Al surfend en online-shoppend kom je soms op verrassend ongewoon, gewone onderwerpen. Je zoekt een leuk, stijlvol vloerkleed voor de kleine meid haar speelkamer en komt meteen weer voor keuzes te staan. En dan bedoel ik niet alleen de prijs. “Wat is goed?” brult dat moederinstinct meteen. Een vloerkleed.. in alle maten, vormen, kleuren en materieel. Dan gaat in mijn hoofd meteen de bio-molen op volle toeren. Hoe bewust, duurzaam, ecologisch of biologisch wil je het hebben? Ook weer geen kwestie van goed of slecht. Maar eentje van “In hoeverre is het…”, en vul maar weer in.

Een stijlvol duurzaam vloerkleed

Wanneer is een vloerkleed bewust geproduceerd?

Je vraagt je af waar het kleed wordt geproduceerd. Zijn de werkomstandigheden menselijk? Wordt er geen kinderarbeid ingezet? Hoeveel handelaren zitten er tussen? Het is vaak informatie dat niet kant-en-klaar bij het product wordt neergezet. Gelukkig wordt er in sommige situaties wel benadrukt dat er geen kinderarbeid in het spel is, en dat is (marketingtechnisch slim, maar voor ons vooral om te weten) heel erg fijn. Het geeft iets van info. Tevens hoop ik stiekem wel dat er ook een slim figuur tussen zit die dit af en toe checkt.

Ook leuk: “Hoe maak je een minimalistische woonkamer gezellig?”

Je wilt ook graag een duurzaam kleed

Hoe lang gaat het kleed mee? Goedkoop is vaak duurkoop. Maar hoe vaak is het niet dat je toch besluit voor iets duurder te gaan, je dan van een koude kermis thuis komt, en je in dit geval thuis op een crappy karpet zit. Duurzaamheid kun je ook opvatten als tweedehands. Neem een vloerkleed over of wees duurzaam met de jouwe en geef hem na jouw gebruik een tweede leven.

Een ecologisch/ biologisch vloerkleed

Ook over het materiaal valt veel te zeggen. Synthetische of sterk bewerkte materialen kunnen gifstoffen bevatten. Helaas weet ik hier (nog) niet het fijne van, maar zelf neig ik naar zo veel mogelijk puur natuur. En dan kom je al gauw op een natuurlijk wolletje uit. Een stijlvol wollen vloerkleed is zelfreinigend en duurzaam.

Ook leuk: “Een donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten”

Biologisch katoen spreekt mij ook altijd aan. Op Otto vind ik een hoop leuke, betaalbare vloerkleden en van Natuur Tapijt sprak de visie over 100% natuurlijk materiaal en volledige biologisch afbreekbaar mij wel aan, al zaten we daar wel meteen een treetje hoger op de Eurotrap 🙂

stijlvolle-speelkleden

Deze superleuke, stijlvolle vloerkleden bestaan uit 100% scheerwol, zijn vrij van kinderarbeid en zijn al vanaf €29,99 verkrijgbaar. (bron: Otto)

Keurmerken bij vloerkleden

Tot slot vind je op dit vlak ook weer een ruim aanbod aan keurmerken. Kijk ook hier heel bewust naar wat betekent het keurmerk? Vaak zijn het zelfbedachte keurmerken en controleert niemand het. Maar het feit dat bedrijven bewust bezig zijn op dit vlak vind ik dan wel weer goed. Achtergrondinfo over keurmerken zoek ik zelf altijd eerst even op via de Consuwijzer.

ecoengagement keurmerk stijlvol duurzaam vloerkleed

Kortom, het blijft lastig en altijd goed nadenken over hoe eco een product is, zoals een stijlvol duurzaam vloerkleed. Lees goed, vraag goed door en check eventueel de keurmerken. Wat voor vloerkleed heb jij in huis liggen?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.