Als moeder kun je op vele manieren gezond en groen bezig zijn. Zelf snuffel ik veel op andere groene mamablogs voor inspiratie. Iris is moeder van twee kinderen en is met haar man verhuisd van de stad naar het platteland voor het buitenleven. Lees in deze gastblog over de voedingskeuzes bij haar kinderen, hoe zij omgaat met ziekten en gezondheid en check haar tips over het energie-neutraal maken van je woning! Kortom, groene opvoeding, wat kun je doen?!
Groene opvoeding? Wat kun je zoal doen?
Door: Iris (Poldermama)
Tegenwoordig is er overal kennis beschikbaar over groener en bewuster leven. Iedereen weet hoe je gezonder kunt leven. En vaak weet je wel hoe je energie kunt besparen. Iedereen wilt dat de aarde ook voor zijn kinderen een mooie en leefbare plaats blijft. En ga zo maar door. Iedereen weet behoorlijk wat van zulk soort zaken af.
Groen leven klinkt duur, tijdrovend en/of saai
Maar wat doe je nu werkelijk met al die dingen die je weet? Groen leven klinkt namelijk op een of andere manier vaak: a) duur b) tijdrovend en/of c) saai. En dus gebeurt er vaak maar weinig mee. Zeker in gezinnen met kinderen. Waar tijd en geld gewoonweg heilig zijn.
Een steentje bijdragen kan ook in het klein, binnen je gezin
In huize Poldermama hebben wij er bewust voor gekozen om op een heleboel vlakken wel ‘groen’ te doen. Omdat we het echt belangrijk vinden om ons steentje bij te dragen aan de toekomst. En natuurlijk bereiken wij als gezin misschien maar weinig, maar we kunnen wel een voorbeeld zijn. Een voorbeeld voor andere gezinnen, maar ook voor onze kinderen en dus voor de toekomst. En dus willen we onze kennis en tips graag delen!
Gezondheid toepassen in je voeding
Qua eten maken wij de volgende keuzes:
- We eten geen tarwe
- En geen melkproducten
- dierlijke producten alleen als bij-product (dus: 2x per week vegetarisch, 1 of 2x per week vis, verder kleine porties vlees)
- Verder geen geraffineerde suikers
- geen frisdrank (alleen water, thee of diksap)
- En geen geraffineerde producten (niet uit pakjes koken dus)
- alleen verse producten en waar kan biologisch
Gezond eten betekent onderbouwd, maar vooral haalbaar en niet onbetaalbaar
Sommige keuzes komen voort uit een intolerantie, anderen omdat wij denken dat het beter is voor een gezond voedingspatroon. We houden ons niet aan 1 bepaald dieet zoals bijvoorbeeld Paleo, maar maken echt onze eigen keuzes. En dat betekent gezond, onderbouwd, maar vooral haalbaar en niet onbetaalbaar.
Ook leuk: “Met een boodschappenbudget gezond en bio eten, kan heus”
Onze kinderen zijn nu nog klein en dus vaak thuis, maar we maken ons geen zorgen om ‘minder’ gezond eten als we ergens op visite zijn bijvoorbeeld. Ook is een gastouder een uitkomst. We hebben afspraken gemaakt over wat onze kinderen daar wel en niet mogen. Zo geven we bv. zelf de boterhammen mee. En ze licht ons via de app in als er een keer iets extra’s is en of ze dat dan mogen (bv. traktaties of een ijsje bij warm weer). De ervaring leert dat kinderen het helemaal niet erg vinden om soms iets anders te eten dan de rest. En dat je vrijwel alle ‘normale’ lekkernijen kunt maken op een gezonde(re) manier. Het zijn vaak de volwassenen die dit ‘zielig’ vinden. Als kinderen niet beter weten, hebben ze niet het gevoel iets te missen. En als ze dan eens iets ‘ongezonds’ mogen, is het extra speciaal! En natuurlijk mogen onze kinderen echt wel eens een ijsje o.i.d. De wetenschap dat ze thuis elke dag supergezond eten, maakt dat wij dat niet zo erg vinden.
Verder lezen:
- Een kindertraktatie kan ook duurzaam en gezond
- Tips gezond snoepen voor kids (en ouders)
- 10x gezonde drankjes voor de kleine, en jou!
Moestuin: squarefoot gardening
Twee jaar geleden zijn we begonnen met squarefoot gardening in onze achtertuin. Op een paar vierkante meter hebben we een moestuin. En dat klinkt heel klein, maar als je dat goed aanpakt kun je er in de zomer zeker een paar maanden van eten! Het kost niet veel tijd omdat het kleinschalig is en het is leuk voor de kinderen om te helpen. Alles wat we niet uit de moestuin eten, kopen we zoveel mogelijk op de markt of bij de lokale groente- en fruitboer.
Dit boek is onze leidraad wat betreft eten. In het Nederlands heet het Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan. Echt een aanrader!
Lees verder:
- Moestuin(tjes) laten groeien lukt dus wel
- Toffe zoekkaarten voor insecten, waterdieren en planten
- GMO-vrije groenten en zaden van een vreselijk groene duizendpoot
- Spinazie-munt smoothie
- De tuin van een klusser zie je hier
- Niet bepaald groene vingers..
