Ben jij al een keertje overgestapt van energie maatschappij? Het gedoe vond ik erg meevallen en je kunt er echt geld mee besparen. Als je dan ook nog voor een groene energiemaatschappij kiest, ben je dubbel goed bezig. Pas alleen op dat je niet genaaid wordt met sjoemelstroom. Ik zocht dat al eerder voor je uit. Producten worden dan aan je verkocht als groene stroom en gas. Maar in feite wekken de leveranciers het gewoon als grijze stroom op. Gelukkig zijn er ook een aantal écht groene stroomleveranciers. Ik zet de verschillende groene energie mogelijkheden voor je op een rijtje en we bekijken de duurzaamheid ervan. Tot slot zet ik mijn top 5 groene energieleveranciers voor je op een rijtje.

Aanbevolen groene energie leveranciers (2019) in willekeurige volgorde:

  • Pure Energie (zonne-energie en windenergie, kies je eigen windmolen + CO2 gecompenseerd gas)
  • Qurrent gaat samen met Greenchoice (verschillende pakketten mogelijk; zonne-energie, windenergie, CO2 gecompenseerd gas én biogas)
  • Powerpeers (zon, wind en waterenergie + CO2 gecompenseerd gas)
  • VandeBron (zon, wind en biomassa + CO2 gecompenseerd gas)

Waarom kies ik voor groene stroom en gas?

Mijn eigen reden is simpel. Ik wil best iets extra betalen voor groene stroom en gas, als daardoor energie maatschappijen steeds meer groene stroom gaan opwekken in plaats van milieuvervuilende manieren te gebruiken. De aardolie, aardgas en steenkool zijn daarnaast oprakende grondstoffen. En dat terwijl zon, wind en water oneindig zijn. Kortom, mijn investering in een gezonde wereld voor m’n kids later. Daarnaast is groene stroom helemaal niet veel duurder dan grijze stroom.

Het allerliefst zou ik in een huis helemaal zelfvoorzienend willen zijn, met eigen zonnepalen. Maar zolang dit nog niet lukt, wil ik per se een groene energie maatschappij steunen.

Hoe bepaal je de duurzaamheid van stroom en gas?

Groene stroom is niet letterlijk anders dan grijze stroom, want de stroom uit je stopcontact is als eindproduct natuurlijk gewoon hetzelfde. En al zeker niet groen of grijs gekleurd 😉 Het gaat om het productieproces erachter. En ook dat gaat in gradaties van supergroen tot een beetje groen. Belangrijke vragen met betrekking tot de duurzaamheid van de energie opwekker zijn:

  • Veroorzaakt het klimaatverandering?
  • En veroorzaakt het luchtvervuiling?
  • Raken grondstoffen uitgeput?
  • Tast het landschap en omgeving aan?

Welke impact heeft grijze stroom?

Ik zal eerst de bovenstaande vragen los laten op grijze energie. Grijze energie wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool. Deze stoffen zijn oprakend. Aardolie en aardgas al binnen 40 en 60 jaar!* Naast deze uitputting en klimaatverandering, veroorzaakt het ook flinke luchtvervuiling door de hoge CO2 uitstoot. Met het broeikaseffect als gevolg. De boringen tasten landschap en omgeving aan. Denk maar aan de aardbevingen in Groningen voor de gaswinning. Nee, de mensen daar zijn niet blij.

Een andere manier om grijze stroom op te wekken, is met een kerncentrale.** In Nederland staat nog 1 werkende centrale (Borssele, Zeeland). En als je daar wel eens langsrijd, zie je volop strijdkreten langs de weg tegen deze centrale. Begrijpelijk. De CO2 uitstoot is dan wel veel minder dan bij de fossiele brandstoffen. Maar het grote probleem is de radioactieve straling van het afval. Levensgevaarlijk voor mens, dier en milieu. Het is bizar dat die straling nog tienduizend jaar door gaat. Je komt er dus niet zomaar vanaf.. Naast de grote milieu impact en aantasting van landschap en omgeving, kost het ook enorm veel geld. De bouw van een nieuwe centrale gaat over miljarden. Ook het ontmantelen is duur en wat dacht je van het radioactieve sloopafval na sluiting van de centrale..

