Nu de feestdagen eraan komen (en de bday van mijn boy) krijg ik weer de inpakkriebels. Niet zo zeer om allerlei cadeautjes te kopen, oké een beetje dan, maar kriegelheid bij ál dat papier dat ik eenmalig gebruik en weggooi. Ik vind dat toch zo zonde! Vanochtend werd ik wakker met een paar toffe ideetjes om op een feestelijke en alternatieve manier mijn presents in te pakken met herbruikbaar cadeaupapier. Bekijk leuke diy’s, tweedehands opties, cadeautasjes, cadeauzakjes en luxe wraps. Get inspired!

Ook leuk: “Andere manieren om Kerst te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)

Maar eerst even, waarom pak ik eigenlijk cadeautjes in?

De winkels staan inmiddels vol met rollen inpakpapier. Grappige sintprintjes, mooie kerstwraps en als ik goed zoek ook leuk verjaardagspapier. Ik snap de flow wel, want als ik gelijk zie wat voor cadeautje ik krijg, mis ik dat laatste spannende “gedeelde” verrassingseffect. En dat is ook jammer. Daarnaast geeft een mooie verpakking ook een fijn luxe gevoel. Aan mijn cadeautje is tenslotte extra aandacht besteed. Ik denk meteen aan de inpakkunsten van de Douglas of Ici Paris, fantastisch! En ik kán natuurlijk al mijn cadeautjes heel netjes uitpakken, toch? Of niet ????

Nope. Mijn cadeautjes netjes uitpakken en het cadeaupapier hergebruiken, lukt of gebeurt in de praktijk gewoon niet.

Wat is herbruikbaar cadeaupapier?

Herbruikbaar cadeaupapier is dus een soort wrap om de kadootjes met bijvoorbeeld stof, die ik met mooie lintjes en strikjes kan versieren. Alleen kan ik het inpakspul dus veel vaker gebruiken! Of ik recycle juist iets. Helloo duurzaamheid! Ook herbruikbare tasjes en zakjes behoren tot de mogelijkheden.

En met dit herbruikbare inpakmateriaal kan ik precies hetzelfde verrassingseffect en aandachtsgevoel creëren. Sterker nog, het is juist opper-persoonlijk en creatief. Ik hou daar wel van!

Tips voor herbruikbaar cadeaupapier & recycle inpakmateriaal

Er zijn dus allerlei manieren om bewust bezig te zijn met het inpakken van mijn cadeau’s. Zo kan ik materiaal recyclen, oppimpen, upcyclen, noem maar op. Kijk maar naar de ideetjes hieronder. Je kunt het zo budget of luxe maken als je zelf wilt.

Nog meer inspiratie? Volg het Pinterest bord Eco Gifts | Herbruikbaar cadeaupapier en recycle/upcycle inpakmateriaal

1. Pimp de verzenddoos tot inpak materiaal

Met een beetje buiten-de-box denken, zie ik gelijk de verzenddoos van mijn online bestelde cadeautje voor me. Precies de goede maat 😉 Deze kan ik natuurlijk prima versieren met eco verf of ik laat mijn kiddo’s mooie tekeningen maken met kindvriendelijke viltstiften. Zo heb ik geen weggooi-cadeaupapier nodig en de verzenddoos is nog eens nuttig.

 • Stempel kleurrijke stippen op de doos met wattenstaafjes;
 • Verf het bubbeltjes beschermplastic en maak hier een afdruk van op de verzenddoos;
 • Versier de box met lintjes, strikjes, knopen en ander knutselmateriaal of
 • Wrap de verzenddoos in stof, zodat je er een mooie herbruikbare cadeaudoos van maakt. Je kunt ook de verzenddoos met allerlei losse stukjes stof beplakken met (non-toxic) textiel lijm.

De verzenddozen van bijvoorbeeld Coolblue, worden vaak gebruikt om te knutselen. Bekijk maar eens de #pakketpret op instagram (oh, en volg mijn account gelijk even, vind ik leuk!)

2. Recycle / upcycle je plastic tasjes tot inpakmateriaal

Heb ik nog een tas vol tasjes in de berging liggen? Dan is het ten eerste tijd voor een mooie herbruikbare boodschappentas voor mama. Maar de plastic tasjes kan ik prima hergebruiken als inpakmateriaal. Met deze gekleurde plastic tasjes kan ik bijvoorbeeld een cadeau-wrap knutselen. Ik mix en match de plastic kleurtjes of gebruik een mooie inpaktechniek om er een kunstwerkje van te maken.

