Onze zorg wordt enerzijds steeds prachtiger, we kunnen zoveel! Anderzijds zien we dat ook dit steeds meer een commerciële business wordt en dat betekent: oren en ogen open, en hersenantennetjes uit! Gelukkig hebben we nog wel zelf de keuze in welke zorgverzekeraar we kiezen. Al is die keuze niet makkelijk. Hoe moet je de beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020 straks? Zo doen wij het. (laatste update 2019)

Verzekeraars vergelijken & de beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020

Zelf heb ik van de week het jaarlijkse zorgverzekeringsonderzoekje weer opgepakt. Gelukkig zijn we hier allemaal jong en gezond, en was het niet al te moeilijk. Ook omdat ik inmiddels wel wat erover weet (mede door mijn baan in de zorg). Ik zal proberen het duidelijk en concreet uit te leggen. Bronnen vind je onderin ook. Zo doen wij het in ieder geval.

De beste zorgverzekering uitkiezen; hoe zit het allemaal?

Tijdens Prinsjesdag op 17 december 2019 wordt de verwachte hoogte van zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2020 officieel bekend. Op uiterlijk 12 november 2019 moeten zorgverzekeraars hun premies bekend maken.

Wil je op basis daarvan veranderen en de beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020 omdat je minder kunt betalen of een beter pakket kunt krijgen, moet je uiterlijk op 31 december 2019 je huidige zorgverzekering opzeggen en uiterlijk voor 31 januari 2020 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2020 zodat je ook dat eerste stukje van het jaar gewoon verzekerd bent.

cartoon De beste zorgverzekering uitkiezen

Wat is de basisverzekering in 2020?

Een makkelijke om mee te beginnen. Wat er in de basisverzekering zit, is namelijke vanuit de overheid vastgesteld in Nederland. Dit is dus overal hetzelfde. Let op want er zit wel een verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis. In de basisverzekering gaat het met name om huisartsen, ziekenhuizen, apotheken, psychologen, verloskundigen, kraamzorg en tandzorg tot 18 jaar.

Naturapolis: je mag alleen naar zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. Anders moet je, al dan niet deels, de rekening toch nog zelf betalen.

Restitutiepolis: je krijgt bij elke zorgverlener dezelfde vergoeding. Al is het wel dat als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, dat je de rekening soms moet voorschieten.

Als je van te voren checkt of jouw zorgverlener een contract heeft met jouw gewenste zorgverzekeraar dan kan het voor jou niet uitmaken of je gaat voor een naturapolis (is vaak iets goedkoper) of restitutiepolis.

Kinderen onder de 18 jaar

Je moet je kind wel inschrijven bij jouw zorgverzekering, dat is echt verplicht. Je betaalt voor de basisverzekering geen premie voor je kind onder de 18. Als jijzelf of je partner een aanvullende zorgverzekering neemt, dan is het in de meeste gevallen zo dat je kind profiteert van de meest uitgebreide polis van een van de ouders. Maar check dit even na bij je eigen zorgverzekering.

Een aanvullende zorgverzekering

Als je extra zorg nodig hebt dan kun je je lol op want het is een hele zoektocht. Wij hebben hier gelukkig geen bijzondere dingen en hebben dan ook gekozen om geen aanvullende zorgverzekering te nemen. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Lees ook: “Heb jij een uitvaart verzekering voor je kind?” Ik werd op een heftige wijze geconfronteerd met het belang van een uitvaartverzekering voor mijn kids. Ik schoof het steeds op, maar heb het nu gedaan! Uitvaartverzekeringen vergelijken is maar een kleine moeite als je dan toch bezig bent met de verzekeringen. En eenmaal geregeld, dat staat het en hoef ik er in principe niet meer naar om te kijken.

Hoe zit het allemaal met je eigen risico in 2020

In 2020 is het verplicht om een eigen risico te hebben van 385 euro. Het eigen risico heeft alleen te maken met de basisverzekering. Het eigen risico geldt niet voor: zorg door de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed en (tand)zorg uit de basis voor kinderen tot 18 jaar. Dus: als jij voor een controle naar de huisarts gaat of zwanger bent en naar je verloskundige gaat wordt dit helemaal vergoed uit de basis en gaat er niks van je eigen risico af.

Zorg uit je aanvullende verzekering gaat nooit van je eigen risico af

Dingen uit de aanvullende zorgverzekering gaan dus NIET van je eigen risico af. Bijvoorbeeld bij laserbehandelingen zoals ik doe: als mensen komen voor definitief ontharen in het gezicht en zij krijgen 200 euro per jaar vergoed uit hun aanvullende pakket, dan krijgen ze dit gewoon vergoed (al dan niet voorschieten) en moeten daarna pas zelf betalen als het “potje” van 200 euro op is.

Wanneer heb je wel te maken met dat eigen risico?

Als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis gaat of naar de psycholoog. Dan gaat er vaak eerst een percentage af van je eigen risico en dan wordt de rest vergoed. Het is daarom prijstechnisch beter om éérst je huisarts (of de huisartsenpost) te bezoeken, voordat je naar de spoedeisende hulp gaat. Dit komt omdat de SH in het ziekenhuis wél meetelt voor eigen risico en de huisarts niet. Maar ja, dat moet het wel spoed zijn, wat kan wachten soms..

