Na het gezeik met mijn torenhoge energie rekening, lukte het om mijn energie verbruik te verlagen. Mijn volgende stap is zoals beloofd, het uitzoeken van een groene energie maatschappij. Waarom? Ik wil bedrijven motiveren om duurzame energie op te wekken. En daar wil ik best wat extra voor betalen. Helaas weet marketingland dat ook. Ik kom terecht in een sjoemelstroom jungle. Watte? Ik leg het je uit en neem je mee in mijn zoektocht naar een écht groene energie maatschappij.

Lees ook: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas” en “Wat zijn biogas en biomassa precies?”

Aanbevolen groene energie leveranciers (2019) in willekeurige volgorde:

  • Pure Energie (zonne-energie en windenergie, kies je eigen windmolen + CO2 gecompenseerd gas)
  • Qurrent gaat samen met Greenchoice (verschillende pakketten mogelijk; zonne-energie, windenergie, CO2 gecompenseerd gas én biogas)
  • Powerpeers (zon, wind en waterenergie + CO2 gecompenseerd gas)
  • VandeBron (zon, wind en biomassa + CO2 gecompenseerd gas)

Wat is groene energie VS grijze energie?

Groene stroom wordt opgewekt uit zon, water, wind en biomassa (het verbranden van hout en afval). In een ideale wereld wekken de stroomleveranciers het precies op die manier op, en dan gaat de stroom naar jou. Als jij daarvoor kiest. Toch wordt er in Nederland meer groene stroom verkocht, dan opgewekt. En dat klopt niet!

Grijze stroom is voor de duidelijkheid stroom die wordt opgewerkt uit kolen, gas, olie en uit kerncentrales. Het grootste verschil is dat deze bronnen kunnen opraken en niet zo gezond zijn voor mens en milieu. Groene stroom is oneindig en komt uit onze natuur.

Een groene energie maatschappij zoeken voor een goede prijs

Wanneer je op zoek gaat naar een andere energieleverancier, zul je net als ik ook letten op de prijs. Er zijn genoeg aanbieders. Ik ga mijn energie vergelijken en zie dat ik bij mijn huidige leverancier Eneco uitkom op 156 euro per maand. In het rijtje zie ik ook Qurrent staan, die groene energie aanbiedt voor 165 euro per maand. Maar ik zie daarnaast nog véél meer groene energie aanbieders. Waar zit dat verschil?

Maar wacht: ho! Ruik ik daar sjoemelstroom?

In Nederland moeten energie maatschappijen “bewijzen” dat hun groene stroom ook echt groen is. Dit doen ze met een certificaat. Een Garantie van Oorsprong “GvO”. Handig, want hoe weet je anders of je stroom groen of grijs is? Je kunt het niet effe aan je stopcontact zien. Alhoewel handig..

Om aan te tonen dat groene stroom ook echt groen is, zijn GvO’s bedacht. Garanties van Oorsprong. Helaas is er nu een hele handel in deze certificaten.

Een vies trucje voor geld

De energie maatschappijen hebben een vies trucje bedacht. Wat gebeurt er nu? In het kort: in bijvoorbeeld Noorwegen is alle stroom groen opgewekt. Zij hoeven dit aan niemand van het volk te bewijzen. Nederlandse energie maatschappijen kopen hun certificaten op en verkopen jou nu ineens legaal groene stroom. Maar dit hebben ze helemaal niet zelf duurzaam opgewerkt. Ze produceren nog steeds hun stroom op een grijze manier. Zeg maar dág tegen je goede intentie om bedrijven te stimuleren hun stroom op een groene manier op te wekken.

De energieleverancier heeft 3 certificaten gekregen voor 3x groene stroom. De rest is opgewekt uit grijze stroom. Maar hij heeft 4x groene stroom nodig, dus hij “koopt” 1 extra certificaat van een handelaar. Snap je het nog?

Simpele uitleg over sjoemelstroom

Zo krijg je (de goedkoopste) échte groene stroom

Ga eerst naar een energie vergelijkingswebsite. Vervolgens vul je je gegevens in. Selecteer op je wensen zoals duurzame energie en de goedkoopste prijs. Vóórdat je iets afsluit, doe je nog even de groene stroom checker, of je niet wordt genaaid met dus sjoemelstroom.

Uit een onderzoek naar duurzame NL stroomleveranciers in 2018 komen de bekende maatschappijen zoals “onze” EnecoUnitedConsumers en Vattenfall (voorheen Nuon) niet zo goed uit de bus zoals je zou hopen.

Hopelijk helpt dit je op weg. Voorlopig zit ik nog even vast aan mijn huidige energie leverancier Eneco. Maar daarna ga ik voor VandeBron of Qurrent. Dan heb ik tenminste écht groene stroom, voor een goede prijs.

Heb jij de groene stroom checker hierboven gedaan? En, hoe groen is jouw energie leverancier of ben je in de sjoemelstroom gestonken? Praat mee in de reacties hieronder.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Dank je wel dat je mijn blog noemt, Lori!
    Sowieso goed om die sjoemelstroom onder de aandacht te brengen. Zoveel mensen hebben er echt geen idee van, terwijl het enorm veel uitmaakt aan wie wij ons geld geven. Gelukkig is écht groene stroom inderdaad niet eens per se (veel) duurder dan grijze stroom 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.