Het is elke ochtend hetzelfde liedje. Ken je dat? Als de kinderen al klaar staan voor school en ik nog een laatste controlerondje doe, zijn er zeker nog 2 lichten aan. Nog even snel de verwarming in de kamer uit zetten, en de rest van de elektra checken. Met oog op het milieu en de hoge energieprijzen is dit voor mij een bron van frustratie. De kinderen weten dit en als ik ze roep, komen ze vlug alles orde maken. Maar het uit zichzelf onthouden? Dat blijkt toch lastiger dan je zou denken.

In ons huis hebben we al veel stappen ondernomen om energiezuinig te zijn. Zuinige apparaten, isolotie waar mogelijk, een duurzame badkamer.

Toch blijft het huis gevoelig voor tocht en komt er een wind die ik liever in de woonkamer niet voel. Zonnepanelen of een warmte pomp zijn helaas niet mogelijk. Tot die tijd gaan we voor maatregelen om de energie toch zoveel mogelijk in huis te houden, zonder enorme investeringen.

Doe die deur nou toch eens dicht

De deuren van de slaapkamers waar ramen open staan, de deur tussen de gang en de woonkamer en niet te vergeten de voordeur, allen staan ze hier geregeld open. Kinderen rennen heen en weer, spelen verstoppertje door het hele huis en dan ben je bezig met belangrijker zaken dan het sluiten van de deur. Toch ligt hier een enorme kans tot besparen.

Hoe warm moet je water zijn?

Je CV ketel heeft een maximum stand van doorgaans zo’n 80 graden. Van hieruit wordt je verwarming en je water verwarmd, wat natuurlijk fijn en belangrijk is. Maar wist je dat in nieuwe, goed geïsoleerde huizen deze maximale stand met wel 20 graden naar beneden kan?

Je ketel verbruikt zo veel minder gas en je verwarming en douche blijven aangenaam warm. Ook heeft je ketel vaak een ecostand voor warm water. Als je deze gebruikt duurt het iets langer voordat je water warm is, maar als je gedurende de dag de warmwaterkraan niet vaak nodig hebt, kan je zo’n 15 m3 gas per jaar besparen.

Sta stil bij je vaste lasten

De markt ging het afgelopen jaar alle kanten op. De gasprijs was nooit eerder zo hoog. Dit waren onzekere tijden, maar gelukkig is er nu ruimte voor meer zekerheid. Voor alle moeders en vaders is dit een goed moment om te gaan energie vergelijken.

Ik werk elk jaar mijn lijstje met vaste lasten bij, zo kan ik goed van te voren rekening houden met wat ik moet betalen en dit alvast ‘vooruit’ sparen.

Alle beetjes helpen

Een grappige, warme onesie maakt een geweldig verjaardagscadeau voor je kind. Als je vervolgens zelf een dikke trui aantrekt, een kleed op de vloer legt en gordijnen van een dikker, warmer materiaal ophangt, ben je echt een eind op streek. Je zal merken dat je energierekening daalt, ook zonder enorme investeringen. En ben je het nu zat om elke dag 20 keer te vragen of je kinderen de deur dicht doen? Koop dan een deurdranger. Dan blijft het thuis nog gezellig ook.

Afbeelding header: Pixabay, samenwerking

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.