Toen ik voor het eerst moeder werd, vroeg ik ze allemaal aan. Alle gratis babyboxen, dozen, tassen en proefpakketten. Wie vindt het nou niet leuk om allerlei gratis dingetjes te krijgen? Inmiddels denk ik daar ietsje anders over en ik vertel je graag waarom ik een hekel heb aan al deze gratis “cadeaus”. Ook zijn er voldoende slimme alternatieven. Lees maar mee.

Ouders-to-be zijn de beste melkkoetjes, jij dus

Er zijn een hoop verschillende gratis babyboxen die je kunt aanvragen. Misschien wel meer. Zodra er ook maar iets van een baby in je groeit, ben je een Zeer Interessant Marketingdoel. Ouders-to-be zijn zomaar bereid honderden tot wel duizenden euro’s te besteden aan “nodige” kinderdingen. Dat is interessant. Zwangeren zijn erg beïnvloedbaar, dus je hoeft maar iets te promoten onder het mom van dit heb je echt nodig als je een goede moeder wilt zijn. En hap. Of zijn wij niet beïnvloedbaar?

Een speen, een fles, verzorgingsproducten, alcoholvrij bier, bakjes, doosjes, een rompertje met een reclame opdruk, een rammelaar, een pak luiers van een of ander merk. Hebben we dit als moeder écht nodig…? Wat denk jij.

Waarom ik de gratis babyboxen graag oversla

Ik haat het om in een bepaalde richting gedwongen te worden. Laat mij maar zelf uitzoeken of ik borstvoeding of flesvoeding geef. Daarna bepaal ik wel welke speentjes daarbij horen. Verder zijn de gepromote verzorgingsproducten, sorry dat ik het zeg, vaak gewoon a lot of crap. En ja, dat baseer ik als huidtherapeut op de ingrediëntenlijst. Ik zoek liever zelf uit wat goed is voor mijn baby. Daarnaast heb ik nog meer redenen, waarom ik de gratis babyboxen graag oversla.

Reclame, spam en vastzitten aan abonnementen

Het grootste deel van de gratis babyboxen bestaat uit folders. Sommige informatie is vast interessant, maar het meeste beland ongelezen in de prullenbak. Leg al die folders en het verpakkingsmateriaal maar eens op een stapel. Dit gaat zonder pardon de prullenbak in. Wat een verspilling. Tijdens het bestellen van de box moet je vaak je telefoonnummer en/of e-mailadres invullen. Je zit dan ineens vast aan een nieuwsbrief of abonnement. Of je wordt een paar dagen later gebeld door een of andere verkoper. Heel irritant.

Selectieve informatie om je te beïnvloeden

De meeste gratis babyboxen bestaan uit gesponsorde reclame. En dat is logisch, want anders kan het niet gratis zijn. Maar het gaat veelal om de grote bedrijven en die zijn zeker niet altijd het best. Wel geven ze het meeste geld uit aan marketing. Dus als jij iets van hun producten koopt, weet je meteen waar het geld heen gaat 😉

Daarnaast word je volop gratis geïnformeerd, over van alles en nog wat. Ook niet per se slecht hoor, maar de informatie is vaak vanuit bepaalde reguliere visies en richtlijnen. Als (een beetje alternatieve) mommy van een peuter, weet ik nu dat er nog zo veel meer keuzes en mogelijkheden bestaan. Zo heb ik geen gebruik gemaakt van voedingspotjes, maar de Rapley methode. Een folder met voedingsadvies vanuit merk X geschreven, dat merk X het beste is. Mag ik even lachen? Toch word je als jonge moeder (ik ook!) snel door dit soort dingen beïnvloed. Zo jammer.

Dingen die je net niet jouw ding zijn

Een pak luiers is op zich altijd handig. Helaas zie je alleen de merken voorbij komen, die veel geld stoppen in promotie. Terwijl er zo veel meer betere kwaliteit luiers bestaan zoals eco wegwerp luiers of zelfs wasbare luiers. En een speentje is leuk. Maar over een ecologische speen van natuurrubber hoor je niks.

Ook leuk: “alles over wasbare luiers samengevat” 

En wat dacht je van zo’n lelijk mutsje, slabbetje of rompertje met rare print of reclametekst? Ga je dat echt gebruiken of gaat het de prullenbak in? Zeg eens eerlijk. En hoe vaak blijven proefmonsters niet ongebruikt. Ja, ook dat verdwijnt al gauw op de grote vuilnishoop. Verder heel schattig zo’n knuffeltje. Maar die krijgen we vast al genoeg op kraamvisite. En dan zijn ze niet alleen leuker, ook persoonlijker. Tot slot: hoeveel bakjes, bekertjes en bordjes heb je nodig? Puilt jouw keuken niet al uit. Mijne wel namelijk.

