Begin dit jaar startte nogal kut en we waren aardig wat weken zoet met het herstel van een gebroken been bij een kind! In januari brak mijn drie-jarige zoon zijn beentje tijdens het trampoline springen. Uiteindelijk heeft hij bijna 8 weken in het gips gezeten, met alle irritante gevolgen van dien. Van douche-gedoe tot moet ik een rolstoel kopen of huren bij Vegro en het vervoeren van dat verdomde ding op dagen dat hij naar zijn vader ging. Aan de ene kant is de tijd gevlogen, aan de andere kant vond ik het herstel toch wel vies tegenvallen. Erop terug kijkend: hoe ging bij ons het herstel van een gebroken been bij een kind?
Lees ook: “HELP! Hele been peuter in het gips; ervaring, tips & vermaak”
Inhoud
Herstel van een gebroken been bij een kind: een voorzichtig kereltje
Mijn zoontje is voorzichtig van aard. Het breken van zijn beentje, heeft er echt wel ingehakt. Toen zijn been van voet tot lies in het gips werd gezet, zei de arts dat kinderen snel herstellen. Wanneer ze lekker spelen en bezig zijn, gebruiken ze namelijk hun gebroken beentje (die in het gips zit), en de doorbloeding daarvan stimuleert het herstel.
Dat is een leuk gegeven, behalve als mijn kindje zo voorzichtig is en door zijn angst gewoon NIET zijn been wilt bewegen. Hij ging liever rustig in zijn rolstoel zitten, met zijn knuffelkonijntje in zijn armen. Pas na 3 weken gips durfde hij een beetje te bewegen ermee. En na 5 weken probeerde hij er voorzichtig op te staan. Bij de arts kregen we na 6 weken gips dus slechts nieuws. Hij moet er nog 2 weken in… Arme vent! Dat herstel van een gebroken been bij een kind valt nog niet mee..
Gips eraf, en dan verder herstellen
Na 8 weken mocht godzijdank dat gips eraf. Eind goed, al goed? Nope. Mijn zoon vond het doodeng om op zijn wankele been te staan. Daarnaast huilde hij enorm. Het is heel moeilijk om dan te interpreteren of dit pijn is of angst. Of dat hij gewoon moet wennen. Het duurde wederom een flinke tijd tot hij weer op zijn been durfde te staan.
Maar toen zag ik groei! Hij werd langzaamaan zekerder van zichzelf. Zijn zelfvertrouwen groeide met de dag. Wat een impact heeft zoiets eigenlijk op een kind. Toch is het ook een mooi proces, om te ervaren hoe sterk en krachtig een lichaam is.
Hoe ging ik als moeder met het herstel van een gebroken been bij een kind om?
De eerste weken uit het gips heb ik best getwijfeld om nog extra naar een fysiotherapeut te gaan. Het lopen en rennen was namelijk erg houterig. Ik was onzeker of het lopen ooit weer normaal zou worden na het herstel van een gebroken been bij een kind. In dit proces heb ik geprobeerd dichtbij mezelf en mijn gevoel te blijven.
Mijn uitgangspunt was dat iedereen op zijn eigen tijd en eigen manier herstelt. Ik heb mijn zoon die tijd gegeven en hem niet gepusht tot dingen. Uiteraard ook waakzaam, wanneer externe hulp nodig is, zou ik die wel vragen. Maar als moeder zag ik wekelijkse vooruitgang. Ook al ging het gestaag.
Wanneer is alles weer goed?
Vooral de laatste weken, kan mijn zoontje weer lekker onbezorgd kind zijn. Hij loopt weer als normaal, rent van hot naar her en scheurt vooruit op zijn loopfiets. Van het breken van zijn been tot dit punt is welgeteld 5 maanden. Het hoofdstuk “gebroken been” is eindelijk uit. En de lessen? Vertrouwen, het de tijd geven en … geen gekke capriolen tijdens het trampoline springen voor mama meer 😉
Heeft jouw kind wel eens iets gebroken? Hoe lang was het herstel?
Afbeeldingen: eigen, Pixabay
1 Reactie
Wat zielig toch als ze iets breken! Maar ik denk wel dat kinderen er sneller aan wennen dan volwassenen… Gelukkig is alles nu terug in orde!
…An-Alice schreef als laatst…Zijn vrouwen allemaal een kat in een zak?