Even iets ophangen, zagen, een bepaalde ringsleutel.. Ik heb niet álles in huis. Zeker geen hogedrukspuit. Maar ik hou wel van klussen. Lenen is een optie, maar er zijn nog meer duurzame manieren om aan tuingereedschap te komen!
Ook leuk: Handige trappen en ladders
Inhoud
Hoe kom ik aan tuingereedschap?
Bekijk hier een paar leuke ideetjes en duurzame manieren om aan tuingereedschap te komen.
1. Investeren bij veelvuldig gebruik & zelf delen
Wanneer je iets echt veel gebruikt, is het natuurlijk wél handig om het zelf te kopen. Qua tuingereedschap en benodigdheden kun je dan denken aan een grasmaaier bij een groot gazon. Of hogedrukspuit bij veel tegels.
Zelf ben ik nogal van het ophangen en weer veranderen.
Wat heb ik gekocht? Een mooie Makita schroeftol ღ
Het leuke van ook zelf goed gereedschap hebben is, dat je die ook weer kunt delen met anderen. Zo heb ik de buurvrouw ook al een paar keer kunnen helpen met mijn schroeftol. En zij mij met een scherpe kniptang :-)
2. Lenen van de buren, vrienden of familie
Als ik tuingereedschap nodig heb voor een klusje dat niet zo vaak voorkomt, hang ik gewoon even over het balkon; yo, buurvrouw. Of ik vraag een van de klussers hier in de buurt. Of natuurlijk familie of vrienden. Makkelijk, gratis én een duurzame oplossing.
Tip: weet je niet precies hoe het (tuin)gereedschap werkt? Bekijk dan gemakkelijk online de gebruiksaanwijzing.
3. Kijken bij een ‘deelschuur’ in de buurt – Peerby
Een andere leuke duurzame ‘gratis’ oplossing is een deelschuur in de buurt. Ook zo’n ontzettend tof initiatief! Bij Peerby kun je hiervoor een account aanmaken. De meeste spullen zijn te leen en sommige mensen vragen een klein bedrag. Van bakfietsen, verfspuiten tot steekwagens.
Bij onze deelschuur zitten al weer meer dan 350 mensen, die meer dan 800 spullen te delen hebben!
4. Het huren van groter tuingereedschap
Mocht ik hier niks kunnen vinden, dan kan ik nog kijken voor huren bij een paar bouwmarkten in de buurt. Dit gaat voornamelijk om groter tuingereedschap. Denk aan grondboren, bladblazers, een heggenschaar of houtversnipperaar.
5. Scoren bij de kringloop
Kleiner tuingereedschap ligt vaak voor kleine prijsjes bij de kringloop. Hier liep ik laatst tegen een ijzeren hamer aan. Prima, daar kan niet zoveel mis mee zijn. Of schroefjes, moertjes en touw. Ik kocht echter ook eens een zaag. Die was alleen niet zo scherp meer. Oops..
Ik hou altijd een lijstje bij in mijn telefoon met spulletjes of tuingereedschap dat ik nodig heb, maar niet per se nú. Als ik dan bij een kringloopwinkel ben zoek ik die dingen. En is het er niet, dan heb ik de tijd om het een volgende keer te kopen. Bijvoorbeeld een plantenspuit :-)
6. Tweedehands online zoeken
Wanneer ik juist iets specifieks zoek qua tuingereedschap of iets NU nodig heb, dan is een kringloopwinkel niet handig. Dan kijk ik liever tweedehands online en zoek ik het zelf op. Denk aan een goede schep, hark of bezem.
Niet weggooien, maar repareren
Tot slot nog een leuk weetje.
Stel je tuingereedschap is niet helemaal jofel meer (zoals mijn zaag). Dan hoef ik het niet meteen weg te gooien. Ik kan het brengen naar het repaircafe!
Ook zo’n geweldig, wereldwijd initiatief in het kader van de circulaire economie. Love it!
'Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.' Aldus Repair Cafe zelf.
Ook leuk: Hoe krijg ik een lekker koel huis in de zomer?
Afbeelding header: Pixabay Manfred Richter