Ook kan ik met doorzichtig plastic een extra buitenlaagje knutselen. Omdat je er doorheen kunt kijken, kun je dit opvullen met confetti of andere versieringen. Grappig! Tot slot kun je knutselen met lege wc-rolletjes en hier een inpakdoosje van maken! (thanks Awkwardduckling)

3. Cadeaus wrappen met stof (furoshiki)

Verder kan ik via de kringloop of Marktplaats leuke (rest)lappen stof scoren, in allerlei printjes. Want hoe cool is het om mijn cadeautjes met stof te verpakken!

Wist je trouwens dat dit in Japan helemaal hot is? Furoshiki is een gift wrapping techniek met stof en toffe knopen.

Een vriend attendeerde me erop: waarom gebruik je eigenlijk geen oude kleding om je cadeaus te wrappen?! Ja, top idee! De kledinginzamelingsacties en bakken zijn inmiddels al zo verzadigd. We hebben echt een overload aan kleding op deze wereld. En zo geef ik de stofjes een mooi tweede, vijfde, zestiende leven.

Oh enne, denk er tot slot aan om je strikjes en lintjes van gekregen cadeautjes te bewaren ;-). Die komen namelijk altijd van pas. Ook deze frutsels zijn prima en goedkoop te scoren bij de kringloop.

4. Cadeau zakjes, tasjes en doosjes

Cadeau zakjes, tasjes en doosjes zijn natuurlijk ook ideaal om naderhand te bewaren voor hergebruik. Ik kan dit zelf maken. Hoe vind je die krantenzakjes en spijkerbroekentasjes dan?! Cool hè. Of ik kan eenmalig cadeaudoosjes en cadeautasjes kopen. Na het geven en uitpakken vraag ik gewoon aan de persoon of diegene het wilt bewaren (ook goed) en anders neem ik het zelf weer mee voor een volgende ronde. Hieronder wat ideetjes om zelf cadeau zakjes te maken.

Leuke cadeauzakjes, -tasjes en -doosjes eenmalig kopen

Voor betaalbare cadeautasjes en -doosjes kun je kijken bij Hema en Bol natuurlijk. Let goed op de afmetingen, want veel cadeaudoosjes, -zakjes en -tasjes zijn best klein. Stel dat er tijdens het uitpakken een klein scheurtje ontstaan, kun je daar de volgende keer gewoon een leuke sticker of versiering overheen plakken.

5. Het inpakpapier is óók een cadeau

Nu vond ik ook een paar ideetjes waarbij het inpakmateriaal óók een cadeautje is. Hoe goed nagedacht! Zo kan ik cadeaus inpakken in handdoeken of washandjes. Deze kan iemand anders gewoon gebruiken (moet het wel welkom zijn, haha). Ook deze gepimpte boodschappentas en toilettasjes vind ik geniaal bedacht.

6. Luxe herbruikbaar cadeau papier

Tot slot wil ik deze leuke knot wraps met je delen. Dit zijn leuke stofjes in plaats van rollen inpakpapier. Hiermee kun je dus lekker fröbelen met furoshiki, het ziet er luxe uit én je kunt het vaaaak hergebruiken.

Hoe pak jij je cadeautjes dit jaar in?

Nou, ikzelf ben zeker geïnspireerd en ga lekker aan de knutsel deze dagen. Ik moet alleen nog iets verzinnen op gróte cadeaus. Die dingen die één hele inpakrol nodig hebben, weet je wel. Dan heb ik een grote lap stof nodig of misschien zit er wel iets leuks tussen de XL kleding bij de kringloop? Hmm.. heb jij hier nog een ideetje voor?

Lees ook: “De allerleukste adventskalenders met duurzaam speelgoed voor kids 2019

Ben jij bewust bezig met het inpakken van je cadeaus? Wie weet pak jij altijd al je cadeautjes op een originele manier in, dan hoor ik hier graag over! En heb je net als ik nog nooit tweedehands ingepakt, dan ben ik benieuwd wat jij vindt van dit concept! Praat gezellig met me mee in de reacties, ik hoor graag van je!

Afbeeldingen: Pixabay, Pinterest

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Comment

 1. Anita Dokter Reply

  Erg leuk artikel!!

  Ik let er een beetje op. Leuke tasje bewaren en hergebruiken.

  Pasgeleden plantjes niet in plastic verpakt maar in een leuke papieren tas gegeven .

  Mijn oma vroeger vond dat we het cadeau papier netjes los moesten maken voor een volgende keer. Ze sorteerde sowieso alles erg netjes. Toen zeiden we weleens. Nou, nou… maar nu zeggen we ze was een voorbeeld erin!

  Bedankt voor de leuke tips, je maakt altijd echt werk van je artikelen. Dat vind ik leuk. Ik ga er in de toekomst op letten of het niet zonder inpakpapier kan! Knutselen vinden ze hier tof dus dat gaat goed komen.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.