Oh oh those rainy days… Het is herfst en dan wil ik alleen maar: gezellige kaarsjes, warme pyjama’s én wat sfeer in huis halen. Om lekker binnen te vertoeven dus. In deze periode komen hier ook de knutselspullen weer op tafel. Tijd voor wat fijne inspiratie voor herfst knutselen voor kids! In dit artikel staan tips om met spulletjes die je waarschijnlijk al in huis hebt of makkelijk buiten kunt oprapen, te knutselen in het thema herfst.

Lees ook: “Herfst in huis en in je mind: Bijzondere inzichten verscholen achter onze huiselijke herfsttafels”

Herfst knutselen voor kids

Wat kun je allemaal buiten vinden, voor het maken van een mooie herfsttafel? Bekijk ook leuke herfst-knutselvarianten op tekenen, knippen, vouwen, wol en kralen.

Herfst dingetjes verzamelen om mee te knutselen

Op droge, mooie herfstdagen kunnen we de kids en onszelf naar buiten schoppen met een mooi doel: verzámelen! Er is inmiddels genoeg op de grond gevallen. En een lekkere rugzak-wandeling of fietstochtje door het bos leveren een hoop schatten op. Denk aan verschillende noten zoals beukennootjes, hazelnoten, eikels en kastanjes. Maar ook gaaf gevormde takken, kleurrijke verdroogde bladeren, stenen en mos, zijn herfstig knutselmateriaal.

Lees ook: “Fascinerende dingen verzamelen of een speurtocht doen tijdens een boswandeling”

herfst in huis
Op pad naar buiten met fijne regenlaarsjes voor kids

Een herfsttafel maken

Het maken van een herfsttafel vind ik altijd een leuke bezigheid met de kids. Voor de échte sier hoef ik het niet te doen, want zo’n tafel wordt algauw een rommelige bedoeling of fungeert als interessante speelplek. Maar sfeer geeft het zeker.

Een paar leuke ideetjes voor een herfsttafel

  • Een verzamelplekje met mooie potten en planten
  • Mooi altaartje waar je ook kaarsen op kunt zetten
  • Een soort kerststal maar dan a la herfst; met kabouters en paddenstoelen (leuk om te maken van naaldvilt)
  • Maak een herfstslinger van bladeren en takken
  • Een bonte verzameling pompoenen (tip: check hiervoor een boer in de buurt)
  • Gebruik een grote lantaarn om herfst deco in te doen

Pinterest: Herfsttafel + wat verzamelen?

3. Binnen knutselen in het thema herfst

Druipt de hemel leeg of houdt de storm ons binnen? Dan laat ik dat verzamelen lekker links liggen. Hier met die knutseldoos van zolder. Met kleuren, vouwen, verven, knippen, strijkkralen, ministek en wol kunnen we genoeg! Voor een herfstig tintje, kun je als moeder een kleine voorselectie maken. Leg vooral de kleurtinten groen, oranje, geel, rood en bruin klaar.

Herfst knutselen voor kids, herfst tinten
Herfstkleuren

TIP: leuke uitdrukkers oftewel ponsen in herfstthema voor papier (of afgevallen boomblaadjes!) geven ook coole creatieve effecten tijdens het herfst knutselen!

Kleuren, stiften en verven

Zoek via Google afbeeldingen of Pinterest naar leuke herfst kleurplaten om in te kleuren met niet-indrukbare en wel-uitwasbare viltstiften of leuke magische stiften. Maak verschillende kunstzinnige bomen in herfstkleuren.

Kliederen met verf is ook altijd heerlijk. En met wc-rollen, kurken en eierdozen kun je alle kanten uit, zoals stempelen of maak leuke paddenstoeltjes. Het merk SES heeft eco vingerverf of bekijk deze natuurlijke vingerverf.

knippen en vouwen

Met vouwen, knippen en plakken kunnen we hier ook uren bezig zijn. Van die herfstdiertjes maken vind ik zo schattig. Dit kun je ook leuk met lege wc-papier rolletjes doen. Tips voor vouwen: origami vouwpapier en papierstrookjes of vouwstrookjes in herfsttinten of deze Halloween variant (voor muizentrappetjes en ringen).

Ook leuk: SES origami voor beginners | Eekhoorn origami | origami uil

Strijkkralen en ministeck

Tijdens het zoeken naar leuke herfst patronen voor strijkkralen, zag ik ook ministeck patronen en toen dacht ik: “JA!” Dat is ook écht wat voor ons, haha. Staat nu op de wish list 😉 Ook hiermee kun je mooie kunstwerken maken voor op die herfsttafel.

TIP: ministeck bosdieren of toffe ministeck familie set | strijkkralen in allerlei herfstkleuren of herfst strijkkralen dino’s | 3D strijkkralen dieren |

Pinterest: Herfst knutselen Kids

Wat vind jij leuk om te knutselen in het thema herfst?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.