Ik vind het fantastisch. Zo’n berg cadeautjes creatief ingepakt, met kleurige lintjes en feestelijke strikjes. Alleen wanneer alles eraf gescheurd is en ik de bij de papierbak sta, denk ik echt: ZONDE. Wat zijn milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerp inpakpapier? En hoe kan ik dus cadeautjes duurzaam inpakken? Laat je inspireren door deze lijst met eco inpaktips. Van easy tot creatieve kunstwerken. En bekijk hoe ik zelf aan de slag ga met mijn favoriet qua duurzaam cadeaupapier: feestelijke cadeaustofjes.

Ook leuk: “De 4 cadeautjes regel; minimaliseren tijdens de feestdagen”

Hoe kun je cadeautjes duurzaam inpakken?

Het duurzaam inpakken van cadeautjes, kan op verschillende manieren. Cadeaupapier dat je kunt recyclen of hergebruiken, is sowieso duurzamer dan het eenmalig gebruik van papier. Daarnaast zijn er ook allerlei andere toffe inpakmanieren met duurzaam cadeaupapier:

 • Maak gebruik van FSC cadeaupapier
 • Kies voor gerecycled papier
 • Gebruik andere duurzame materialen voor inpakken
 • Herbruikbare cadeaudoosjes & “upcyclen” van (verzend)dozen
 • Cadeaus inpakken met stof
 • Gebruik je cadeau als inpakmateriaal
Duurzaam cadeaupapier in stof, kerst 2021

7x duurzaam cadeaupapier om in te pakken

1. FSC cadeaupapier

 • Papier en cadeaupapier komt van hout. Ik kan dit opvatten als milieuvriendelijk, omdat hout een hernieuwbare grondstof is. Maar dan moeten we wél verantwoord omgaan met onze bossen. Het FSC keurmerk richt zich op bosbeheer. Het eerste stapje dat ik kan maken is dus om voor inpakpapier te kiezen met een FSC keurmerk.

FSC cadeaupapier kun je kopen bij:

Ook leuk om te lezen qua papier besparen: “Steenpapier: duurzame & herbruikbare notitieboeken van MOYU”

4 cadeautjes regel

2. Gerecycled cadeaupapier

 • Daarnaast is er duurzaam cadeaupapier dat al gerecycled is. Er worden dan geen nieuwe bomen gekapt. Hieronder valt ook je cadeaupapier netjes uitpakken en bewaren voor volgend jaar 😉
 • Maar in het geval van kinderen: Er bestaan voorgedrukte rollen gerecycled inpakpapier met bijvoorbeeld inkt op waterbasis.
 • Of ken je zo’n simpele, bruine rol kraft papier? Dit is mooi en stevig, onbedrukt en vaak gemaakt van gerecycled papier. Het ziet er erg strak uit als cadeaupapier en met sierlijke lintjes en kleurrijke strikken, maak je het helemaal af en creëer je toch een vrolijke variatie onder de boom.

Groothandels ecologisch cadeaupapier

Groothandels voor duurzaam cadeaupapier zoals cadeaupapier.net, pacoverpakkingen en shophouse zijn al bezig met ecologisch cadeaupapier dat gerecycled is en/of FSC gecertificeerd. Ik zoek nog naar de consumentenvariant, want een 200 m lange rol is nét iets teveel voor ons aantal cadeautjes onder de boom 😉 Maar, goed bezig!

Cadeaupapier mag overigens gewoon in de papierbak. Zo gaat het de recycling in en kan het worden hergebruikt.