Stel dat je geestelijke hulp nodig hebt van een psycholoog (maar verder niks nodig hebt qua gezondheidszorg) en je wilt kiezen voor een alternatieve hulpverlener, welke niet of nauwelijks vergoed wordt, dan kun je ook kiezen om zelf je psycholoog te betalen. Dit ging bijvoorbeeld op tijdens mijn burn out. Ik had mijn eigen risico op iets van 800 euro staan (zodat mijn maandelijkse premie goedkoper werd). Het was voor mij goedkoper om zelf de consulten van mijn alternatieve psycholoog te betalen, waardoor ik niet aan mijn eigen risico hoefde te komen.

Lees ook: “Wij verdienen minder dag het gemiddelde (de financiële TAG)”

Je eigen risico verhogen, waarom en is het nuttig?

Als je relatief gezond bent, kom je nooit aan dat eigen risico van 385 euro. Net als ik twee jaar terug, ik zat in december nog steeds op 0 euro eigen risico. Voor mij was het dat jaar dus een goede keuze geweest dat ik mijn eigen risico helemaal heb verhoogd tot 875 euro. Als je je eigen risico verhoogd, krijg je vaak flinke korting op je premie. Dit bespaarde mij maar liefst 20 euro per maand (!). Wel heb ik dit bespaarde bedrag zelf gespaard, want stel dat ik toch iets zou krijgen qua ziekenhuiszorg dan moest ik tot die 875 euro zelf lappen (in plaats van tot 375 euro).

Vorig jaar had ik in het voorbeeld hierboven dus die burn out. Stel dat ik mijn eigen risico laag had gehouden op 385 euro, dan waren de kosten voor mijn psycholoog ongeveer hetzelfde. Ik was nog steeds blij met mijn verhoogd eigen risico. Verwacht jij wel veel zorgkosten die meetellen voor je eigen risico, dan doe je hem natuurlijk zo laag mogelijk houden 🙂

Eigen bijdrage; wat is het verschil met je eigen risico in 2020?

Een eigen bijdrage is weer iets anders. Dit is het deel van de rekening dat je toch altijd zelf moet betalen. Dit kan zijn bij zowel de basisverzekering als bij de aanvullende verzekering. Dit zie je bijvoorbeeld bij veel medicijnen en kraamzorg.

Wie zijn al die zorgverzekeraars in 2020?

Er zijn een paar grote jongens en daaronder vallen kleine maatschappijen. Waarom zou je denken? Tsjaa.. marketingtingting. Want zo’n kleine onderneming, zonder groot kantoorpand is vast betrouwbaarder. Ze vergeten alleen vaak per ongeluk hun bestaande klanten te vertellen dat hun nieuwe dochteronderneming goedkoper is. Anyways zoals je kunt zien in ons voorbeeld hieronder, krijgen wij bij zo’n dochteronderneming hetzelfde maar dan voor 16 euro per maand goedkoper. De moeite waar om te onderzoeken dus!

Het lijstje welke zorgverzekeraars en dochterondernemingen bij elkaar horen:

Het lijstje wie hoort bij wie van de zorgverzekeraars, zie je in de infographic hieronder (bron: zorgwijzer.nl). De moeite waar om even na te checken dus. Het plaatje is up to date tot en met 2019.

zorgverzekering

We gaan aan de slag voor de beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020

Wil je een betere prijs voor je zorg of een uitgebreider pakket, dan is het dus zeker de moeite waard om je hier eventjes in te verdiepen. Zo zaten wij eerst bij Menzis in 2015, maar met hetzelfde pakket (basis, geen aanvullend, eigen risico tot 875 euro en tandzorg 100% tot 250 euro) bij Anderzorg bespaarden wij bijna 200 euro per jaar. De moeite waard dus. Daarna zijn wij bij Anderzorg gebleven, dit bleek telkens de meest voordelige via Independer.

Loesje verzekering

Wil je ook makkelijk je zorgverzekering in 2020 vergelijken?

Bekijk via Zorgkiezer wat je nodig hebt qua zorg en vergelijk verschillende zorgverzekeraars op prijs.

>> Zorgkiezer

Als je ‘m eenmaal door hebt is wissen erg makkelijk

De beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020 is, zeker als je het voor het eerst doet, even spitten en snappen. Als je eenmaal de clou hebt, dan kun je elk jaar kijken naar de meest voordelige keuze of het uitgebreidste pakket.

Wisselen jullie wel eens van zorgverzekering? En vond je dit lastig om te doen? Klets mee in de reacties hieronder over zorgverzekeringen vergelijken en deel je tips met de andere lezers om tot de beste zorgverzekering in 2020 te komen. Thanks!

Disclaimer: dit zijn de uitkomsten van mijn eigen onderzoekje en bevindingen. Hieraan kun je geen rechten ontlenen. Kennis=macht geldt alleen als je zelf die kennis objectief vergaard en niet alles klakkeloos overneemt van één persoon. Dus ook niet van mij. Desondanks is dit bedoeld als opzetje omdat ik weet hoe lastig het is om voor je eigen situatie de beste keuze te vinden qua zorgverzekering. Gelukkig zijn wij hier zelf gezond, maar als jij zelf veel extra zorg nodig hebt kun je je beter verder in verdiepen, dan alleen deze basisweetjes.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.