Een groene kinderkamer kun je letterlijk en figuurlijk nemen. Natuurlijk verven wij een mooi kleurtje – bijna groen dan 😉 – en we kiezen voor fris laminaat als dat toch moet gebeuren. Maar verder is bijna alles tweedehands. Manlief de knutselaar, bouwt een prachtige houten kast en wandmeubeltje van restmateriaal. Dat voelt goed. Wil je ook letten op een groene kinderkamer? Deze duurzame verf- en inrichttips helpen je op weg.

groene kinderkamer

Lees ook: “Mijn Eco Kinderkamer Wishlist”

Zo zorg je voor een groene kinderkamer *

Gastblogger Riley Tjin Tham Sjin | Het inrichten van een kinderkamer is lastig, vooral als je het op een groene manier wilt inrichten. Dit komt omdat je zo duurzaam mogelijk wilt inrichten. Daarbij kost het soms meer tijd om te zoeken naar producten die alleen maar uit natuurlijke materialen bestaan. Bij het groen inrichten probeer je namelijk zo min mogelijk schadelijke stoffen in de kamer toe te laten en zoveel mogelijk biologische en gerecyclede producten aan te schaffen. In dit artikel lees je manieren waarop je je kinderkamer inricht op een groene, duurzame manier.

Milieuvriendelijk schilderen

Als je een leuk kleurtje aan wilt brengen in de kinderkamer is schilderen een goede optie. Het is belangrijk dat je dit dan op een milieuvriendelijke manier doet. Je doet dit bijvoorbeeld door natuurverf te gebruiken, dat is gemaakt van herwinbare grondstoffen. Zorg bij het schilderen voor een goede grondlaag, de verf hecht dan beter en daardoor hoef je het schilderwerk minder vaak bij te werken. Was gebruikte kwasten niet direct onder de kraan, haal eerst zoveel mogelijk verfresten weg met een doekje en schraap eventueel hard geworden verf van de kwast af. Als je tussen twee klussen zit, is het mogelijk om de kwasten in een bakje water of in een plastic zakje in de vriezer te bewaren. Dan blijven ze goed. Milieucentraal geeft aan dat gebruikte kwasten weggooien het meest milieuvriendelijk is. Als je dit liever niet doet, maak dan de kwasten zo goed mogelijk schoon voordat je ze onder de kraan wast. Door de verf komen er namelijk schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terecht. Heb je geen zin om zelf te verven? Dan is het een goed idee om een huisschilder in te huren. De kosten van je huis schilderen zijn het mooie resultaat waard. Erkende schilders hebben ook meer ervaring met milieuvriendelijk schilderen dan de meeste mensen.

Duurzaam meubilair

Duurzame meubels gaan langer mee, en zijn milieuvriendelijk en grondstof-besparend. Vraag je in de eerste instantie wel af of je nog oude meubels hebt die na een opfrisbeurt goed passen in de kinderkamer. Veel meubels hebben alleen maar een opknapbeurt met eventuele aanpassingen nodig en zien er daarna weer als nieuw uit. Als je milieuvriendelijk wilt inrichten, ga dan vooral op zoek naar gerecyclede of tweedehandse meubels. Ga ook vooral op zoek naar meubels van natuurlijke materialen, zoals bamboe of hout, die gaan lang mee en verbeteren zelfs de luchtkwaliteit in je huis. Natuurlijke materialen zorgen daarbij ook nog eens voor een warme uitstraling. Denk naast de meubels ook aan de kozijnen, de vloer en deuren. De vloer en deuren zijn vaak wel een iets duurder project dat langer duurt. Goedkope kozijnen van natuurlijk materiaal, zoals hout, gaan lang mee en zien er mooi uit. Als je daarnaast nog dubbel glas laat plaatsen bespaar je door de isolatie ook nog eens op je energiekosten.

Duurzaam inrichten

Naast het milieuvriendelijk schilderen en het aanschaffen van duurzaam meubilair, wil je ook duurzaam inrichten. Hoe doe je dat? Begin bij duurzaam slapen. Kies voor natuurlijke materialen bij het matras, beddengoed en dekbed. Matrassen bevatten vaak vele soorten gassen die schadelijk zijn bij te hoge gehaltes, kies daarom voor een matras van een natuurlijk materiaal met pocketveren of van natuurlatex. Kies voor natuurlijk materialen in je dekbed zoals biologische wol of dons. Op gebied van beddengoed is je beste optie biologisch katoen. Bij het zoeken naar raambekleding zijn natuurlijke materialen ook een optie, bijvoorbeeld houten jaloezieën of linnen gordijnen. Luchtzuiverende planten zijn ook onmisbaar, die zuiveren de lucht en zijn goed voor de luchtvochtigheid. Daarnaast staan ze natuurlijk ook gewoon heel mooi in het interieur. Enkele voorbeelden zijn de lepelplant of de krulvaren.

Inrichten met een thema

Neem voordat je op zoek gaat naar meubilair en decoratie eerst de tijd om een thema te bepalen voor de kinderkamer. Hierbij is het handig om een moodboard te maken samen met je kind, indien hij of zij oud genoeg is. Samen vullen jullie een moodboard met kleuren, stickers en ideeën, deze moodboard gebruik je dan bij het inrichten van de kinderkamer. Stel dat je een dochter hebt die erg van de kleur roze houdt, verwerk dan veel roze tinten in de kamer. Zorg ook dat de interesses van je kind verwerkt zijn op de moodboard, dan verwerk je dat in het interieur. Een jongen die van dino’s houdt vindt het erg leuk als de kamer bijvoorbeeld een muurschildering heeft van een dino. Bij kinderen die erg geïnteresseerd zijn in de natuur verwerk je veel blauwe en groene tinten. Bijvoorbeeld blauw behang, licht groene beddengoed, veel knuffeldieren, posters van dieren of natuurgebieden en eventueel een aardbol ter decoratie.

Welke eco tips of duurzame dingen heb jij toegepast in jullie kinderkamer(s)? Ik laat me graag inspireren!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.