Soms denk ik terug aan mijn verleden en vind ik het toch jammer dat sommige herinneringen vervagen. Er zijn mensen die ALLES lijken te onthouden, ik ben eerder het typtje “zeef”. Toch is het selectief onthouden een natuurlijk proces. Ik vertrouw erop dat de belangrijkste dingen toch wel bij mij blijven. Maar de kleine details van mijzelf of over de kinderen? Die vind ik toch dan toch wel leuk om in de toekomst eens terug te ervaren. Dus wat zijn leuke manieren om herinneringen te bewaren voor later?
Ook lezen: “5 simpele tips voor duurzaam leven rondom je huis”
Inhoud
Herinneringen bewaren voor later
Mijn eigen valkuil bij de herinneringen bewaren voor later, is dat ik misschien een beetje tevéél wil bewaren. Het resultaat is dat ik in de toekomst dan nog niet leef in het hier en nu 😉 Jaarlijks 3 of 4 fotoboeken maken, heb ik daarom ook inmiddels losgelaten. Een andere reden daarvoor is trouwens ook iets met tijd en moeder zijn, haha.
Toch zijn er een paar te leuke manieren voor herinneringen bewaren voor later die ik graag met je wil delen. Een paar doe ik zelf ook, maar dus niet alles.
Op welke leuke manieren kun je herinneringen bewaren voor later?
1. Bullet journal
Een bullet journal is een dagboek, agenda, to-do-lijst en schetsboek in één. Het is een offline manier om lekker los te gaan met je eigen creativiteit. In een bullet journal zit veel werk, dus dat is wel zo leuk om te bewaren voor later! Toch zal je in de toekomst, niet al je jaarlijkse agenda’s doornemen.
Wil je een bullet journal kopen en gebruiken voor herinneringen bewaren voor later? Gebruik je journal dan voor meerdere jaren en wees selectief met de notities.
Je kunt bijvoorbeeld herinneringen bewaren voor later voor jezelf:
- Maandpagina’s maken. Zo heb je maar 12 pagina’s per jaar, die je kunt vullen met de leukste dingen in die maand. Da’s nog leuk om terug te kijken, na een paar jaar.
- Je bucketlist voorin, en daarna per behaald doel een creatieve pagina.
- Een self care pagina. Blijf jezelf herinneren hoe je je weer zen voelt op down days. In het kader hiervan kun je ook een pagina met affirmaties maken.
- Favorieten pagina; waarin je bijvoorbeeld films, boeken, muziek, podcast en sites noteert die je heel bijzonder vond. Deze kun je in de loop van de jaren ook steeds aanvullen als je genoeg ruimte overlaat.
- Een trots pagina. Vul deze steeds aan met momenten waarop je trots bent op jezelf. Heel belangrijk 🙂
- Verjaardagen pagina met de liefste mensen op dat moment. Misschien ben je over een paar jaar iemand uit het oog verloren en kun je diegene ineens weer verrassen met een verjaardagskaart.
- Reis pagina, met plekken waar je graag heen wilt of een wereldkaart die je kunt inkleuren op de plekken waar je al bent geweest.
In een bulletjournal herinneringen bewaren voor later over de kids:
- De leukste kinderuitspraken. Noteer deze wel kort nadat je ze gehoord hebt, ik ben zelf namelijk heel goed in ze alsnog vergeten na 2 dagen. Ik zet ze ondertussen in de app Evernote op mijn telefoon.
- Mijlpalen van de kids zijn ook leuk om te bewaren in een bullet journal. Van de eerste stapjes, woorden, tekeningen, bewegingen, grapjes, diploma’s etc.
2. Creatieve en dynamische fotoboeken
Een fotoboek an sich is natuurlijk al een leuke manier voor het bewaren van herinneringen voor later. Om het niet te overdrijven kun je bijvoorbeeld één familieboek per jaar maken, in plaats van voor elke persoon één.
Hoe kun je een fotoboek dynamisch maken met herinneringen?
- Maak er een fotoboek magazine van. Gebruik naast foto’s ook interviews, quotes of korte verslagen en een toffe cover (voorbeeld: fotoboek zwangerschap, baby magazine)
- Maak foto’s van de leukste kindertekeningen en schrijf deze met naam en datum (en eventueel met wat je kind er zelf over vertelt) bij.
