“En.. ben je al een beetje gewend in Nederland? Hoe bevalt het, terug in Nederland? Kun je nog wel functioneren in deze hectiek hier?” Het zijn de eerste vragen die, pakweg alle mensen, ons stellen. Tja, na 8 maanden reizen zonder plan en zonder verplichtingen zijn we nu terug in Zoetermeer. Zonder huis en hup, kind naar de basisschool. Het is ook een omslag. Ik vertel je hoe we onze terugkomst ervaren. Maar ook: hoe ga ik mijn rust behouden en mijn gevoel van vrijheid vasthouden in de hectische maatschappij hier? ????

Na 8 maanden is onze camper reis door Europa (soort van) klaar

Nadat we vorig jaar ons huis verkochten, hadden we budget om in ieder geval een jaar te reizen (alles over onze camperreis door Europa met kids). Na 8 maanden voeren we in Hongarije een mooi gesprek. Het ontstond een beetje abrupt, nadat ik mijn lichte heimwee uitsprak, maar alles kwam erop neer dat we het beide voor nu wel mooi geweest vonden. Natuurlijk kunnen we nog wel maanden langer “vakantie vieren”, maar het voelde goed. Ik ben enorm geïnspireerd door het vrije leven en wil het wel eens uitproberen in dus die hectische maatschappij, dat altijd mijn thuis was. Ben ik nu sterker dan dat?

Daarnaast kwam het ook wel goed uit dat onze dochter kan meestarten met groep 3 op dezelfde school als voorheen. Een andere minder leuke reden, is dat onze hond erg ziek is. Na meerdere dierenarts bezoeken onderweg op reis, zonder concrete uitkomst, hebben we nu in Nederland te horen gekregen dat ze een tumor heeft. We hebben haar inmiddels op 10-jarige leeftijd laten inslapen en oh…. wat ben ik daar verdrietig van!  🙁

rust behouden

Hoe vind ik het nu in Nederland? De rust behouden door met alles een beetje te minderen..

Hoe vind ik het terug in Nederland? Eigenlijk kan ik rustig zeggen goed. Er is om ons heen niet veel veranderd, maar ikzelf wel 🙂 We wonen voorlopig bij mijn schoonouders en dat gaat heel gemoedelijk. We nemen onze tijd voor dingen, veel meer dan normaal. Dit betekent ook andere dingen niet doen. Ik ben blijkbaar toch makkelijker geworden met nee zeggen (eindelijk, jeej, haha). Ik ga echt voor een meer lege agenda en op zoek naar de rust behouden voor mezelf.

Minder afspraken, voor meer tijd voor jezelf

Van playdates, verjaardagen en afspraken.. Je agenda sluipt voor je het weet vol. Ik heb gemerkt dat, naast het afleren van haast, lege tijd of me-time je juist wel heel veel energie geeft. Ik wil mezelf dit gunnen, maar dan moet je dus nee zeggen tegen anderen. Best lastig hier. Enerzijds ben ik gezegend met veel vrienden, kennissen en leuke mensen om me heen. Anderzijds moet het niet zo zijn dat dit ten kosten gaat van de rustmoment voor onszelf en ons gezin. Daarom ga ik minder dingen ver van te voren af spreken. We zien het op de dag zelf wel. En we zullen niet meer bij álles aanwezig zijn, dan maar een kleinere sociale kring. Maar wel één met meer kwaliteit.

Minder snel van A naar B; die slome, slimme schildpad

Ik merk verder dat het verkeer veel sneller gaat dan ik, haha. Maar ach, dan ben ik maar een schildpad. Ooit schreef ik in mijn dagboekje:

“Ask the turtle about the path, because the hare can’t tell you”

Zo fietste ik laatst van school terug naar huis, het was mooi weer en ik keek lekker om me heen. Daar genoot ik van. Dit is zo anders dan wanneer je met je gedachten al bij je to-dolist thuis zit en daar zo snel mogelijk mee aan de slag wilt gaan.

Stipt op tijd! Joh, doe eens effe relaxt..

Wat ik ook merk is de mentaliteit op tijd komen. Ik snap het wel, ik was vroeger zelf de meest principiële hierin. Afspraak is afspraak. We rekenen op je. Nu denk ik vooral: “Joh, doe eens effe lekker relaxt”. Door een lichte versoepeling qua tijd, voorkom je stress, haast en het gevoel van gevangen zitten. Het is nog wel een beetje zoeken hierin. Twee keer te laat komen op school is natuurlijk niet de bedoeling, dat snap ik ook wel.. (sorry juf).

Minder spullen, meer lucht

Verder vond ik het tijdens onze camperreis HEERLIJK om weinig spullen te hebben. Met die paar kledingstukken kun je genoeg setjes maken. Een lege kast geeft overzicht. Een paar stukken speelgoed is genoeg. Het scheelt zo veel rommel en overload. Weg keuzestress. Alle spullen die we hebben achtergelaten in dozen, heb ik niet eens gemist. Een mooi moment om nóg meer op te ruimen en minimaliseren. Ik ben opnieuw bezig met een capsule wardrobe (maximaal 33 kledingstukken per seizoen). Ook voor de kinderen. Een bijkomende voordeel: met minder kleding ben je ook bewuster met hoe snel je iets in de wasmand gooit. En dat scheelt weer extra wasjes.

Minder werken en geldkwesties

Op dit moment hebben we nog een beetje reisbudget over, waardoor we rustig kunnen opbouwen qua werk. En omdat we bij mijn schoonouders wonen, zijn de kosten erg laag. Desondanks hebben we veel nagedacht over geld. We willen ons in de toekomst extra richten op zo weinig mogelijk kosten, waardoor we minder kunnen werken en meer kunnen leven. Het lijkt me zo fijn om maximaal 3 dagen te werken, genoeg quality time met het gezin te hebben én tijd over te hebben voor dingen die ik belangrijk vind in het leven (zoals af en toe zwerfafval weghalen, vaker op bezoek bij oma of misschien iets van vrijwilligerswerk te doen).

De rust behouden: werk aan de winkel 😉

Wat minder rennen en meer stilstaan. Ik denk dat dat belangrijk is voor ons allemaal in de hectische maatschappij. Al is de uitvoering iets minder makkelijk, work in progress.

Ik hou je op de hoogte met leuke ideeën, tips en persoonlijke ervaringen met de rust behouden in de drukke tijd van nu. En verder blijf ik lekker schrijven over eco inspiratie voor moeders en kids. Binnenkort meer over een capsule wardrobe voor kids en een héle toffe Zoetermeer serie…

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.