Voor weerkundigen begint de herfst op 1 september. Rond 23 september begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. Anyways, het is herfst. En tot niet zo lang geleden, keek ik hier altijd tegenop. Ik had geen zin in dat depri gedoe. Al kon ik een oranjegekleurde herfstmiddag waarderen, ik verlangde alweer terug naar het zomerse zonnetje, voordat ‘ie weg was. Inmiddels kijk er anders naar. Ik heb meer leren genieten van de dingen in het moment. Ook vaar ik nu meer mee, met de energetische bedoeling van de herfst. Tijdens een boswandeling met de kids, verzamelen we wat items voor een herfsttafel in huis en laat ik mijn gedachten de vrije loop: hoe haal ik de herfst in huis en in mijn mind?

Ook leuk: Herfst knutselen voor kids (tips met spulletjes uit je huis of tuin)

Hoe haal ik de herfst in huis en in mijn mind?

“Haal de herfst in huis”, luidt de commerciële slogan. Persoonlijk verzamel ik dan liever dingetjes uit het bos, samen met de kids. Al kan ik wat sfeervolle herfstdeco ook wel waarderen. De herfst in mijn mind sluipt er automatisch in, met die stormige, donkere dagen. Het fluistert iets met *ahum* loslaten.

De mooie momenten van de herfst waarderen

Allereerst ben ik bewust op mijn focus. Ik kan namelijk letten op de depri gevoelens die bij mij meestal in de herfst komen opzetten. Ik kan letten op wat ik allemaal níet kan (waar is die zon, waar zijn die bloeiende, groene plantjes?). Maar… ik kan ook genieten van wat de herfst wél geeft.

Dit wil niet zeggen dat ik die “donkere” momenten niet voel. Maar dat mag er ook zijn, ik laat het alleen wat meer los. En ik ben niet meer zo streng voor mijzelf. Dus oordelen die hierop volgen in mijn hoofd: je kant het gewoon niet aan, je bent zwak, ga eens wat nuttigs doen etc., daarop zeg ik gewoon heel hard: punt. Ik ga er niet meer op in of in mee.

Ik mag gedijen in wat niksen op de bank en mijzelf wat meer terugtrekken. De balans herstelt zich vanzelf weer.

Ik waardeer de herfst om:

  • Het gezellig maken binnen, om letterlijk de herfst in huis te halen.
  • Genieten van de knusheid der pyjama’s en sloffen.
  • Binnen spelen, spelletjes en bankhangen.
  • Schoppen in een bladerhoop! (-:
  • Lekker koken uit het herfst seizoen
  • Een frisse hap lucht, tijdens een boswandeling op een mooie herfstmiddag

Ja, die buitenlucht is als een dokter voor mij. Nog steeds gaan mijn dagen soms zo snel, en besef ik naderhand pas dat ik alweer een tijdje niet heb gewandeld in het bos. Een half uur in de natuur, doet zoveel met mijn mind. Mijn redding tijdens de burn-out. Echt waar. In de herfst kan ik de buitenlucht zelfs volop ruiken. De herfst vertelt: dingen vergaan, het proces is speciaal en de verkleuringen prachtig. En ja, er is ook weer een stukje ik vergaan.

En met die frisse hap lucht kan ik denken: “..en dat is óók speciaal. Niet alleen de natuur verandert continu. Ook ik..”

De energetische bedoeling van de herfst

In de lente is er groei, in de zomer bloei, de herfst laat los en in de winter komt de bewustwording. Bij de energetische bedoeling van de herfst, stel ik mij zo een boom voor.

Loslaten, zoals de bomen het voordoen

Ik hoef dus alleen maar te kijken en de herfst laat zien hoe makkelijk het is. De bladeren hebben hun energie aan de boom gegeven. Het is nu tijd om ze dankbaar los te laten. Zowel de bladeren als de boom gaan langzaam in rust. Maar vergeet nooit: terwijl de bladeren vergaan, voeden zij vanuit de grond opnieuw de boom. Maar op een andere manier.

Ook in mijn leven, met situaties, mensen of gedachtegangen gaat dit zo. De boel verandert continu, maar groei is er zeker. En loslaten hoort bij dit proces. Alleen forceren kan ik dit niet.

Niet makkelijk, dat bewijst zo’n burn-out maar weer. Achteraf bleek losgaan vanzelf te gaan. Het enige dat ik moest geven aan mijzelf, was ruimte voor mijn gevoelens en grenzen én het vertrouwen in mijzelf dat het óók goed komt als ik dus geen controle over het proces of de situatie heb.

Reflecteren voor nieuwe groei/ balans hervinden

Het proces van loslaten, geeft daarna dus eigenlijk ruimte om te reflecteren. Ik denk na over mijn struggles van de afgelopen tijd. Waar liep ik tegen aan? Waarom werd deze situatie aan mij gespiegeld, op mijn pad, want wat moest ik eruit leren? En met deze wetenschap kan ik de nieuwe balans op zoeken.

Onze “huiselijke herfsttafel”

Uiteindelijk heeft ons momentje in het bos niet zo lang geduurd, als dat al mijn gedachtegangen doen vermoeden, haha. We hebben het herfstspul gepakt, een paar flinke ademteugen genomen en bij thuiskomst hebben we het koud. Ik maak een mooi herfsttafeltje.

Nee.. het hoeft allemaal niet groot, uitgebreid, speciaal of duur te zijn. Het is dat simpele, kleine daarachter. Dat is bijzonder. De herfsttafel staat midden in de woonkamer. De hint naar loslaten, reflecteren, veranderingen en balans. Dit nootje gepakt door die, en die kastanje door die. De dode takjes, verwijzen op een lugubere manier naar de verhelderende gedachtegangen in mijn koppie.

herfststukje

Ik neem een hap lucht en glimlach terwijl ik naar ons gezellige herfsttafeltje kijk.. Wat een liefde. En dat zomerse zonnetje? Die komt vanzelf wel, als daar weer het moment voor is.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

8 Reacties

  1. Pingback: Wat te doen met pompoen? - Meisje Eigenwijsje

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.