Een groene en avontuurlijke natuurspeelplek als schoolplein.. hoe cool is dat! Tijdens mijn tripjes door hometown Zoetermeer, ga ik op zoek naar de leukste dingen om te doen met kids qua spelen, eco, natuur en dier. Voor dit artikelen fietsen we door verschillende wijken en spieken we buiten schooltijd op de speelpleinen van andere basisscholen 😉 En leuk zijn ze! Laat je inspireren, bezoek er één of google naar groene schoolpleinen bij jou in de buurt!

Ook leuk: “De leukste hondenspeelplekken in Zoetermeer” en “Naar het museum met kids in Zoetermeer”

Wat zijn groene schoolpleinen?

Een groen schoolplein is dus een geweldig nieuw ding, en in ons Zoetermeer vind je er zelfs meerdere! Je kunt zo’n plein het best vergelijken met een speelbos. Geen saaie, grijze tegels dus! Wél een tof speel- en leerlandschap, waar kinderen dagelijks ravotten door struiken, klimmen in bomen of op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en dikke rupsen. Een pedagogisch buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Top! 😉

Tip: wil je ook een eco schoolplein opperen op de basisschool van jouw kind(eren)? Bekijk hier het stappenplan voor een groen schoolplein en leg het voor!

Groene schoolpleinen in Zoetermeer

Deze groene schoolpleinen in Zoetermeer hebben we kunnen spotten onderweg (en een beetje online opgezocht hè). Ze zijn allemaal verschillend, maar één ding is zeker. Het lijkt me fantastisch voor schoolkids om tijdens de pauzes even te ontladen en aarden. Ik kan me wél voorstellen dat groene-schoolplein-moeders wat vaker wasjes draaien 😉 Is dat ook zo? Anyways, bekijk ze hieronder! Oja, en bij sommige groene schoolpleinen heb je ook leuke speelplekken in de buurt en dit zijn dus echt leuke aanraders om naar toe te gaan op loze middagen of in het weekend.

Zelf een speeltuin bouwen in de tuin? Bekijk voorbeelden van houten speeltoestellen.

1. PCB Noordeinde; een stoere tunnel

In de wijk Noordhoven staat Basisschool Noordeinde (Bijvoetplein 43-45). Naast een gewoon straatplein met een speeltoestel, hebben ze ook een natuur schoolplein waar je kunt kruipen door een rioolpijp, glijden van een groene heuvel, struinen door de bosjes en klimmen op bomen.

Naast de school vind je een inspirerende adoptie moestuin, opgezet door wijkbewoners. Het staat tegen de herfst vol met pompoenen, tomaten en zonnebloemen. Heb je kruidenplanten of zaadjes over, dan kun je ze hier brengen. Naast de tuin staan er ook twee bakken met het square foot gardening principe. Als je over het bruggetje gaat, loop je over een eendenvijver en vind je nog een leuke kinderspeeltuin met een glijbaan voor kleintjes en een stoer klimrek voor je grotere klauteraar.

2. Koningin Wilhelminaschool; sluip paden

De basisschool Koningin Wilhelmina (Willem-Alexanderplantsoen 1) staat in de wijk Driemanspolder, naast IKC Stella Nova. Op het groene schoolplein is een moestuin, zandbak en er zijn houten speeltoestellen, sluippaden en klimbosjes.

3. IKC Stella Nova; klauteren en glijden

Ook basisschool Stella Nova (Willem-Alexanderplantsoen 2) staat in de wijk Driemanspolder dus. Op het groene schoolplein kun je spelen tussen allerlei natuurmateriaal door poortjes, lekker klimmen, er is een glijbaan en een waterpomp speelding.

Bij nummertje 2 en 3 in Driemanspolder (Willem Alexanderplantsoen) kun je trouwens een flinke middag doorbrengen met je kids. Op het grote veld vind je ook een sportpark en losse toestellen. Er is verder een grote houten speeltuin en een soort natuurspeeltuin midden in de wijk. In de zomer kun je iets verderop tussen de flats de waterspeeltuin bezoeken.

