriendin – shotjes met kurkuma en zwarte peper in water, 3x per dag (een soort natuurlijke antibioticum, naar het schijnt). Ieww..
  • Als ik de koorts subtiel verlagen wil, kan ik azijnsokjes aandoen (alleen als mijn voeten warm zijn), of in een warm bad gaan.

En dan maar uitzieken..!

Als de griep zonder medicijnen weg is en ik mij langzaam beter voel, dan moet ik waakzaam zijn. Te hard van stapel lopen, is mijn valkuil. Ik ga door met nog wat narusten en chillen, gezonde voeding en wat frisse buitenlucht! Kortom, dat stapje terug respecteren. En verder: mijn lichaam sterk en gezond houden, de kunst zit ‘m in de preventie 😉

De griep zonder medicijnen doorkomen: uitzieken dus.. Wat versta jij hieronder als je griep hebt?

afbeelding Pixabay, info: https://www.thuisarts.nl/koorts/ik-heb-koorts

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.