In de strijd tegen grijze energie spelen biomassa en biogas een grote rol. Deze manieren om energie op te wekken zijn niet zo bekend als zonne-energie en windenergie. En daarnaast zijn ze iets minder duurzaam. Maar wist je dat zeker 50% van onze groene stroom en gas wordt opgewerkt door biomassa? In dit artikel bekijken we biomassa en biogas. Want hoe werkt het precies en hoe duurzaam is het nou eigenlijk? En als jij een groene stroomleverancier wilt kiezen, waar moet je dan op letten?

Wat zijn biomassa en biogas?

Biomassa is simpel gezegd, een grote hoop organisch materiaal. Dit zijn dierlijke en plantaardige resten. Denk daarbij aan (snoei)houtafval, rioolslib, GFT-afval (groente, fruit en tuin) uit huishoudens, mest uit veebedrijven, resten oliën en vetten van bedrijven etc. Maar er worden ook gewassen geteeld zoals koolzaad en suikerriet, met als doel om hier biomassa van te maken.

Van biomassa maak je bio energie (groene energie)

Deze biomassa wordt vervolgens verwerkt in een energiecentrale. Dit gebeurt in speciale biomassa-energiecentrales, of in centrales waarin voorheen kolen werden verwerkt.

Hoe krijg je energie uit biomassa en biogas?

Je kunt energie uit biomassa halen door verbranding, vergisting en vergassing. Ik leg het je hieronder uit. Verbranding en vergisting zijn allebei goed rendabel qua kosten. Vergassing moet nog wel verder ontwikkeld worden.

Verbranding van biomassa voor energie

Afval uit huishoudens, gedroogde houtsnippers of pallets worden bijvoorbeeld verbrand. De verbrandingswarmte wordt omgezet in energie. Dit mag groene energie genoemd worden.

Wist je dat ons huisvuil gaat naar afvalverbrandingsinstallaties? Het huisvuil wordt verbrand en ongeveer 50% daarvan bestaat uit biomassa.

Biomassa vergisten tot energie

Een andere manier om energie te krijgen uit biomassa is door middel van vergisting met makkelijk afbreekbare componenten. GTF-afval en gewoon afval uit huishoudens, rioolslib, gras, maïs, en dierlijke mest worden in een luchtdichte container gedaan. Er ontstaat een rottingsproces (een beetje net zoals een composthoop), maar dan zonder zuurstof en met andere bacteriën. Hierbij komt methaangas vrij. Verbranding van dit methaangas resulteert in groene stroom en duurzame warmte.

Interessant: methaangas “vrij in de lucht” zorgt voor het verergeren van het broeikaseffect. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij vuilstortplaatsen. Wanneer methaangas daar wordt opgevangen, kun je er dus duurzame energie van maken én voorkom je ook die negatieve bijdrage aan het broeikaseffect.

Vergassing van biomassa voor energie

Tot slot kun je energie uit biomassa halen door vergassing. Dit proces zit tussen verbranden en vergisting in (pyrolyse). Het is een thermisch proces waarbij door middel van zuurstoftoevoer er een verbranding met de aanwezige koolstof plaats kan vinden. Hierbij ontstaat een mengsel van brandbare gassen, genaamd: biosyngas.

Wat is biogas?

Biogas wordt dus geproduceerd uit biomassa en ontstaat uit vergisting (zoals hierboven uitgelegd). Het bestaat net als aardgas, voor een groot deel uit methaangas. Alleen is aardgas een oprakende stof. Bio gas is de groene variant van aardgas. Het is op dit moment nog nauwelijks beschikbaar voor Nederlandse huishoudens. Toch zijn er een paar energie leveranciers die dit al aanbieden, zoals Greenchoice.

Groen gas of “gecompenseerd CO2 gas” als marketingterm

Bio gas heet ook wel groen gas. Maar let op. Soms wordt groen gas of gecompenseerd gas ook als marketingterm gebruikt. Bedrijven gebruiken dan nog steeds aardgas, alleen planten ze elders extra bomen aan om de CO2 uitstoot te compenseren. Een ander trucje die sommige sluwe energiebedrijven gebruiken is het opkopen van “groene energie certificaten”. Dit noem je ook wel sjoemelstroom: maar de groene energie is in feite gewoon grijze energie.

