De minst favoriete groenten van mijn kids, zijn bladgroenten. En in het kader van moedertrucjes, heb ik hier een simpel keukenkunstje om deze bladgroenten mooi te verstoppen in een krokant jasje: groenten-aardappelkroketjes voor kids.
Ook lekker: Gezonde, groene pannenkoeken met spinazie voor kids
Inhoud
Blegh, bladgroenten
Heb jij ook van die kinderen die dan die groene sliertjes van de bladgroenten uit hun mond graven, een zuur gezicht trekken, blegh roepen en de rest van de inhoud uit hun mond midden op het bord deponeren? Ik ook niet hoor, laten we ze de wildchilds van de buurvrouw noemen 😉 Anyways, voor hen is dit recept.
Groenten-aardappelkroketjes met bladgroenten uit het seizoen
Het leuke van dit recept voor groenten-aardappelkroketjes is dat ze gevuld kunnen worden met allerlei soorten bladgroenten uit het seizoen. Ik koos vandaag voor andijvie, vers van de moestuin.
Bladgroenten zijn - simpel gezegd - alle groenten waarbij je het blad van de plant eet. Genoeg keuze dus. Gezonde voedingsstoffen: check en lekker variëren: check! Voorbeelden: Lente: Chinese kool, paksoi, postelein, prei, raapstelen. Zomer: Andijvie, postelein, prei, groene kool, spinazie. Herfst: Andijvie, boerenkool, Chinese kool, prei, groene kool. Winter: Boerenkool, Chinese kool, prei, groene kool, winterpostelein.
Recept: groenten-aardappelkroketjes voor kids
Equipment
- 1 kookpan
- 1 braadpan
- 1 stamppot stamper
- 1 keukenmachine (of mes) om de bladgroenten klein te snijden
Ingredients
Vulling van de groeten-aardappelkroketjes
- 500 gram kruimige aardappelen
- 1 stronk andijvie
- 1 stuk ui gesnipperd
Voor het krokante jasje
- (olijf)olie of kokosolie om in te bakken
- 2 stuks eieren deze ga je splitsen
- 4 stuks volkoren beschuit om te verkruimelen of paneermeel
- 1 schaaltje volkoren meel of bloem
Extra smaakmakers
- 1 eetlepel mosterd
- 1 flinke snuf zout en peper
- kruiden naar wens (paprika, kerrie, kurkuma en/of nootmuskaat)
Instructions
Maak eerst de stamppot
- Schil de aardappelen en kook ze tot ze zacht zijn. Eventueel met bouillon of kruiden in het kookvocht.
- In een braadpan snipper je de ui en bak deze in wat olie. Ondertussen snijd je de andijvie klein. (hoe kleiner, hoe verstopter). Een keukenmachine is hierbij handig. Bak vervolgens de andijvie mee tot hoe hard of zacht je het wilt (rauw kan ook). Voeg de gewenste kruiden toe, en voldoende zout naar wens.
- Giet de aardappelen af en voeg de andijvie toe, stamp tot stamppot. Dit laat je nu een uurtje afkoelen in de koelkast.
Groenten-aardappelkroketjes bakken
- Na een uurtje wachten, zet je 3 schaaltjes klaar. – een schaaltje met het bloem– een schaaltje met het gesplitste en geklopte eiwit van de eieren (de gele dooiers kun je door de stamppot heen mengen)– een schaaltje met het verkruimelde beschuit of paneermeel
- Doe in een braadpan een flinke laag (kokos)olie, zodat de groenten-aardappelkroketjes tot de helft in de olie liggen, en laat alvast heet worden.
- Pak de stamppot erbij. Maak er balletjes van en rol deze tot kroketjes.
- Tot slot pak je een kroketje en haal je deze eerst door het meel heen, daarna door het eiwit en daarna door het verkruimelde beschuit. Dit frituur je vervolgens in de pan, paar keer draaien en klaar!
Notes
- Hoe kleiner je de bladgroenten snijd, hoe minder ‘sliertjes’.
- Met dit recept kun je best veel groenten-aardappelkroketjes maken. Ik heb het daarom gesplitst. En de helft als gewone stamppot in de vriezer gedaan, voor een andere dag.
- Deze groenten-aardappelkroketjes kun je uiteraard met allerlei (blad)groenten maken.
- Lekker met bamboe zout of de Orgasmic Herbs kruidenmix van Green Gypsy Spices.
En voor de durfals. Gebruik ook eens als vulling: wilde eetbare planten, zoals brandnetel, daslook, dovenetel, duizendblad, hondsdraf, kleine veldkers, kleefkruid en look-zonder-look.
Ook leuk: Basic eet-opvoeding (kinderen leren over gezond eten)
1 Reactie
Dat klinkt heel erg lekker, ga het zeker eens uitproberen met mijn meiden 😀