Ik heb zelf veel gestoeid met die wasbare luiers wassen, tot ik eindelijke een fijne wasroutine vond. Als wasvrouw val ik namelijk in de categorie “gemakzuchtig”. En dat was waarschijnlijk ook de oorzaak dat de wasbare luiers stonken naar verrotte vis.. Oopsie. Afijn, in de hoogtijdagen is er wel elke 2-3 dagen een luierwasje te doen. Hoe moet ik wasbare luiers wassen? En wat is een succesvolle wasroutine?

Lees ook: “Hoe gebruik ik een wasbare luiers (hoe verschonen)?”

Hoe moet ik wasbare luiers wassen?

Er zijn een paar principes waar we rekening mee moeten houden tijdens het wassen van de wasbare luiers.

Gebruik niet teveel wasmiddel. Zeepresten hopen zich op en worden niet goed weggespoeld met het water. Dit kan nare geurtjes veroorzaken.

Gebruik ook niet te weinig wasmiddel. Nu kan het vuil niet goed loskomen, en ook niet goed “zwevend” gehouden worden in het water, om weg te kunnen spoelen.

Kies een programma dat voldoende water geeft. Denk aan een extra voorwas of extra spoelen.

Vul de trommel driekwart. Bij een te lege of te volle trommel kunnen de luiers niet goed langs elkaar heen schuren om schoon te worden.

Nieuwe wasbare luiers voor het eerst wassen

Was nieuwe luiers en boosters, minstens 3x voor gebruik. Hiermee activeer je het absorberend vermogen. Denk maar aan een nieuwe handdoek, die nog niet zo goed afdroogt. De eerste keer gebruik je wasmiddel. Dan zijn de wasbare luiers ook meteen “schoon” na het productieproces. De tweede en derde keer, was je zonder wasmiddel. Wij gebruiken zelf Neutral, maar je kunt ook een speciaal wasmiddel voor wasbare luiers gebruiken.

Voorbeelden veelgebruikte wasmiddelen bij wasbare luiers: AHpuur, Formil color geconcentreerd, Neutral Color, arial professional color, Le Chat, EcoCover, Klok eventueel i.c.m. biotex blauw. (Info uit Facebookgroep Wasbare Luiers)

Welke wasprogramma voor wasbare luiers?

Ik was de luiers om de 2-3 dagen. Daarna stel ik de wasmachine zo in:

  1. Voorwas (of kort programma) op een koude temperatuur (maximaal 40 graden). Zo week je de eiwitten van de stoelgang los. Te heet wassen zet die eiwitten vast (denk aan een ei dat stolt als je het kookt), waardoor de luiers niet goed schoon worden.
  2. Nu haal ik de overbroekjes eruit, de rest kan wel tegen heet. Ook vul ik de wasmachine aan met ander spul zoals handdoeken.
  3. Hoofwas op 60 graden, met extra spoelen. Ik kies het lange programma (niet kort of de eco stand).

Wasbare luiers drogen

Hang de luiertjes en boosters aan een wasbare luier droogrekje. Zorg voor goede ventilatie als je ze binnen droogt, zodat ze niet stug worden. Na één of anderhalve dag is het boeltje droog. En tijdens een half uurtje serie kijken, stop je de boosters in de luierpockets en vouw je ze op. Klaar voor gebruik!

Nog (poep)vlekken zichtbaar?

Zitten er nog verkleuringen aan de binnenkant van de luier? Een handige tip die echt werkt: hang ze nat (hoe natter hoe beter) in de zon! De vlekken willen ook nog wel eens weggaan door een nachtje buiten in de vrieskou. Grappig hè.

Soms ontstaat er vlekken door billencrème. Gebruik dan een extra inlegvel, dat scheelt weer bij de wasbare luiers wassen.

wasbare luiers wassen
wasbare luiers wassen en drogen

Schooooon!

Dat is fijn 🙂

Hoe is jouw wasroutine voor de wasbare luiers? Heb je nog aanvullende tips?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

    • Ooh spannend! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ja, een goede wasroutine is gewoon fijn, ik heb er zo mee zitten klooien 😉

  1. Het klinkt minder ingewikkeld dan ik dacht dat het gebruik van wasbare luiers zou zijn. Hoelang doe je met een zo’n uhhh… buitenkant? Weet niet precies hoe dat heet. Moet je verschillende maten aanschaffen of draagt je kond vanaf het begin tot einde dezelfde maat?

    • Die ‘buitenkant’ is de luier met bijv. zo’n leuk printje erop. Er zitten allemaal drukknopjes op, hij is voor 4-15 kg baby’s. Die was je gewoon na elk gebruik. In die ‘buitenkant’ zit een soort vakje. Daar leg je 1 of meerdere ‘boosters’ in. Die boosters absorberen de plasjes. Tussen de ‘buitenkant’ en de babybillen kun je dus nog een extra inlegger leggen. Deze vangt dus de drolletjes op, en deze kun je door de wc spoelen.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.