Als jonge mama kan ik het me goed voorstellen. De spanning van de eerste echo. Zit alles erop en eraan? Klopt het hartje? Maar wat als de echo dame plots zegt: “Gefeliciteerd, het zijn er twee.” …?

Een tweeling zwangerschap is anders

Een tweeling zwangerschap is net zo bijzonder als elke zwangerschap, maar toch een beetje anders 😉 Nu mijn goede vriendin en blogster van “twinstyleblog” Sonja zwanger is van een tweeling, wil ik alles weten! Hoe verloopt haar zwangerschap? Ze zal waarschijnlijk sneller groeien met twee in haar buik. Hoe zit dat met zwangerschapskleding? Ik weet dat ik me zelf op een bepaalde manier heb voorbereid, hoe bereid je de komst van twee baby’s voor?

Vorige keer hadden we het gezellig over “verhuizen en waar je woont als gezin!” Moet je per se groter?

Lekker toch zwangerschappen vergelijken

Vergelijken is natuurlijk hartstikke not done, en nuttig ook niet. Want ieders ervaring en verloop qua zwangerschap is ontzettend persoonlijk. Maarrrr, het is wel leuk om gewoon even mee te neuzen. Hoe doen wij het zo (ik met een baby dochtertje en zij met haar twins). Vandaag hebben we het over nieuw of tweedehands. Alles met baby lijkt wel 2x duurder!

Overal waar “baby” voorstaat (of “trouwen”) lijkt wel 2x zo duur! Was jullie objectiviteit ook zo vertroebeld door die roze zwangerschapsbril? Kortom, veel nieuwe of toch juist tweedehands spullen aangeschaft?

Lori vertelt: “Wij kregen veel doorgeschoven”..

Wij waren gelukkig niet de allereerste met kind (wel met een meisje) en wij hebben echt super veel doorgeschoven gekregen! Maxicosi’s, een box, speelgoed, kleding, de kinderstoel. Noem het maar op. Tijdens de babyshower kreeg ik van alle maten zo veel kleding. Ik heb nog zelfs een stapeltje voor de volgende maat – 86 – liggen, bizar.

Voor een kinderwagen heb ik tweedehands gekeken maar dat scheelde uiteindelijk in verhouding niet zo heel veel met een nieuwe set, en dan had je direct alles. De meubeltjes van de babykamer komen van marktplaats, ik geloof dat we voor nog geen €50,- een bed, kast én commode hadden. Plus een blikje verf, voor een zo-goed-als-nieuw, blinkend witte uitstraling.

Kleding koop ik zelf liever nieuw, maar geen  merkjes hoor, vind ik zonde. Ze groeit er veel te snel weer uit. Speelgoed koop ik ook op marktplaats, of een leuk houten setje van de rommelmarkt. Zelfs een deel wasbare luiers heb ik tweedehands. Wat moet echt nieuw? Tja, de kinderwagen vind ik wel fijn dat we die nieuw hadden gekocht. Gewoon lekker schoon en geen gedoe met wassen, en precies die vorm, kleur etc. uitzoeken die ik graag wilde.

Sonja vertelt “met onzekere inkomens kiezen wij veel tweedehands” ..

Nieuw wordt eigenlijk zo goed als niets. Alles wat we tweedehands kunnen krijgen, nemen we aan. Met een verhuizing op komst en onzekere inkomens, is nieuw kopen eigenlijk geen optie. Reken daarbij alles x2, voor zowel blauw als roze, nee, dat wordt me echt te gortig. Zelfs de bedjes, de duowagen, maxicosi’s. Alles via via. Wel prettig idee dat het meeste van vrienden en/of familie komt, zodat het niet ‘vies’ voelt. Het enige dat ik uit hygiënisch oogpunt belangrijk vind, is nieuwe matrasjes. Die komen er, hoe dan ook.

Hoewel iedereen graag ons zijn spulletjes toebedeeld, zijn we nu nog heel terughoudend, voornamelijk om mijn driekamerwoning op dit moment een baby tweedehandszaak lijkt te worden. Vandaar dat er nu nevenvestigingen bestaan bij mijn ouders, een vriend van ons en een ander vriend zijn schuur moet het ook ontgelden. We groeien letterlijk ons huis uit!

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, was ik ervan overtuigd dat het de eerste jaren wel mogelijk zou kunnen zijn in mijn driekamer. Dat had wellicht best gekund, maar met alleen al alle (tweedehands en gekregen) spullen die we in ontvangst hebben moeten nemen, zullen we echt groter moeten wonen. En dan moet de babyshower en het kraambezoek nog komen!! Nieuw huis + extra ruimte: méér dan welkom. Onze HeadQuarter gaat binnenkort open!

Lees het slot van deze serie: “Hoe kom je de laatste weken van je zwangerschap door?”

Wat een hoop spullen heb je toch nodig of “nodig”. Wat hadden jullie écht nodig? En veel tweedehands of nieuw gedaan? Klets mee in de reacties.
Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Wij hebben de babykamer en 3-in-1 kinderwagen via Marktplaats gekocht. Perfect! De kinderkamer (ledikant, commode met plank en linnenkast) was onder de € 200,=. Wij hadden dus extra geld over voor andere dingen. De babykamer is in prima staat. Ik kan het iedereen aanraden.
  …Meike schreef als laatst…Papadag #1My Profile

 2. Wij hadden het geluk dat mijn ouders ons de babykamer plus de kinderwagen hebben geschonken. Ze hadden mijn broertje ook wat geschonken dus wilden dat ook bij ons doen. Erg fijn dus. Kleding heb ik ook 2e hands, heb niet alles in gebruik omdat sommige er niet meer mooi uit zagen of mn smaak niet was maar gebruik ook veel wel.. Super leuke dingetjes zitten erbij!
  …Nicole schreef als laatst…Jubileum: Save the dateMy Profile

 3. Tweedehands, daar ben ik fan van, als jongste van zes zussen was het onvermijdelijk dat alles hier terecht kwam. Wij blij, dat snap je.
  Maar op de duur krijg je niet alleen teveel, er komt ook slechte spul binnen. Ik heb, echt waar!, wel eens kinderkleding gekregen waarover ik zwaar beledigd was, zo afgedragen, verwassen en oudmodisch.
  Toen de kinderen naar school gingen kochten we toch maar nieuwe kleren, als ze ouder worden gaat de mode meetellen 🙂

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.