Ik ben tijdens onze camperreis door Europa verliefd geworden. Op Slovenië. Zelfs zo erg, dat we er serieus aan zitten te denken om in dit land te gaan wonen. De natuur heeft hier nog de overhand en ik voel me verbonden met de levensstijl van de mensen hier. Maar waarom spreekt de Sloveense lifestyle me zo aan?

Lees terug: “Persoonlijke update + vlog: een familieleven op reis, de highlights van het begin en mijn burn out”

Wat vind ik zo mooi aan de Sloveense lifestyle?

Allereerst is het best lastig om een algemeen indruk te beschrijven van Slovenen, zonder te generaliseren haha. Toch zijn er een paar beelden die zich in mijn gedachte hebben genesteld tijdens onze volle reismaand in Slovenië. Mooie beelden over hoe de mensen in Slovenië met elkaar en met de natuur omgaan.

Slovenen hebben een hechte familieband

In Slovenië wonen de mensen vooral in kleine dorpjes en dan voornamelijk in gróte huizen. Woont de hele familie daar dan in? Een Sloveense dame vertelt me, inderdaad. De onderste woonlaag voor de opa en oma, de middelste voor de ouders en bovenin de (oudere) kinderen.

De reden dat mensen zo veel moeite doen voor hun grote (boerderij)huis, is omdat ze hopen dat de jongere generatie er blijft wonen. En dat is dan meestal ook het geval. Sterker nog, veel boeren gaan rond hun 50e met pensioen en wanneer de jongere generatie de farm overneemt, krijgt hij daar subsidie voor. Bejaardentehuizen hebben we dan ook niet echt gezien (welgeteld één). Ik vind het een mooi idee dat je de tijd én ruimte hebt om voor je ouders te zorgen.

de Sloveense lifestyle

Gewoon even zitten op een parkbankje “Sloveense lifestyle”

Terwijl we met de camper rond rijden, wisselen bos en kleine dorpjes zich af. Er wonen niet veel mensen in Slovenië, slechts 2 miljoen. En omdat Slovenië maar ietsje kleiner is dan Nederland, is dat een aardig verschil. Je ziet dus ook niet zoveel mensen. Maar als je mensen ziet, zijn ze of aan het werk op een tractor of ze zitten even rustig op een van de parkbanken voor hun huis.

parkbankje

Deze welkome afwisseling zien we ook bij de vele boeren waar we tijdens de reis verblijven. Het werken op het land is ook hard werken, vergis je niet. Maar de balans is beter. De lifestyle van de Sloveense mensen staan veel dichter bij zichzelf daarin. Als het heel warm is, dan doen ze het werk wat later op de dag. En ze nemen zeker ook de tijd voor even niets. Gewoon even onthaasten, even zitten. Iets waar ik in Nederland inmiddels een mindfulness boek of meditatie cursus voor nodig heb 😉

Lees ook: “Energie tips voor futloze moeders” en “minder stress als moeder? Leef in het hier en nu”

Minder reclame en een offline leven

Die overdreven consumptiedrang is hier helemaal niet. En dat is zo fijn. Ik zie hooguit wat reclameborden met bikini modellen langs de weg, maar voor de rest is het rustig. Er zijn wel grote supermarkten (Lidl, Hofer), maar niet van die grote shoppingmalls of Primarks die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ik heb ook het idee dat mensen hier veel minder online bezig zijn. Het werk is nog veel op het land. Natuurlijk zit onze generatie ook hier regelmatig met de telefoon in zijn handen, maar de nadruk ligt er niet op. Ik merk het ook aan het contact van de mensen onderling. Er is tijd voor een gemoedelijk praatje. Slovenen zijn aardig tegen “buitenlanders” zoals wij. Zonder vooroordelen, benaderen ze je met een open mind. Dat is mooi.

Al geïnspireerd 😉 Check voor een weekendje weg naar Slovenië (L)

Tijd maken om samen af te spreken en iets voor elkaar doen

In het weekend trekken de Slovenen naar een stukje langs de rivier, om samen te barbecueën (tja, een perfecte zaterdag met vrienden). Eten in een restaurantje of iets drinken op het terras is betaalbaar. Je ziet gewoon dat de mensen veel buiten met elkaar afspreken, in het bos of in het park. Het is gewoon echt een vriendelijk en lief volk.

Respect voor de natuur

Over buiten gesproken. In Slovenië zijn mensen echt begaan met hun natuur. Het is er zeer netjes en opgeruimd. De mensen doen niet alleen hun eigen straatje, maar dragen met elkaar zorg voor de buurt. Overal wordt het afval gescheiden. I love the Sloveense lifestyle!

Sloveense lifestyle

Zomaar iets voor elkaar doen

Tot slot merk ik ook op dat de bevolking niet zo op geld belust is. Je krijgt nog zomaar een mandje fruit of een biertje omdat ze jou zíen. Het gaat dan ook automatisch dat je iets terug doet. Zo zit je aan een biertje met de boer. En de volgende dag help je hem met grasmaaien. Het is zo fijn om op deze manier met elkaar om te gaan. En samen met of voor elkaar iets te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=OTSCt5HOh50

Leuk om te kijken: onze vlog over op de Sloveense boerderijen! (YouTube kanaal Camper Family)

Slovenië & de Sloveense lifestyle inspireren me

Kortom, ik kan alleen maar zeggen: Slovenië inspireert me. Zeker nu ik na mijn burn out mijn ogen heb geopend voor “leven in het hier en nu”, voelt Slovenië als thuiskomen. Mijn stille droom is dan ook een mooie Sloveense farm, waar we een klein groepje toeristen deze feeling kunnen meegeven. Wie weet komen dromen uit.

Verder lezen: “Een jaar na de burn out, hoe gaat het nu met me?

En wie weet.. kom jij dan langs? 🙂 Hihi. Op welke vakantie heb jij zo’n mooi welkom gevoel ervaren? Klets gezellig mee in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.