3. Duurzaam cadeaupapier van andere materialen

 • Sommige cadeaus kun je ook inpakken met doorzichtige folie. De duurzame variant hierop is bio-based cellofaan folie. Dit bio-plastic is in opkomst, alleen kan het helaas nog niet bij het GFT afval, maar het moet bij restafval (ook niet bij plastic dus).
 • Verder is Everwrap nog mooi om te benoemen. Dit cadeaupapier van het Deense merk Vissevasse is gemaakt van 100% chemicaliënvrij plastic, en lijkt op papier. Het is bedrukt met milieuvriendelijke inkt en plakband kun je er makkelijk afhalen, zodat het cadeaupapier kan worden hergebruikt.
 • En ken je dat dunne papier wat vaak in pakketjes wordt gebruikt als je online schoenen koopt? Ook bruikbaar!
 • Verder kan oud-krantenpapier een erg leuk effect geven met het juiste touwtje (leukleuk: jute, hennep of vlas touw). Of maak om alle krantenpakketjes een mooie (stoffen) rode strik heen en tada, een stylish kersteffect.

4. Herbruikbare cadeaudoosjes en (verzend)dozen “upcyclen”

 • Er zijn natuurlijk een hele hoop leuke cadeau doosjes te koop, in allerlei soorten en maten. Ze zijn daarmee herbruikbaar.
 • Een andere leuke manier is om de verzenddozen zelf als inpakmateriaal te gebruiken. Je kunt dan eenmalig moeite en creativiteit erin steken om het te “upcyclen”, en je inpakdoos is vervolgens te hergebruiken.

Leuke duurzame cadeaudoosjes ook bij:

Leuke ideetjes om de verzenddozen te pimpen

 • Pak de dozen in met mooi cadeaupapier of lijm er een mooie stof om vast. Maak af met mooie strik. Of versier de doos met eco verf of laat de kiddo’s er mooie tekeningen op maken met kindvriendelijke viltstiften. Nog wat meer inspiratie:
 1. Stempel kleurrijke stippen op de doos met wattenstaafjes;
 2. Verf het bubbeltjes beschermplastic en maak hier een afdruk van op de verzenddoos;
 3. Versier de box met lintjes, strikjes, knopen en ander knutselmateriaal of
 4. Wrap de verzenddoos in stof, zodat je er een mooie herbruikbare cadeaudoos van maakt. Je kunt ook de verzenddoos met allerlei losse stukjes stof beplakken met (non-toxic) textiel lijm.

De verzenddozen van bijvoorbeeld Coolblue, worden vaak gebruikt om te knutselen. Bekijk maar eens de #pakketpret op instagram

Herbruikbaar cadeaupapier

5. Cadeautasjes en kado zakjes + upcycle plastic tasjes

 • Ook met feestelijke tasjes en zakjes kun je op een duurzame manier de cadeaus verpakken, omdat het herbruikbaar is.

Recycle / upcycle je plastic tasjes tot inpakmateriaal

Heb je nog een tas vol tasjes in de berging liggen? Dan is het ten eerste tijd voor een mooie herbruikbare boodschappentas ;-).

 • Maar die plastic tasjes kunnen ook worden ingezet als inpakmateriaal. Met deze bundel gekleurde plastic tasjes kan ik bijvoorbeeld een cadeau-wrap knutselen. Ik mix en match de plastic kleurtjes of gebruik een mooie inpaktechniek om er een kunstwerkje van te maken. Whoehoe, crea-bea upcycle shit (-:
 • Verder kan ik met doorzichtig plastic een extra buitenlaagje knutselen. Omdat je er doorheen kunt kijken, kun je dit opvullen met confetti of andere versieringen. Grappig!
 • Tot slot kun je knutselen met lege wc-rolletjes en hier een inpakdoosje van maken! (meer inspiratie: Awkwardduckling)

6. Cadeaus inpakken met stof

 • Dan komen we bij mijn eigen favoriet: cadeaus inpakken met stof. Ik vind dit superleuk, omdat het er heel feestelijk uit ziet. Maar ook omdat het een goede reden is voor wat crea-bea tijd. Na het inpakken hoeven de meeste mensen de stofjes niet te houden, maar ik wel 😉

De cadeautjes kun je op allerlei manieren met stof verpakken. Van letterlijk gewoon oprollen met een strik erom, tot creatieve knoop-kunsten. Wist je trouwens dat stoffen cadeauverpakkingen in Japan helemaal hot zijn? Furoshiki heet het. Een gift wrapping techniek met stof en toffe knopen.

