Ik ben tijdens onze camperreis door Europa verliefd geworden. Op Slovenië. Zelfs zo erg, dat ik er wel zou willen wonen. De natuur heeft hier nog de overhand en ik voel mij verbonden met de levensstijl van de mensen hier. Maar waarom spreekt de Sloveense lifestyle me zo aan? Het is zo mooi in het hier en nu.

Ook lezen: “Persoonlijke levenslessen die ik nooit meer wil vergeten”

Het mooie ‘hier en nu’ in Slovenië

Allereerst is het best lastig om een algemeen indruk te beschrijven van Slovenen, zonder te generaliseren haha. Toch zijn er een paar beelden die zich in mijn gedachte hebben genesteld tijdens onze volle reismaand in Slovenië. Mooie beelden over hoe de mensen in Slovenië met elkaar en met de natuur omgaan.

1. Slovenen hebben een hechte familieband

In Slovenië wonen de mensen vooral in kleine dorpjes en dan voornamelijk in gróte huizen. Woont de hele familie daar dan in? Een Sloveense dame vertelt me: inderdaad. De onderste woonlaag voor de opa en oma, de middelste voor de ouders en bovenin de (oudere) kinderen.

De reden dat mensen zo veel moeite doen voor hun grote (boerderij)huis, is omdat ze hopen dat de jongere generatie er blijft wonen. En dat is dan meestal ook het geval.

Sterker nog, veel boeren gaan rond hun 50e met pensioen en wanneer de jongere generatie de farm overneemt, krijgt hij daar subsidie voor. Bejaardentehuizen hebben we dan ook niet echt gezien (welgeteld één). Ik vind het een mooi idee dat je de tijd én ruimte hebt om voor je ouders te zorgen.

de Sloveense lifestyle
Willekeurig dorpje in Slovenië

2. Gewoon even zitten op een parkbankje

Terwijl we met de camper rond rijden, wisselen bos en kleine dorpjes zich af. Er wonen niet veel mensen in Slovenië, slechts 2 miljoen. En omdat Slovenië maar ietsje kleiner is dan Nederland, is dat een aardig verschil. Je ziet dus ook niet zoveel mensen. Maar als je mensen ziet, zijn ze of aan het werk op een tractor of ze zitten even rustig op een van de parkbanken voor hun huis. Ik vergeet nooit dat oude koppel, dat rustig op het bankje voor hun huis, gewoon samen aan het zitten waren.

parkbankje

Deze welkome afwisseling van gewoon even rustig zitten zien we ook bij de vele boeren waar we tijdens de reis verblijven. Het werken op het land is ook hard werken, vergis je niet. Maar de balans is beter.

De Sloveense mensen staan veel dichter bij zichzelf daarin. Als het heel warm is, dan doen ze het werk gewoon wat later op de dag. En ze nemen zeker ook de tijd voor even niets. Gewoon even onthaasten, even zitten. Iets waar ik in Nederland mindfulness boeken of een meditatie cursus voor nodig had 😉

Lees ook: Minder stress als moeder? Leef in het “hier en nu”

3. Minder reclame en een offline leven

Die overdreven consumptiedrang is er in Slovenië helemaal niet. En dat is zo fijn. Ik zie zelden reclameborden langs de weg. Of grote shoppingmalls bij de dorpen.

Ik heb ook het idee dat mensen hier veel minder online bezig zijn. Het werk is nog veel op het land. Ik merk het ook aan het contact van de mensen onderling. Er is tijd voor een gemoedelijk praatje. Slovenen zijn aardig tegen “buitenlanders” zoals wij. Zonder vooroordelen, benaderen ze je met een open mind. Zo mooi.

Al geïnspireerd 😉 Check voor een weekendje weg naar Slovenië (L)

4. Tijd maken om samen af te spreken en iets voor elkaar doen

In het weekend trekken de Slovenen naar een stukje langs de rivier, om samen te barbecueën (tja, een perfecte zaterdag met vrienden). Eten in een restaurantje of iets drinken op het terras is betaalbaar. Je ziet gewoon dat de mensen veel buiten met elkaar afspreken, in het bos of in het park. Het is echt een vriendelijk en lief volk.

5. Respect voor de natuur

Over buiten gesproken. In Slovenië zijn mensen echt begaan met hun natuur. Het is er zeer netjes en opgeruimd. De mensen doen niet alleen hun eigen straatje, maar dragen met elkaar zorg voor de buurt. Overal wordt het afval gescheiden.

Ook leuk: Iets doen tegen zwerfafval + leuke (opvoed)tips met kids!

hier en nu slovenie

6. Zomaar iets voor elkaar doen

Tot slot merk ik ook op dat de bevolking niet zo op geld belust is. Je krijgt nog zomaar een mandje fruit of een biertje omdat ze jou zíen.

Het gaat dan ook automatisch dat je iets terug doet. Zo zit je aan een biertje met de boer. En de volgende dag help je hem met grasmaaien. (win-win hoor, op zo’n tractor!) Het is zo fijn om op deze manier met elkaar om te gaan. En samen met of voor elkaar iets te doen.

Slovenië inspireert mij

Kortom, ik kan alleen maar zeggen: Slovenië inspireert me. Het hier en nu. De saamhorigheid. De dankbaarheid. De natuur. Aaaaggrr ik wil terug 😉

Wel eens in Slovenië geweest? Of staat ‘ie nu op je wensenlijsten? 😉 Ik kan alleen maar zeggen: doen!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.