Als jonge mama kan ik het me goed voorstellen. De spanning van de eerste echo. Zit alles erop en eraan? Klopt het hartje? Maar wat als de echo dame plots zegt: “Gefeliciteerd, het zijn er twee.” …?

Een tweeling zwangerschap is anders

Een tweeling zwangerschap is net zo bijzonder als elke zwangerschap, maar toch een beetje anders 😉 Nu mijn goede vriendin en blogster van “twinstyleblog” Sonja zwanger is van een tweeling, wil ik alles weten! Hoe verloopt haar zwangerschap? Ze zal waarschijnlijk sneller groeien met twee in haar buik. Hoe zit dat met zwangerschapskleding? Ik weet dat ik me zelf op een bepaalde manier heb voorbereid, hoe bereid je de komst van twee baby’s voor?

Vorige keer las je over “onze positieve zwangerschapstest!” Wat ging er door ons heen.

Lekker toch zwangerschappen vergelijken

Vergelijken is natuurlijk hartstikke not done, en nuttig ook niet. Want ieders ervaring en verloop qua zwangerschap is ontzettend persoonlijk. Maarrrr, het is wel leuk om gewoon even mee te neuzen. Hoe doen wij het zo (ik met een baby dochtertje en zij met haar twins). Vandaag hebben we het over de allereerste echo.Wat ging er door ons heen en hoe voelde we ons?

Hoe was dat eerste moment, de echo, het eerste beeld van de baby(‘s)?

Lori vertelt.. (mama 1 dochtertje)

Ik had het kleine wormpje natuurlijk in mijn buik. Las me als een gek in. Forums, tijdschriften, boeken. Ja, mama’s wennen sneller dan papa’s. Tijdens die eerste echo, dat was zo’n bijzonder moment. Ik heb niet gehuild maar dat onderbuik gevoel is zo onbeschrijfelijk. Ultiem, intiem geluk. Een soort van onwerkelijkheid. En hij voelde dat ook. En dat merkte ik weer. De manier dat hij in mijn hand kneep. Vanaf dat veranderde er in mij een hoop. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Dit is mijn focus, mijn wereld, onze baby. Vanaf toen was alles voor hem/haar. Dat kleine wormpje.

Sonja vertelt.. (twin mom in spé) 

Al dat overgeven, dat misselijk zijn; het bleek voor een goed doel. Voor het eerst in de zwangerschap was er blijdschap, volledig gelukkig zijn. Dat was toen ik naar het scherm keek en,  na in eerste instantie (“huh, ik zie geen baby?”) te denken, vervolgens geen seconde later direct gefeliciteerd wordt met het feit dat het er twee zijn.

Het ‘o mijn god het zijn er twee’, met alle praktische overwegingen en keuzes er om heen, kwamen later pas. Mijn vriend had het direct, die hyperde de kamer door. Ik had tips gekregen om het te laten filmen, dus had dit vriendlief gevraagd. Het resultaat is een trillend filmpje waarbij je alleen maar hoort ‘Het kan bij ons ook nooit eens normaal’, een snik van mij en daarna een heel verhaal van de verloskundige dat bij ons het ene oor en in het andere oor weer uit ging (en ik begreep; vandaar het filmpje). Een traan over mijn wangen, daarna rust.

Ik snapte ‘mijn lichaam’ nu. Waarom ik zoveel had overgegeven, waarom ik zo misselijk was. Toen kwam er ook een grote lach op mijn gezicht, die er de rest van de dag niet af te beitelen was. Het zijn er twee. HET ZIJN ER TWEE! De echo, het moment waarbij je je twee mini aliëns (mooier kan ik het niet maken, zo zien ze er gewoon uit) in je buik samen druk aan het bewegen zijn; dát is genieten. Dat is zó genieten. Het valt niet in woorden te beschrijven wat dat met je doet als mens. Ik klink nu als een softie, geloof mij dat is precies wat het met je doet op het moment dat je dat ziet. Je wordt een softie. Een intens gelukkige, dat wel!

Lees het vervolg “alles over het verschil in zwangerschapskleding bij een tweeling zwangerschap”.

Wat een emoties hè. Herkenbaar? Wat ging er door jouw hoofd heen tijdens die allereerste beelden van jullie kindje? Praat gezellig mee in de reacties.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Ik weet nog dat ik me totaal euforisch voelde, ik had leven in mijn buik! Ik was zo inmens trots, dat wij dat samen gemaakt hadden, zucht bijzonder hihi!
  …Roos schreef als laatst…HappinessMy Profile

 2. Mooi hoor. Had zelf stiekem een heel klein ietsje pietsje gehoopt om twee baby’s te zien. Lijkt me zo bijzonder. Het moment dat je ze voor het eerst op het scherm ziet is echter overweldigend; dat op het beeld, zit in jouw buik!
  …Linda schreef als laatst…Lente: Handprint kuikentjes #6My Profile

  • En bijzonder was het zeker, Linda. Maar of het er nou één of vijf zijn (omg!), volgens mij blijft het gevoel van de eerste echo voor iedereen een euforisch moment
   …Sonja schreef als laatst…De BurgertrutMy Profile

 3. Ik moest dus wel huilen… Daarvoor besefte ik t me niet wat het inhield..
  Maar vanaf het moment dat ik onze Fay in mijn buik zag bewegen was ik verliefd.. en hield ik van haar!
  …Nicole schreef als laatst…Baby in beeldMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.