Een voedselbos is door mensen aangelegd en bestaat uit planten, bomen en struiken waarvan je kunt eten. Maar érgens begint dit! Benieuwd naar hoe zoiets zich ontwikkelt? Bekijk de start van GeuzeGroen. Hét toekomstige voedselbos in Zoetermeer!
Lees ook: De leukste natuurgebieden, parken & bossen in Zoetermeer
Ben je geïnteresseerd in permacultuur? Bij GeuzeGroen kun je op verschillende manieren helpen. Check de toffe initiatieven onderaan.
Inhoud
Wat is GeuzeGroen?
GeuzeGroen is het initiatief van een groep vrijwilligers met een droom: het ontwikkelen van een voedselbos. Een eetbaar buurtbos, waar mensen samen kunnen komen. Waar we kunnen eten uit en leren van de natuur.
Na jaren van voorbereiding kregen ze van de gemeente Zoetermeer in 2021 toestemming. Whoehoe!
Waar ligt ‘GeuzeGroen’ het voedselbos in Zoetermeer?
Het voedselbos in Zoetermeer mocht komen in het recent aangelegde natuur- en recreatiegebied ‘De Nieuwe Driemanspolder’.
Deze polder ligt tussen Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. En het gebied sluit aan op het Zoetermeerse Westerpark.
De Nieuwe Driemanspolder Dit natuur- en recreatiegebied van ruim 300 hectare is sinds 2020 geopend en nog volop in ontwikkeling. Je kunt er: - wandelen - fietsen - met de kids spelen - er is een camping / camperplaats - en dus een voedselbos!
Ik krijg een super interessante rondleiding
Eind augustus 2022 ga ik op bezoek bij GeuzeGroen. Ik kan het in de eerste instantie niet vinden. Bij een voedselbos verwacht ik een.. eh, bos. Maar dat is er natuurlijk nog helemaal niet 😉
Zelf de ingang kan ik niet vinden. Maar die blijkt idylisch verstopt tussen wuivende rietstengels.
Dan zie ik de hardwerkende vrijwilligers. Het gebied is aardig dorstig, na deze mooie zomer.
Astrid van Beek is samen met Klaartje Jaspers initiatiefneemster van het voedselbos in Zoetermeer. Al wandelend over het op het oog lege gebied, vertelt ze mij gepassioneerd over de totstandkoming.
‘In maart 2021 zijn we eindelijk begonnen met de groep vrijwilligers. We hebben als eerst alle boompjes verplaatst. Die stonden heel onhandig. Dit gebied waar het hele voedselbos komt is 2,7 hectare groot. Het ligt ook iets hoger dan de rest van de polder’
En toen begon ik het te zien.
Astrid vertelt verder over haar passie voor permacultuur en legt uit: ‘We maken een Zeeuwse haag. Dit is een soort natuurlijk prikkelhek. Zo is het gebied beschermt tegen honden, maar kunnen de kleine beestjes er doorheen. En de vogels eten van de sleedoorn en meidoorn. De roos is hier ook voor geschikt.’
Verder hebben vooral de boompjes nu veel zorg nodig.
Astrid vervolgt: ‘De eerste 3 jaar moeten we ze goed water geven. Ook dekken we ze af met mulch. Maar daarna kunnen ze het zelf af’.
Interessant!
En ik leer nog meer. Zo maken ze ‘wadi’s’ (staat voor: Water Afvoer Drainage en Infiltratie). Dit zijn een soort greppels die regenwater opvangen en zuiveren, waarna het de grond in sijpelt om het te voeden.
Een wadi helpt zo tegen wateroverlast én bij droogte.
Ook leuk: Een wadi kun je eigenlijk overal aanleggen
Astrid praat honderduit en ik hang aan haar lippen, haha. Ondertussen zien we een joekel van een haas hopsen en ze vertelt dat ze laatst nog een patrijs zag. Ook vliegen er regelmatig vleermuisjes rond de vleermuis kasten. Wat een leuke rondleiding!
Wat zijn de plannen voor het voedselbos in Zoetermeer?
Het voedselbos in Zoetermeer is pas over een paar jaar écht klaar voor publiek. Maarr.. een rondleiding op afspraak is wél al mogelijk. Er zijn al veel permacultuur liefhebbers langskomen.
In de toekomst gaat het voedselbos in Zoetermeer een plek worden:
- Waar je uit de natuur kunt eten,
- Kan leren in, van en met de natuur,
- Samen kan komen met andere mensen,
- Kennis kan delen over de natuur,
- Leren over natuurlijke ambachten, zoals zeisen of vlechten met wilgentakken
Ook zullen er projecten starten met docenten en (basisschool)leerlingen. Er zijn ook nog allerlei andere leuke ideeën zoals workshops jam of meubels maken, fermenteren of zeisen.
Ook helpen aan het voedselbos?
- Wil je (af en toe) lekker met je handen in het groen werken?
- Iets bouwen van natuurlijke materialen?
- Meedenken met ideeën voor het voedselbos in Zoetermeer?
Dan zal GeuzeGroen je met liefde ontvangen in hun groep vrijwilligers. Er is namelijk nog genoeg werk te doen en alles gaat van te voren in overleg.
Wil je ook bijdragen, maar dan liever van een afstandje?
Dan zijn donaties ook welkom! Denk aan financiële donaties. Maar ook aan het doneren van een oude fruitboom of eetbare plant. Of bouwmaterialen!
Tot slot kun je een baby boompje adopteren. Zo kun je af en toe bij je bomenkindje op bezoek. Of adopteer een boom bij GeuzeGroen als bijzonder emotioneel symbool.
Het voedselbos in Zoetermeer helpen? Stuur een mailtje naar Astrid.
En, alle media aandacht is ook welkom! Dus schrijvers…. kom maar door (L)
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen van het voedselbos in Zoetermeer?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van GeuzeGroen. Doen hoor!
2 Reacties
Lori, wat een ontzettend leuke blog. Natuur heeft natuurlijk mijn interesse, daarom. Maar je hebt er door die foto’s en je humor ook wel iets heel leuks van gemaakt. Mooi wat mensen met elkaar kunnen doen!
Hier mag je vaker over schrijven. Over een jaar zal het er heel anders uitzien. Ik hoop dat er een flinke plens regen komt voor al dit moois.
…Aritha schreef als laatst…Happy Homemaker maandag – 05-09-2022
dankjewel! 😀 Ja, mooi hè.
Ik heb ook genoten van dit artikel en zal ze zeker t.z.t. opvolgen.
Volgens mij gaat vanaf nu de regen komen 😉