Ben je net zwanger of al een tijdje: gefeliciteerd! Superleuk ???? Hoe verloopt het allemaal? Hier vind je de leukste artikelen over groene mama en zwangerschap. Bewuste keuzes, eco opties en duurzame mogelijkheden. Neem lekker een kopje thee bij het lezen en een momentje voor jezelf. Er zit genoeg interessants tussen!

Bekijk ook: duurzame zwangerschapskleding bij Mamalicious

Groene mama en zwangerschap: er komt zoveel op je af

Ik weet nog goed hoe spannend mijn eerste zwangerschap was. Er komen zoveel dingen op je af. En dat terwijl je eigenlijk best onzeker en kwetsbaar bent. Alles moet maar via gemiddelden en lijntjes. Je hebt van alles “nodig” voor de beste zorg voor je kind. Je wordt onopvallend overspoeld door reclame. Het maakt je onzeker, terwijl jij juist een powervrouw bent! In gratis babyboxen, doe mij maar niet leg ik uit waarom ik deze reclamebommen nu wél oversla tijdens mijn 2e zwangerschap.

Een mommy to be heeft steun nodig, vertrouwen en objectieve informatie. Niet het duurste en nieuwste.

Een bredere kijk op zwangerschap en het moederschap

Vooral tijdens je zwangerschap word je overspoeld door goedbedoelde adviezen. Ik probeer er breder naar te kijken. Tijdens mijn eerste zwangerschap, maar nog meer bij mijn tweede zwangerschap probeer ik door alle gewoontes en reclame-overspoelingen heen te kijken. Wat voelt goed voor mij? Wat is er nog meer mogelijk, naast het reguliere? Zo heb ik veel gelezen over wel of niet de kinkhoest vaccinatie nemen tijdens de zwangerschap.

Op mijn site lees je veel moederschapsonderwerpen die neigen naar natuurlijk ouderschap, terug naar de basis, borstvoeding, Rapley-methode, niet laten huilen enzovoorts. Dan heb je een beetje een beeld.

voorbereiding | groene mama en zwangerschap

Bij mijn eerste kindje bereid ik me voor met Mensendieck. Een soort fysiotherapie met 2x een praatje over zwangerschap. Ik kon dit destijds nog nergens mee vergelijken. Toen ik later als voorbereiding op mijn tweede kindje een cursus Hypnobirthing ging doen, dacht ik echt JA! Het is zo goed voor je zelfvertrouwen en kijk op zwangerschap. Ik raad het echt aan. Interessante hypnobirting gerelateerde artikelen zijn:

Leuke dingen om te doen tijdens je zwangerschap

Zelf hou ik van creatieve dingen fröbelen, al ben ik veel te perfectionistisch om mijn eigen kunstwerken mooi te vinden ???? Tijdens mijn zwangerschappen heb ik erg genoten van een gipsbuik maken, samen met mijn moeder. Daarnaast ben ik in mijn verlof gaan wolprikken, dat is toch zo geinig. Ik maak daarmee een fluffy babymobiel. Tijdens mijn zwangerschap werd ik verrast met een babyshower en kreeg ik een bellypainting. Dat vond ik een superleuke ervaring!

Verder kan het heerlijk ontspannen zijn om de toekomstige babykamer (kamer babygirl, kamer babyboy) in te richten. Als je er maar voor waakt dat niet alles gloedjenieuw of megaduur moet zijn ????

Wil je jouw herinneringen van de zwangerschap en geboorte op een originele manier vastleggen? Maak een persoonlijk baby magazine! Of bundel al die kleine leuke filmpjes van je mobieltje tot een toffe persoonlijke babyfilm. Beide leuk projectjes, waar je tijdens je verlof of langzaamaan gedurende het eerste babyjaar aan kunt werken.

Bevalling en de geboorte; hetzelfde of verschillend? ????

Eigenlijk door Hypnobirthing verandert mijn kijk op bevalling en geboorte. Neem nu deze twee begrippen en noem ze eens hardop. Welke geeft een positieve associatie en welke een negatieve? Mijn eerste bevalling is in het ziekenhuis en de tweede wordt in bad geboren. Wat een verschil! Of dat nu gewoon is zoals het is of te maken heeft mijn veranderde kijk, wie weet.

Artikelen over zwangerschap: een geboortekaartje sturen of gewoon niet

Na de geboorte sturen de meeste mensen een geboortekaartje. Ik ook hoor. Maar achteraf denk ik ook, waarom moeten we hier zoveel geld en aandacht aan besteden, terwijl je ook gewoon lekker kunt cocoonen met je kersverse gezin. Stuur jij je kaartje veel later of kies je voor een lief mailtje, smsje of mooi Facebookbericht? Prima toch! Bepaal lekker zelf hoe je je geld en aandacht besteed, wat anderen daar ook over te zeggen hebben.

