Een noodzakelijk hulpmiddel voor een klein meisje zoals ik, is een handige trap of ladder in huis en tuin. Zo kan ik tenminste erbij, daar boven op die kast. En kunnen de bovenste vijgen uit de boom ook gegeten worden. Natuurlijk zijn er andere creatieve opties. Wiebelig op een stoel of kruk, ofzo, maar ja, heel veilig is dat niet. Dus wat is nu een handige trap of ladder in huis en tuin? En wanneer gebruik ik welk klimgereedschap?
Lees ook: “Verhuizen van een appartement, naar een Grote Mensenhuis, naar een camper“
Wat is een handige trap of ladder in huis en tuin?
Klimgereedschap zoals trappen en ladders komen altijd van pas. Neem bijvoorbeeld de huishoudtrap bij het huishouden en schoonmaken. Maar ook bij grote klussen (muren verven) en kleine klussen (iets ophangen) wil ik veilig in de hoogte werken. Er zijn allemaal verschillende soorten, van ladders en trappen voor de doe-het-zelver tot een grootschalig professioneel werktuig. Ook de term vouwladder kom ik veel tegen.
Maar wat precies een handige trap of ladder in huis en tuin is, dat is afhankelijk van het gebruik. Eerst even de verschillen op een rijtje.

Het verschil tussen een trap en een ladder
Een ladder is een klimgereedschap, bestaande uit twee bomen met daartussen de sporten (aantal dwarsregels). Een ladder moet ik ergens tegenaan kunnen zetten (al zijn er ook ladders die ik vrijstaand kan gebruiken). Er bestaan onbuigzame ladders en touwladders.


Een trap heeft stijlen aan de zijkanten en platte treden in plaats van sporten. Vaak heeft de trap bovenop een platform, waar ik op kan staan. Een trap kan ik daarnaast wel in de losse ruimte zetten. Er bestaan enkele trappen en dubbele trappen.


Wanneer kies ik welke klimgereedschap? (verschillende soorten trappen en ladders)
Welke handige trap of ladder in huis en tuin ik kies, is dus afhankelijk van het doel.
1. Trappen
Voor klussen die wat meer tijd in beslag nemen, is een trap handiger. Dit komt door de stevigheid, brede treden en het platform. Op het platform kan ik dan ook wat spulletjes neerzetten. Verder is een trap ook vrijstaand te gebruiken.
Verschillende soorten trappen voor klusjes in huis en tuin
- Bordestrappen
- Huishoudtrap
- Dubbele trap
- Pluktrappen
2. Ladders
Voor klusjes die minder tijd kosten is een ladder ook prima. Ik kan dan snel iets pakken. Of even naar boven klimmen.
Verschillende soorten ladders voor klusjes in huis en tuin
- Enkele ladders
- Twee-delige ladders
- Drie-delige ladders
- Telescoopladders
- Uitschuifladder of reformladder
- Kooiladders
- Plukladders
In Nederland zijn de minimale eisen voor ladders en trappen vastgelegd in het Besluit Draagbaar Klimmaterieel van de Warenwet. Ladders en trappen die in Nederland worden verhandeld moeten voldoen aan dit besluit.
3. Multifunctionele ladders / vouwladders
Ook bestaan er luxe, multifunctionele ladders, of vouwladders genaamd. Deze kan ik eigenlijk voor alles gebruiken. Het is als het ware een ladder en trap in één. Opvouwbaar. Uitschuifbaar. En helemaal handig.
4. Sierladders
In mijn zoektocht bleef ik ook nog even hangen op deze leuke sierladders. Te leuk, om over te slaan. Al is een sierladder natuurlijk NIET geschikt als klimgereedschap.
Andere tips voor een handige trap of ladder in huis en tuin
Bij het uitzoeken van een trap of ladder voor klusjes rondom huis en tuin, zijn de onderstaande punten handig voor mijn overweging.
Welke hoogte: de hoogte wordt vermeld als “maximale werkhoogte”. Dit is het punt waar een gemiddeld persoon (1,80 m) veilig bij kan, wanneer deze staat op het hoogste punt van de trap of ladder. Bij mij dus -15 cm 😉
Welk materiaal: de meeste trappen en ladders zijn gemaakt van aluminium, vanwege de duurzaamheid, het gaat lang mee. Minder – maar ook – gebruikt materiaal is hout, staal en kunststof (vol kunststof en glasvezel). En er bestaan ook speciale ladders voor bij het werken met elektriciteit.
Het opbergen: een trap is vaak lichter en gemakkelijker op te bergen dan een ladder. De vermeldde opberglengte is de lengte van de trap of ladder wanneer deze helemaal ingeschoven is. Bekijk in de productspecificaties ook het gewicht.
Ook lezen: “Schoenen opbergen tips: aantrekkelijke en praktisch voorbeelden”
Wat is een duurzame ladder of eco trap?
Qua duurzaamheid van ladders en trappen, kan ik kijken naar de levensduur en het materiaal. Het meest gebruikte materiaal is aluminium. Het kost wel veel energie in het productieproces, maar het materiaal gaat lang mee én kan heel goed gerecycled worden. Recyclen van aluminium (metaal) gaat via het grofvuil bij de milieustraat. Of lever het in bij de oudijzerhandel.
Ook kan ik bij het zoeken naar een ecologische trap kiezen voor tweedehands, via Marktplaats of bij de kringloop. Verder is ook lenen bij de buurvrouw een optie. Tot slot zat ik nog te denken, waarom kiest niet elk rijtjes huis voor een gezamenlijke multifunctionele vouwtrap? Met een mooie bevestiging op het dak. Past wel bij de deel-economie, vind je niet?
Welke handige trap of ladder in huis en tuin kies ik?
Voor grote klussen ga ik lekker voor lenen. Zo vaak zal ik zo’n ladder niet gebruiken. Een huishoudtrapje vind ik echter wel prettig om te hebben. Handig voor kleine moeders én te gebruiken door nog kleinere hulpjes, tijdens het kokkerellen, ik noem maar wat. En om na al dat praktische, nog even spiritueel af te sluiten:
Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.
Martin Luther King
Afbeeldingen Pixabay