- Mooie planten in onze tuin na de regen
Gezondheid; balans tussen lichaam en geest
Vitaal leven en omgaan met gezondheid en ziekten is in huize poldermama sterk beïnvloed door ervaring uit de familie. De ouders van polderpapa hebben een centrum voor biologische geneeskunde. Uitgangspunt hierin is de balans tussen lichaam en geest. In de moderne geneeskunde worden veelal symptomen behandeld met pilletjes of andere medicijnen. Er wordt (vaak) niet gekeken naar de werkelijke oorzaak van het symptoom. Neem nou bijvoorbeeld kinderen met eczeem of frequente oorontstekingen en/of verkoudheden. Het eczeem wordt behandeld met een zalf/crème en de verkoudheden/oorontstekingen met antibiotica, pijnstillers of ze worden niet behandeld. Vaak ligt de oorzaak van deze aandoeningen bij allergieën of intoleranties veroorzaakt door bijvoorbeeld voeding, de maatschappij of een traumatische ervaring. Wij denken dat gezond eten de eerste stap is, in een goede balans binnen je eigen lichaam.
Ook het behandelen van eventueel aanwezige allergieën, intoleranties, vage klachten of blokkades volgens het gedachtegoed van de oude Chinezen houd lichaam en geest gezond, en dus in balans. Hierdoor blijven ziekten zoveel mogelijk buiten de deur. Natuurlijk worden we allemaal wel eens ziek, maar door het eten van gezonde producten zijn we wel beter opgewassen tegen deze bacteriën en virussen. Laat een ding duidelijk zijn, natuurlijk is de “reguliere” geneeskunde ook erg belangrijk. Als een van ons zijn been breekt of een blindedarmontsteking krijgt dan zijn we de eerste die naar het ziekenhuis gaan.
Meer over gezondheid:
- Het warme kacheltje, een ziek kindje
- Is koorts een ziekte of een strijd?
- Boektip Censuur: Wat je niet mag weten over je gezondheid
- Mijn geheime wapen als ik er moedertechnisch effe doorheen zit
- De kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap (info, veiligheid en risico’s)
- Kindje wel of niet vaccineren?
- Blaasontsteking natuurlijk oplossen
Energie neutraal en groene energie
Ons ideaal is dat we zelf een energie-neutraal huis kunnen bouwen. Voorlopig kunnen we daar alleen maar over dromen, maar zijn we wel begonnen om onze huidige woning waar het kan en waar de investering nut heeft, aan te passen. Zo hebben we zonnepanelen op het dak, waardoor onze energierekening nog maar zo’n €40,00 per maand is. Ook hebben we zelf een slimme thermostaat aangelegd waarmee we nog beter op ons energieverbruik kunnen letten, ook op afstand. Bij de aanleg van de zonnepanelen hebben we ook meteen alle verlichting in huis aangepast. Alle gloeilampen en halogeenlampen zijn vervangen door veel duurzamere LED lampen. Van zo’n 900 watt aan verlichting in huis hebben we nu nog maar 90 watt verlichting. De lampen zijn iets duurder, maar een lamp die meer dan 4 uur per dag aan staat verdient zichzelf al in 1 jaar terug.
De weg naar energieneutraal leven kun je simpel beginnen door te kijken waar je op dit moment aan energie verliest. Dat kun je vaak oplossen met hele simpele dingen: tochtstrips, radiatorfolie achter de verwarming, dubbel glas en LED-lampen. Bij grotere investeringen zal je goed moeten kijken of het de investering waard is. Hoe lang blijf je bijvoorbeeld nog in dit huis wonen? En kun je het meenemen naar je volgende woning? Wat we bijvoorbeeld nog wel zouden willen, maar op dit moment niet mogelijk of gewoonweg te duur is, is bijvoorbeeld vloerverwarming, een zonneboiler of regenwater opvangen en hergebruiken in het toilet. Bij Zon en Zo kochten wij onze zonnepanelen.
Via Leds Improve zijn alle lampen in huis vervangen door LED-lampen. Zij komen langs om te laten zien welke lamp, wat voor soort licht geeft, zodat je overal sfeervol licht krijgt in huis.
Meer over groene energie?
- Hoe duurzaam zijn groene energie en gas?
- Groene energie: wat zijn biogas en biomassa precies?
- Zoek een groene energiemaatschappij zonder genaaid te worden met sjoemelstroom
Bedankt Iris voor het delen van jouw groene verhaal
Zelf merk ik ook dat door “streng” in het begin te zijn qua voeding (water drinken, geen snoep en veel groenten en fruit), dit nu heeft geresulteerd in een goede eter. Daar ben ik heel blij mee. Ook qua ziekten en gezondheid probeer ik verder te kijken en zo mogelijk het op de “alternatieve” manier op te lossen. Helaas lukt dat niet altijd zoals bij mijn blaasontstekingsverhaal, maar het was net zo goed wél gelukt. Wat goed dat je al een stuk op weg bent naar energie-neutraal huis. Op dit vlak wil ik zelf ook nog flink gaan “scoren” in de toekomst!
Wil jij ook je verhaal delen over de manier waarop jij binnen je gezin bezig bent met een gezond leven en een gezonde, duurzame wereld? En welke “eco-reis” of ontdekkingen je daarvoor hebt gedaan? Inspireer me! Mail je verhaal naar mamasjungle -@- hotmail.com.