Huidproblemen na je zwangerschap

Mijn roots liggen bij huidverzorging. Zo heb ik jaren als schoonheidsspecialist gewerkt en studeer ik vervolgens HBO huidtherapie. De laatste 6 jaar heb ik dan ook als huidtherapeut in een grote kliniek gewerkt. Over huidverzorging en huidproblemen tijdens zwangerschap publiceer ik de volgende artikelen:

Huidverzorging van je baby

En dan, welke verzorgingsproducten kies je voor je kindje? Oeff.. er zijn er een hoop! Allereerst is een babyhuid gewoon gezond van zichzelf. Dat heeft niks extra nodig. Lekkere crèmetjes kun je dus gerust links laten liggen. Ik bekijk verschillende populaire babybillencrèmes op werkzaamheid en veiligheid. Verder is een dagelijks badje echt niet nodig. Sterker nog, water droogt de babyhuid juist uit (waardoor je weer extra crèmes nodig hebt, en dan blijf je gaan). Een drupje badolie is wel fijn. Maar schuimproducten met SLS erin kun je beter vermijden.

Ook leuk: “mijn badritueel met een baby en newborn in je eentje”

Borstvoeding en kolven op je werk

Of je borstvoeding wilt geven, mag je lekker zelf bepalen. En als je bij voorbaat kiest voor een flesje, kun je soms kritiek krijgen. Echt vervelend. Laat het gezeik lekker links liggen en geniet van jouw baby’tje en het flesje.

Maar als je wel borstvoeding wilt geven, dan weet ik als geen ander dat dit ook struggles met zich mee brengt. Zo is doorzetten in het begin best lastig. Je hebt dan gewoon steun nodig (een dikke box voor de borstvoedingsmama’s!) en niet mensen die gemakkelijk roepen: “ach, dan geef je toch gewoon een flesje”. Mijn eerste voedmomentjes vang ik in een blog “Ach.. dát armpje“.

Lees tip: “Een uitgebreide vergelijking wasbare zoogcompressen”

Verder zijn goede tips over kolven op je werk meer dan welkom! Of je nu veel of weinig steun ervaart vanuit je werk, in die kleine ruimte tussen je borsten en de kolfschelpen ben je al druk genoeg ????. Daar past geen extra kritiek bij.

Je kraamtijd & toffe eco kraamcadeaus

De kraamtijd is vooral om te rusten en te wennen. En natuurlijk is iedereen dolbenieuwd naar het kleine mensje, maar soms moet je ook voor jezelf kiezen in plaats van voor anderen. Probeer aan te voelen waar je zelf behoefte aan hebt. Wil je het bezoek liever wat uitstellen? Plan de kraambezoekjes pas na 1 of 2 weken in. Of kies bijvoorbeeld voor een kraamfeest, want als je baby 1 maand oud is, is hij of zij ook nog heel klein ????

Leuke kraamcadeautjes vind ik zelf: lekker avondeten zodat ik niet hoef te koken, fruitmand, hulp in huishouden of een saunacadeaubon voor een mama-only momentje. Maar er zijn natuurlijk ook een hoop leuke duurzame en eco kraamcadeaus die je kunt vragen. Verder zet ik ook nog de top 10 groene kraamcadeaus op een rijtje. En i love leuke tweedehands kinderboeken, zo scoor je de leukste.

Een kleine baby en een hond in huis

Heb je een hond? Met een kleine spruit erbij veranderen er dingen. Ook de hond moet wennen. Met een baby in huis gelden nu nieuwe honden regels.

Stress als jonge moeder

Hoe mooi en bijzonder het moederschap is, zo is het ook enorm wennen en stressvol. Zeker in onze huidige maatschappij waarin het allemaal zo simpel lijkt om het moederschap en een parttime baan te combineren. Persoonlijk moest ik erg zoeken naar een balans tussen goed voor mijn kindjes zorgen én goed voor mezelf zorgen. Helaas belandde ik in een burn out. Ik wil maar zeggen.. nobody is perfect!

Ook interessant: “Lastig: mijn beauty grenzen combineren als moeder en als huidtherapeut”

Maar deze moeilijke periode heeft ook geleid tot mooie veranderingen. Zoals een geweldige rondreis door Europa met mijn gezin! (te volgen op Camper Family) Verder heb ik een gouden tip: minder stress als moeder, leef in het hier en nu.

Tot slot wens ik je een mooie geboorte, blijf bij jezelf én natuurlijk veel leesplezier! Hopelijk heb je wat aan mijn artikelen over groene mama en zwangerschap. Als je vragen hebt, stel ze gerust ergens in de reacties. Ze komen altijd in mijn inbox terecht! Liefs X Lori

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.