Vandaar vertelt Saar uit ons buurland België (en van de inspirerende blog Resaarcle) over hoe zij in aanraking kwam met de groene lifestyle en steeds enthousiaster werd. Van een krakend oud huis tot tweedehands spullen voor de kinderen. En wat zijn haar doelen nu? Saars groene alterego..
Inhoud
Mijn groene alterego
door: Saar
Mijn groene alterego werd volgens mij een 15-tal jaar geleden geboren, toen ik in een oud herenhuis woonde met gaten in de krakende houten vloer, enkel glas en … Heel erg charmant, maar ook met heel erg veel energieverspilling. In het stadsmagazine las ik toen over de klimaatwijken, een uitdaging van de stad om minder energie te verbruiken door een soort van tupperwareavondachtig systeem waarbij je met je buren (en een energie-expert) tips rond energiebesparing uitwisselt tijdens een gezellige avond. Ik werd toen zowat verslaafd, denk ik.
Het begon onschuldig ..
Het begon onschuldig met folie achter de verwarming steken om de warmte zo veel mogelijk naar binnen te sturen, daarna ging ik om afval te besparen met mijn eigen potjes naar frituur, slager, chinees, broodjeszaak en mijn deelname aan de klimaatwijken heeft er nu zoveel jaren later onrechtstreeks voor gezorgd dat we onze verbouwing zo ecologisch mogelijk uitvoeren (voor zover onze portefeuille het toelaat).
Ook leuk: “Iets doen tegen zwerfafval; leuke tips voor met kids! (World Cleanup Day)“
Onze kindjes krijgen wasbare luiers en bamboe bordjes
En ergens onderweg kregen we kindjes en dan wil je hen ook zoveel mogelijk in diezelfde vibe grootbrengen. Dus krijgen ze wasbare luiers rond hun schattige poepjes, mochten ze aardig lang afvalvrij aan de borst drinken, sturen we hen met RVS brooddozen en dito drinkebusjes naar school in plaats van eentje van plastic en schuimen we rommelmarkten af voor leuk tweedehands speelgoed. In hun kleerkasten liggen stapels kleren die we mochten lenen van vriendinnen. Onze plastic bordjes en lepeltjes moesten plaats ruimen voor een leuke bamboeversie en hun tandenborstels zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal. Hun kleertjes wassen we met ecologische wasbollen en hangen we daarna gezellig te drogen aan de wasdraad.
Ook leuk: “Spelenderwijs voor kind en mama: over ons speelgoed in huis“
Werk aan onze eco-winkel
Maar er is ook nog werk aan onze eco-winkel. Ik zou hen liever melk willen geven in glazen flesjes in plaats van die van plastic. We wassen hun poepjes voornamelijk met een washandje en good old fashion zeep, maar voor onderweg en voor hele vieze poepjes zijn het nog wegwerpdoekjes en die wil ik graag vervangen door een biologische variant. Ik wil ook wat vaker een lekkere vegetarische maaltijd met seizoensgroentjes op tafel toveren en al het beddengoed vervangen door bamboe of biologisch katoen. Ik weet dus nog wat doen!
Heb je ook zin in duurzame keuzes voor je kindjes? Ga dan zeker eens kijken op het Netwerk Bewust Verbruiken. En bij kudzu kan je zelfs een groene geboortelijst leggen! Groetjes, Saar van Resaarcle.
Steeds duurzamer leven, een verslaving?
Bedankt Saar! Erg leuk om te lezen hoe jouw weg hierin verliep. Dat steeds zuiniger en bewuster willen leven een soort verslaving is, ken ik. Maar dan op een goede manier. Je wilt steeds meer en ziet alles als een uitdaging. Ik vind dat erg mooi. Bedankt voor het delen van de links, ik ga dat eens even op mijn gemak bekijken.
Lees ook: groene opvoeding door Iris (van de Poldermama) en de afvalberg door Marijke (van de blog mamasmetthee). Lijkt het jou ook leuk om iets te schrijven over jouw groene lifestyle? Inspireer mede-mommy’s! Mail je verhaal naar mamasjungle -@- hotmail.com.
3 Reacties
Zo fijn dat ik hier mocht komen vertellen! Dikke merci!
Leuk om te lezen. Ik volgde resaarcle’s blog al.
…Anita Willems schreef als laatst…Beelden van de afgelopen weken
Nou Saar, het klinkt alsof jij echt véél beter je best doet om groen te doen dan ik… Ik kan nog wel wat van je leren denk ik 🙂
…Elisabeth schreef als laatst…Mijn eigen borstvoedingsverhaal – deel 1