Ik vraag me af waarom we überhaupt nog voor grijze stroom kiezen. Ik denk onwetendheid en omdat je het effect niet NU direct merkt.. Wat denk jij?

En welke impact heeft groene stroom en gas?

De meest bekende manieren om groene stroom en gas op te wekken zijn met: zonne-energie, windenergie en waterenergie. Maar wat houd dit precies in? Daarnaast vallen bio massa en bio gas ook onder groene energie. Ik leg je uit wat het precies is en we bekijken hoe duurzaam deze manieren zijn.

Hoe werkt zonne-energie?

Je kunt de zon gebruiken om energie op te wekken door middel van een zonnepaneel of zonneboiler. Op een zonnepaneel zitten allemaal kleine cellen die licht omzetten in kleine elektrische schokken. Deze schokken vormen bij elkaar een hoeveel energie. Een zonnepaneel vangt ook daglicht op. Ze werken dus ook bij bewolking. Vraag goed naar het rendement van daglicht en zonlicht en je terugverdientijd. Het is best een uitzoekklusje om goede zonnepanelen aan te schaffen. Maar het is het waard. Het staat op mijn schrijflijst dus ik ga er nog eens helemaal in duiken. Energie van de zon kun je ook opvangen in een zonneboiler. Met een zonneboiler verwarm je water door de zon. We zien ze veel in Spanje op campings voor de douches.

Wist je dat: als de zonnepanelen op je dak een goede zomerse dag hebben, ze meer stroom opleveren dan verbruiken, en de meter in je meterkast kan teruglopen. Leuk hè!

Welke impact heeft zonne-energie?

Zonnepanelen moeten natuurlijk ook worden gemaakt, dit kost geld en er ontstaat afval als ze op zijn. Het hoofdbestanddeel van  zonnepanelen is silicium. Deze stof moet eerst gezuiverd worden en daarbij komt ook CO2 vrij. Toch zijn de schadelijke effecten veel lager dan bij alle andere vormen van energieopwekking. Daarbij raakt de zon natuurlijk niet “op”.

Hoe werkt windenergie?

Windenergie kan worden opgewekt door windmolens (windturbines). Windenergie werkt als volgt. De wieken (rotorbladen) draaien rond als het waait. Dit gebeurt vanaf windkracht 2/3 en de windmolen wordt stilgezet bij windkracht 10-12 om overbelasting te voorkomen.*** De draaiende bewegingen worden versterkt in een tandwielkast. En deze drijft vervolgens een generator aan, waarmee energie wordt opgewekt.

Wist je dat een windturbine gewoon een windmolen is. Eigenlijk is het de vernieuwde versie van de windmolen. Een windmolen kan nog voor andere dingen gebruikt worden, maar een windturbine heeft alleen het doel energie opwekken.

Welke impact heeft windenergie?

Bij het opwekkend van windenergie kunnen ook een paar kanttekeningen worden geplaatst. Ook windmolens moeten worden geproduceerd en daar zijn grondstoffen voor nodig. De CO2 uitstoot is trouwens wel 50x lager dan bij grijze energie! Een windmolen heeft impact op de omgeving omdat vogels en vleesmuizen zo kunnen worden gedood. Ook kunnen ze in sommige gevallen de fijnstof van vervuilende fabrieken extra verspreiden. Toch is windenergie op de lange termijn veel minder schadelijk dan grijze energie en het is absoluut rendabel. Wind kan daarnaast oneindig gebruikt worden. Het is alleen dat als je zelfvoorzienend wilt zijn, je beter kan kiezen voor een zonnepaneel op je dak dan een windmolen in je tuin ???? Je kunt soms wel (mede)eigenaar worden van een windmolen op een windmolenpark.

Hoe werkt waterenergie?