- Foto’s maken van knutselwerkjes en dan in het fotoboek plaatsen is ook handig, voordat je huis volstaat met grote projecten.
- Gebruik ditjes&datjes, weetjes en feitjes uit een bepaald jaar. Of fotografeer (of maak screenshots) van hot news items.
- Foto’s maak je vaak van mensen, maar denk ook eens aan je (veranderlijke) huis- en tuininrichting, knuffels en favoriet speelgoed van de kids, de puinhoop die ze er soms van maken of de bewogen – maar wel de eerste gemaakte foto’s door de kids zelf.
Tips om ruimte te besparen: kies fotoboeken met een softcover. Dit zijn net dikke tijdschriften en nemen niet zo veel ruimte in als zo’n dik fotoalbum.
3. Een videocompilatie met herinneringen
Ben je handig met editen of vind je dit leuk? Met een programma zoals Movavi kun je ook een compilatie maken met de leukste filmpjes van je smartphone.
Welke tips zijn handig als je een film maakt als herinnering voor later?
- Maak vooral niet te lange filmpjes en maak daarmee bijvoorbeeld een compilatie van een kwartiertje tot een half uur. Zo is het later nog eens leuk de highlights uit dat jaar terug te kijken.
- Sla de filmcompilatie op, niet alleen op je computer. Maar zet het ook extra op een usb’tje met voldoende geheugen.
- Voorbeeld: babyfilm compilatie.
4. Bewaar je favoriete muziek voor later
Op Spotify of Deezer kun je openbare (of privé) afspeellijsten maken. Maar voor elk jaar een playlist met je favo muziek.
5. Maak een memory box
Als je graag tastbare spullen bewaart kun je een memory box maken. Dit is een kist, koffertje of doos, waarin je dingen kunt bewaren.
Items voor in een memory box
- Geschreven brieven
- Kids: eerste kleertjes, schoentje, plukje haar, kunst, knutselwerkje, spulletjes van de geboorte, knuffeldoekje, speen, sieraden, kaartjes.
Een memory box is ook leuk als kraamcadeau idee.
6. Een digitaal bericht naar je toekomstige ik (of kids)
Stuur jezelf een bericht in de toekomst. In de meeste e-mailprogramma’s kun je ook een datum instellen, en anders kun je FutureMe gebruiken. Met dit programma heb ik mijzelf een bericht gestuurd in 2014, voor over 10 jaar. Het berichtje gaat over waar ik dan hoop te staan in het leven. Eens kijken hoe het straks écht is 😉
- Maak berichten naar jezelf binnen je eigen e-mailaccount.
- Maak een e-mail account aan voor je kind. Zo kun je af en toe een lief mailtje sturen of een leuk jaarverslag. Dit account kun je dan later aan je kind geven.
7. Maak er een potje van (memory jar)
Ben je een lekkere rommelpot en niet zo gestructureerd, dan is een potje met reminders wel heel leuk! Zet een grote pot of vaas neer op de kast en schrijf zo nu en dan een berichtje of kaartje of vouw die leuke tekening van de kids op en bewaar ‘m in de pot.
Aan het eind van het jaar kun je de briefjes uit de pot:
- in een multomap doen.
- bij elkaar leggen, fotograferen en in een fotoboek plaatsen of naar jezelf mailen.
- gebruiken om een soort collage te maken en inlijsten.
Nog meer inspiratie voor herinneringen bewaren voor later
Volg dit Pinerest bord over herinneringen bewaren voor later.
Ook leuk: “Hoe schrijf ik een rakend stukje tekst voor mama? (brief moederdag)”
Hoe doe jij dat, herinneringen bewaren voor later? En welke van de manieren vind jij leuk? Klets mee in de reacties.
Artikel update 2021, artikel origineel (2014) is een doel uit mijn 101-doelen challenge / afbeeldingen: eigen & Pixabay
1 Reactie
Hahahaha. Geniale brief!
…Healthy Mommy schreef als laatst…Soms loopt het een beetje anders dan gepland