Heb je werkelijk deze spullen nodig en maken ze je een betere moeder?

Natuurlijk is het leuk om gratis spulletjes te krijgen. Wij houden eenmaal van het verrassingselement. Maar er is al zoveel spul in omloop. Laten we het eens omdraaien.

Ja, jij hebt als jonge moeder goede informatie nodig!

En die vind je niet in reclame brochures toch 😉 Laat je niet overspoelen maar vertrouw op jezelf als moeder. En vertrouw erop dat je ook met problemen kunt dealen als die zich pas aandienen. Zonde van je tijd anders toch. Je vrienden, familie en internet kunnen jou veel objectievere info bieden. Google naar reviews. Leg je koopwens even op de stapel. Als je het na een week nog nodig hebt, tuurlijk, koop het dan.

Ook lezen: “Zal ik de kinkhoest vaccinatie in mijn zwangerschap wel of niet nemen”

Ja, jij hebt als mommy to be dingen nodig

Misschien kun jij zelf een lijstje maken, vanuit onwetendheid, wat jij écht denkt nodig te hebben. Is dat de hipste babykleding, een dure kinderwagen of fancy kinderkamer? Of heb je liever hulp bij borstvoeding, tips van andere moeders, een helpende hand in het huishouden of simpelweg wat vertrouwen en begrip nodig? Of een portie gezond voedsel als als jij doodmoe de Eat, Sleep, Milk, Repeat afdraait 😉

En ja, je hebt ook spullen nodig

Heb je een kinderwagen nodig? Of ga je misschien liever een draagdoek gebruiken. Wist je dat je een babybox soms maar kort gebruikt. Waarom niet tweedehands? Een geheel nieuwe kinderkamer of klein kribje bij jou op de kamer? Alsjeblieft geen stress, spullen die je later écht nodig hebt, kun je dan ook kopen. Die lijstjes? Teken er een vrolijke regenboog op, knipoog naar jezelf in de spiegel en leg ze lekker weg. Je kunt superveel leuks kopen in tweedehands winkeltjes. Goedkoper, beter voor het milieu.

Wil je toch een leuke gratis babybox vol verrassingen?

Ga lekker op de revolutionaire tour. Regel een swap met andere moeders of zwangeren via een forum ofzo. Of vraag als kraamcadeau een doos met tweedehands dingetjes (kun je toch een lijstje maken 😉 ). Denk ook aan Marktplaats, Reshopper en heb je het financieel zwaar? Kijk eens bij Stichting Babyspullen. Heb jij juist spullen over? Dan kun je die ook aan dit goede doel doneren.

Gratis babyboxen? Niet voor mij 😉 Heb jij bij een eerder kindje de babydozen aangevraagd? Wat vond je er nu echt van? Of vind jij het juist leuk die gratis dingetjes? En wat denk jij eigenlijk over dat beïnvloeden qua marketing bij zwangere vrouwen? Klets mee in de reacties. Ik hoor graag van je!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

9 Reacties

  1. Ik heb heel selectief gekeken welke mij handig leken. Dus alleen de kruidvat en baby-dump heb ik gehaald. Nee al die folders en tijdschriften daar heb je inderdaad weinig aan. En ook al is dit mijn eerste kindje, zo blue ben ik niet!

  2. Vond die van prenatal wel fijn, met pakje luiers, een fles en nog wat dingetjes. Die radler hadden ze van mij wel mogen houden. Vind dat zo vies! Dan wacht ik liever nog wat maanden op echt bier haha.

    Maar je hebt een goed punt, het levert vooral afval op. De alternatieven die je hier noemt zijn veel beter voor het milieu en waarschijnlijk veel leuker. Vooral zo’n swap. Ben trouwens zelf gelukkig nooit gebeld volgens mij.
    …Merel schreef als laatst…Waarom kiezen voor de peuterspeelzaal? 5 belangrijke voordelen!My Profile

  3. In België hebben we ook zo’n doos, die ik enthousiast had aangevraagd. Zat vol papier. Ik was heel teleurgesteld. Gelukkig komt er bij ons wel geen opdringerig gebel bij kijken.
    …Resaarcle schreef als laatst…Hippe groene wensenMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.