Ook met water kun je energie opwekken. Water stroomt van hoog naar laag en daar zit een hoop energie in. Vroeger werden hiervoor dan waterwielen gebruikt. Nu gebruiken we waterturbines. In Nederland speelt waterenergie geen grote rol. Er staan wel wat waterkrachtcentrales langs de rivieren. Maar in het buitenland gebeurt dit meer, bij grote stuwmeren bijvoorbeeld.

Welke impact heeft water-energie?

Het kleinschalig opwekken van energie met behulp van water geeft eigenlijk geen problemen. Wanneer het gebeurt bij grote stuwmeren, dan kunnen wel ecosystemen worden aangetast. Zo sterven er bijvoorbeeld meer vissen.

Hoe werken bio massa en bio gas?

Bio massa is een vrij onbekende vorm van groene energie. Toch bestaat zeker de helft van onze groene stroom uit bio massa. Bio massa betekent simpelweg een grote hoop organisch materiaal. Van houtafval, tot rioolslib bijvoorbeeld. Deze grote hoop wordt verbrand en daarbij ontstaat energie. Ook wordt bio massa zoals gft afval uit huishoudens of slachtafval vergist. Het afval wordt in een grote luchtdichte container gedaan en tijdens het rottingsproces komen er gassen vrij. Deze gassen worden gebruikt als bio brandstof. Het is dus mogelijk om benzine en diesel te maken van bio afval. Nog weinig energie maatschappijen leveren bio gas aan Nederlandse huishoudens ter vervanging van het aardgas.

Welke impact hebben bio massa en bio gas?

Energie uit bio massa valt onder groene stroom en is dus nog steeds beter dan grijze stroom. Toch is dit een heikel punt. Want als er resthout wordt gebruikt, prima. Maar wat als er uiteindelijk ontbossing ontstaan? Ook is de herkomst van al deze bio massa vaak nog onbekend.

Ik ben nog veel dieper gedoken in de materie biomassa en biogas. Zeer interessant, trouwens!

Wat zijn de beste energieleveranciers voor groene stroom en gas

Voor een echt groene energiemaatschappij let je dus vooral op de manier van opwekken van de energie. Wind, water en zonenergie heeft de voorkeur. En bio massa is nog steeds duurzamer dan grijze energie. Er zijn een hoop energie maatschappijen die groene stroom verkopen, maar het eigenlijk grijs opwekken (de sjoemelstroom). Waak daarvoor. Als je naast groene stroom zoekt naar groen gas, let je op het volgende. Aardgas = grijs. Biogas = groen. De middenmoot is CO2 gecompenseerd gas. Dit betekent dat ze nog steeds aardgas gebruiken helaas, maar wel een compensatie doen op duurzaam gebied. Zoals het aanplanten van bomen of een investering in biogas.

Aanbevolen groene energie leveranciers (2019) in willekeurige volgorde:

  • Pure Energie (zonne-energie en windenergie, kies je eigen windmolen + CO2 gecompenseerd gas)
  • Qurrent gaat samen met Greenchoice (verschillende pakketten mogelijk; zonne-energie, windenergie, CO2 gecompenseerd gas én biogas)
  • Powerpeers (zon, wind en waterenergie + CO2 gecompenseerd gas)
  • VandeBron (zon, wind en biomassa + CO2 gecompenseerd gas)

Je eigen energie verlagen + groene bedrijven stimuleren

Kortom door de juiste energiemaatschappijen te stimuleren bij groene stroom en gas, en zelf je energieverbruik te verlagen ben je echt al TOP bezig! Zo kunnen ook wij als losse mensen (consumenten) een statement maken naar de grote bedrijven. Voor welke energiemaatschappij ga jij? Praat mee in de reacties!

 

 

Interessante bronnen: *https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/kolen-olie-en-gas/ **https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/kernenergie/ *** http://www.innozaam.com/kennis/het-kennisrijk/algemeen/energiesoorten/windenergie/windmolens-en-windturbines/ +https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/, https://www.hier.nu/themas/stroom-en-gas/hoe-duurzaam-is-biomassa
https://www.hier.nu/hier-checkt-groen-gas, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/toekomst-fossiele-brandstoffen, https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/biomassa/opwekking-van-bio-energie/, https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/biomassa/

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.