Een groene levensstijl heb je niet van de een op de andere dag. Dat kan niet en dat hoeft ook niet. Wil je graag de wereld verbeteren? Bekijk dan eerst kritisch je eigen “verbruik”. Wat gooi je allemaal weg? En kun je dit ook hergebruiken i.p.v. wegwerpen? In dit artikel deel ik alvast mijn tips qua hergebruik. Ik zou het leuk vinden als je me wilt aanvullen in de comments onderaan!

Handig hergebruiken en weg met wegwerp!

In deze wegwerpmaatschappij wordt het net gedaan of wegwerp producten zo handig en fijn zijn. Maar heerlijk barbecue vlees op een plastic bordje ziet er echt niet uit. Het valt er vanaf en met zo’n plastic mesje kun je echt niet snijden. Tampons en maandverband stinken onwijs na gebruik. En dat komt echt niet door jouw poes. Dus… wat is dan wel allemaal handig te hergebruiken? 😉

Wat kun je allemaal hergebruiken i.p.v. wegwerpen?

Op en in je lichaam

 • Stinkende tampons, inlegkruisjes & maandverband kun je perfect vervangen door een menstruatie cup, menstruatie ondergoed of een menstruatie spons.
 • Als alternatief voor dure zoogcompressen bestaan vrolijke wasbare zoogcompressen.
 • Wattenschijfjes kun je gemakkelijk zelf maken of gebruik natuurlijke sponsjes.

hergebruiken

Menstruatie en gezicht sponsjes (Enjoy Devine Nature)

Koken & huishouden

Rondom kinderen

 • Wegwerpluiers veroorzaken echt een enorme afvalberg en wasbare luiers zijn veel leuker en fijner.
 • Plastic speelgoed gaat snel kapot. Geef minder speelgoed en kies voor duurzaam hout en tweedehands.
 • Kies eco bekers en broodtrommels in plaats van plastic zakjes.

Buitenshuis & tuin

Er is zo veel moois mogelijk!

Kortom, er is zo veel mogelijk. Wees creatief. Bedenk bij alles: hoe kan dit beter? En deel het met de wereld! One love 🙂

Op welke manier bespaar en recycle jij? En weet jij nog iets anders dat je kunt hergebruiken i.p.v. wegwerpen? Deel het met ons in de comments.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

5 Comments

 1. Bedenk wel dat natuurlijke sponsjes ook geoogst moeten worden. A propos sponzen: bij heb ik de wegwerp-schuursponsjes weer ingeruild voor de ouderwetse afwaskwast. Dat geschuur is geeneens goed voor je pannen. Oude afwaskwasten kunnen worden gerecycleerd als WC-borstel. Ik vind ze zelfs beter. Ook gebruik ik geen schoonmaakazijn maar gewone witte azijn uit de supermarkt. Dat is veel effectiever.

 2. Plastic dopjes van drankkarton kan je inzamelen voor een goed doel (er worden pallets van gemaakt en de opbrengst gaat naar het opleiden van blindegeleidehonden) en wijnkurken kan je naar verzamelpunten brengen om er isolatiemateriaal van te laten maken.
  …Resaarcle schreef als laatst…DienstmededelingenMy Profile

  • Dat vroeg ik me altijd al af, wat ze met die dopjes en kurken doen! Pallets en isolatie dus. Wat ik wegbreng koopt mijn man weer voor het klussen hahaha

 3. Voor in de badkamer, maak je eigen scrub.
  Voor in de keuken, gebruik de restjes op het einde van de week in een wrap.
  Voor de kinderen, leer ze boeken kaften met hun favoriete afbeeldingen uit magazines ed.

  Groetjes

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.