Tip: bij de restjes stof in de kringloop, zag ik deze rendieren print. Superleuk als naametiket. Verknipt was het toch al en zo gebruik ik mooi de restjes op.

Waar koop je feestelijke cadeau stoffen?

 • Marktplaats/ kringloopwinkels
 • Gebruik de stof van oude/kapotte kerstkleding
 • Knotwraps
duurzaam cadeaupapier

7. Gebruik je cadeau als inpakmateriaal

Tot slot: creativiteit of een grappige note doen het altijd goed. En daarom vind ik dit idee ook erg leuk, omdat het inpakmateriaal zelf, óók een cadeau is.

 • Denk dan aan iets inpakken in leuke washandjes, handdoeken, lakens etc.
 • Een herbruikbare boodschappentas als verpakking gebruiken met een mooie strik. Altijd handig.
 • Die pyjama of onesie op het lijstje, dient weer als inpakmateriaal voor iets anders.
 • En verzin maar verder..!

Meer duurzaam cadeaupapier ideeën

Volg het Pinterest bord “herbruikbaar cadeaupapier” hieronder, voor nog meer inspiratie en creatieve voorbeelden voor het duurzaam inpakken van cadeautjes. Er staan ook “furoshiki” technieken tussen.

Voorbereiding is het halve werk 😉

Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst begonnen met het inpakken van mijn cadeautjes in stof. Bij gebrek aan beter, gebruikte ik de oude, kleurrijke overhemden van mijn vader. Het resultaat was toch een beetje shabby, en de andere cadeautjes in cadeaupapier zagen er leuker uit, moet ik eerlijk zeggen.

Dit jaar ben ik wél op tijd naar de kringloopwinkel gegaan. Ik scoor voor een paar tientjes een flinke stapel toffe stoffen, lintjes en strikken in kerstsferen. Voor volgend jaar wil ik deze stoffen nog een beetje verder oppimpen door de randen mooi te naaien, maar voor nu ziet het er al superfeestelijk uit!

Verzamel inpakmateriaal binnen een bepaald thema of kleurpallet

Mijn laatste tip qua voorbereiding is: verzamel gaandeweg het jaar allerlei linten, strikken en ander inpakmateriaal, in een doos of bij de kerstspullen. Bij de kringloop, op de markt of op Marktplaats vind je altijd wel passende (reststukjes) stoffen.

Tot slot kun je ook nadenken over een bepaalde kleurschakering voor het inpakken van de cadeautjes met stof. Misschien de kleuren van je kerstboomversiering of de tinten van je interieur? Dit maakt het makkelijker om gericht stoffen te zoeken. En het ziet er daarnaast ontzettend leuk uit als geheel.

Kortom: inpakken met liefde!

Het meest waardevolle cadeau vind ik dát waar aandacht aan is besteedt. Zowel qua inhoud als verpakking. En dat kan met deze manieren dus heel goed 🙂

Ook leuk: “Andere manieren om Kerst te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)

Welke leuke inpakideeën passen het best bij jou?

Afbeeldingen: Pixabay, eigen, laatste update: 2021

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

 1. Erg leuk artikel!!

  Ik let er een beetje op. Leuke tasje bewaren en hergebruiken.

  Pasgeleden plantjes niet in plastic verpakt maar in een leuke papieren tas gegeven .

  Mijn oma vroeger vond dat we het cadeau papier netjes los moesten maken voor een volgende keer. Ze sorteerde sowieso alles erg netjes. Toen zeiden we weleens. Nou, nou… maar nu zeggen we ze was een voorbeeld erin!

  Bedankt voor de leuke tips, je maakt altijd echt werk van je artikelen. Dat vind ik leuk. Ik ga er in de toekomst op letten of het niet zonder inpakpapier kan! Knutselen vinden ze hier tof dus dat gaat goed komen.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.