Bio energie, biomassa en bio gas en bio brandstof kort samengevat

Even ter verduidelijking. Bio-energie is de verzamelnaam voor alle energieproducten die zijn gemaakt van biomassa. En biomassa bestaat dus uit dierlijke of plantaardige resten. Met het vergisten van biomassa krijg je biogas (waarmee je een huis kan verwarmen of op kunt koken). En met het verbranden van biomassa krijg je elektriciteit (stroom uit je stopcontact). Tot slot kun je van biomassa ook biobrandstof maken (vloeibaar); biogas, biobenzine en biodiesel (voor in de tank van je auto).

biomassa en biogas

Hoe duurzaam is energie uit biomassa en biogas?

Biomassa en biogas zijn in principe duurzaam en zeker beter dan grijze stoom. Zeker met restmaterialen zoals rioolslib, plantenresten of resten zaagsel van meubelfabrieken.

Toch zijn er kanttekeningen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er hele boomstammen verdwijnen in de verbrandingsovens. Of dat er met dit doel bossen worden gekapt. En als er speciaal gewassen worden geteeld met als doel biomassa, moet dit natuurlijk niet de voedselproductie verdringen. Verder komen er bij het verbranden van biomassa ook schadelijke stoffen vrij. Hoe zit het daarmee? Tot slot stelt Greenpeace ook vragen bij de CO2 uitstoot.

Kortom genoeg om nader te onderzoeken en te ontwikkelen 🙂 maar we zitten op de goede weg! Mijn voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk zon en windenergie, maar ik sta open voor biomassa. En biogas lijkt me een goed groen alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarbij vind ik het vooral belangrijk dat bedrijven open zijn over de herkomst en verwerking van biomassa. Zo kunnen wij als consument steeds de groenste energiebedrijven blijven stimuleren.

Zo kies je de beste groene stroom en gas energieleverancier

Hoe jij als consument de beste groene energiemaatschappij kiest, gaat als volgt. Selecteer ten eerste dat je groene stroom en gas wilt en zoek naar de beste prijs. Bekijk daarnaast of je niet te maken hebt met sjoemelstroom. Grijze energie zoals kernenergie en fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en kolen) zijn foute boel.  Vervolgens check je hoe duurzaam groene stroom en gas zijn. Zon, wind en waterenergie hebben de voorkeur. Biomassa is de second best optie.

En zo beoordeel je duurzaam gas

Tot slot bekijk je de herkomst van het gas. Aardgas is grijze energie. Sommige bedrijven compenseren dit door bomen te planten of te investeren in windmolenparken en andere groene energie. Op zich goed, maar het kan nog duurzamer met biogas. Je kunt kiezen voor aardgas gemengd met biogas (inclusief de CO2 compensatie voor het aardgas). Of je gaat voor de meest duurzame optie: 100% biogas.

Zo. Het was me het uitzoekklusje wel, maar super interessant. Zoals je misschien wel weet reis ik momenteel lekker in de camper door Europa met mijn gezin. We zijn zelfvoorzienend met 1 zonnepaneel (superduurzaam!) en gebruiken daarnaast een gasfles met LPG (zeker niet duurzaam). Als we straks weer in een huis gaan wonen, weet ik wel hoe ik mijn nieuwe energieleverancier ga uitzoeken. Enne, wie weet vind ik wel een biogasfles onderweg! 😉 Verder ben ik heel benieuwd. Welke groene energiemaatschappij heb jij gekozen? Praat mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Ik zet nog steeds vraagtekens bij de duurzaamheid van deze soorten gas. Echte groene energie betekent een andere manier van leven. Voor mijn gevoel past gas – welk soort gas dan ook – daar niet zo optimaal in. Ik zie dan meer in zonne-energie en de warmtepomp.

  2. Vincent Rondwijk Reageren

    Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over groene energie en biomassa. Ik wil mij verder verdiepen in dit onderwerp, zodat ik wellicht in de toekomst meer duurzamere keuzes kan maken. Goed om te weten hoe ik duurzaam gas kan beoordelen.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.