  • speelbosje Willem Alexanderplantsoen Zoetermeer
  • natuurspeeltuin Willem Alexanderplantsoen Zoetermeer
  • speelbos Willem Alexanderplantsoen Zoetermeer
  • waterspeeltuin bij Willem Alexanderplantsoen Zoetermeer
  • sportpark Willem Alexanderplantsoen Zoetermeer

4. De Regenboog; springen en sluipen

De basisschool De Regenboog (Kerkenbos 12) vind je in de wijk Meerzicht, vlakbij de Vrije School en de kinderboerderij Het Buitenbeest. Het is een mini groen schoolplein. Leuk voor de schoolkids zelf en voor mij om te zien voor dit artikel, maar geen aanrader om speciaal naar toe te gaan om te spelen, als ik eerlijk ben. Hij is niet heel bijzonder in vergelijking met de andere groene schoolpleinen (sorry).

5. De Vuurvogel; rondom de school

Ook basisschool De Vuurvogel (Schansbos 5/6) staat in de wijk Meerzicht, vlakbij De Regenboog dus. Dit groene schoolplein is fantastisch. Het is één van de grootste groene schoolpleinen en is echt rondom de hele school gemaakt. Super ter inspiratie als je ook zoiets wilt ontwikkelen. Tijdens het bezoek in de herfstvakantie was helaas het hek gesloten, dus we konden er niet spelen.

6. KB Het Palet; in Rokkeveen

In de Zoetermeerse wijk Rokkeveen vind je basisschool KB Het Palet (Marsgeel 14). Hier ben ik nog niet geweest, dus die foto’s houd je nog van me tegoed 😉

7. De Prinses Margrietschool; glijden en graven

En tot slot vind je in de wijk De Leyens basisschool De Prinses Margrietschool (Antigoneschouw 12). Hier vind je een leuke zandbak en er is een natuurlijke glijbaan-met-tunnel constructie. Ook is er een warrige takkenhut en een speelbosje.

8. Basisschool de Oostwijzer

In de wijk Oosterheem, vlakbij het winkelcentrum zit basisschool de Oostwijzer. Ze zijn hier een heel tof houten speelplein aan het maken. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat worden, maar je kunt hier alvast een kijkje nemen 😉

Kende jij het fenomeen groene schoolpleinen in Zoetermeer of ergens anders al?

Toevallig speelden wij regelmatig op één van deze groene schoolpleinen vlakbij ons oude huis, maar ik wist niet dat er nog zoveel meer in Zoetermeer waren! Ik vind het uiteraard helemaal passen bij een eco lifestyle 😉 Helaas heeft de huidige basisschool van onze dochter dit niet. Zal ik het gewoon opperen? Dat brengt me bij het volgende. Ik hoorde ook van agrarische kinderdagverblijven. Hier verbouwen ze hun eigen groenten, maken ze zelf brood. Hoe tof is dit. Ik kon het niet in Zoetermeer vinden, maar ken jij er één? Ik hoor er graag over 🙂

En mijn favoriete groene schoolplein?

Als ik je één plek mag aanraden, dan is dit in Driemanspolder (nr. 2 en 3) bij het Willem Alexanderplantsoen. Je kunt dan meteen twee groene schoolpleinen bezoeken én in de buurt naar het sportparkje, het speelbos en een coole houten speeltuin gaan. Verder vind ik het groene schoolplein van De Vuurvogel (vrije school) het mooist en grootst. Maar hier konden we dus niet spelen vanwege het dichte hek.

Wat vind jij van het item groene schoolpleinen? Ben je er wel eens geweest of zit jouw kind op zo’n school? Of vind jij dat jullie basisschool wel eens het speelplein mag updaten? Of lijkt het je juist een drama, elke dag een vies kind thuis? Kan ook hè. Klets gezellig mee in de reacties, want ik ben benieuwd hoe andere moeders hierover denken!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.