Deze variatie op pannenkoeken is echt leuk om een keertje voor de kids te maken. Er zit spinazie in ‘verstopt’, wat de pannenkoek supercool groen maakt. Mijn kids smulden ervan. En ik ook!
Ook leuk: Een gezonde lunch op de basisschool & voor het 10-uurtje
Inhoud
Zo gezond mogelijke pannenkoeken met spinazie
Qua melk heb ik gekozen voor plantaardige melk, met extra vitaminen. Lang niet alle plantaardige melk bevat toegevoegde voedingsstoffen zoals vitamine B2, B12, D, E en calcium.
Mijn favorieten zijn o.a. AH Amandel drink ongezoet, Oatly Haverdrank calcium en Alpro Amandeldrink zonder suikers. Verder zit er geen suiker in het beslag.
Hele coole groene pannenkoeken
De pannenkoeken zijn echt precies als pannenkoeken, maar dan groen. Van de Hulk, Turtles, Shrek, en aliën wezens uit de kosmos.
De smaak is verder lekker pannenkoekerig, zoet geurig door de kaneel, heel licht proef je iets knapperigs en in the end overheerst de smaak van de topping. Precies wat een pannenkoek moet doen.
Recept: gezonde, groene pannenkoeken met spinazie
Equipment
- garde, mixer
- koekenpan of twee, als je het lekker snel wilt doen
- soeplepel om het beslag mee in de pan te doen
Ingredients
- 300 gram volkoren tarwebloem of een andere soort
- 550 ml (plantaardige) melk
- 3 eieren
- 1 eetlepel kaneel of Chai Tea mix
- 1 snuf zout
- 250 gram fijngehakte spinazie uit de diepvries goed laten uitlekken
- 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
Instructions
- Laat eerst de spinazie ontdooien. Om dit proces te versnellen kun je de spinazie in een zeef doen en er wat warm water overheen laten stromen. Vervolgens laat je de spinazie goed uitlekken.
- Droge ingrediënten: Doe 300 gram tarwebloem in een kom en voeg daar de kaneel en het zout aan toe.
- Natte ingrediënten: Kluts vervolgens in een aparte kom de eieren. Voeg hier 500 ml melk aan toe (houd 50 ml nog even apart). Tot slot voeg je hier de goed uitgelekte spinazie aan toe.
- Nu kun je het ei-melk-spinazie mengsel bij de droge ingrediënten voegen en goed mixen. Ik vond het mengsel net ietsjes te dik en heb daarom nog 50 ml melk toegevoegd. Maar als je dikke pannenkoeken wilt, kun je het ook zo laten.
- Doe tot slot met een soeplepel een portie beslag in de pan (ik gebruik twee pannen tegelijk, gaat het lekker snel). Je kunt de pan een beetje schuin houden naar alle kanten toe, om het beslag wat uit te spreiden. Even draaien, en klaar!
Variaties & topping tips
Zoete, groene pannenkoeken
- Gebruik in plaats van suiker eens kokosrasp.
- In plaats van stroop kun je agave siroop gebruiken, honing of (zelfgemaakte) fruitjam of appelcompote.
- Gebruik in plaats van kaneel eens Chai Tea Mix. Perfect voor suikervrije cakes en baksels, met kaneel, gember, kardemom, peper, kruidnagel en een hele boel liefde.
- En wil je een ander ‘kleurtje’? Ga dan voor beetje zoete chocolade pannenkoeken. Hiervoor gebruik je de Livin’ la Vida Choca kruiden, met gember, nootmuskaat, kaneel, cacao en een heel klein beetje kokosbloesemsuiker.
Hartige pannenkoeken met spinazie
- Beleg de groene pannenkoeken met spinazie met plakjes gerookte zalm en roomkaas en verse bieslook.
- Lekker bakken met kaas of spek.
Andere groene pannenkoeken voor kids
- Maak deze groene pannenkoeken ook eens met brandnetels (erbij)
- Of kies in plaats van spinazie andere bladgroenten zoals andijvie.
Lees ook: De leukste eco lunchboxen en bekers (voor een duurzame basisschool lunch)