Toen ik klein was mocht ik nooit een hond. Mijn vader is allergisch. We mochten wel vissen, hamsters, cavia’s. Allemaal drama. Toen ik mijn man leerde kennen, had hij thuis twee honden. Ik vond dat zo leuk. Hij is altijd honden gewend. En 1+1 is twee. Wij nemen een hond. Maar we krijgen er wel wat mee te stellen.. is dit nu een “valse hond”?

Ook leuk: “7x de leukste hondenspeelplekken in Zoetermeer: op pad met je puppekind!

Wie is de “valse hond”? Je kiest zelf de pup uit het nest

In ons nieuwe huis blijkt de buurvrouw er eentje met een puppy’s. Kijken, kijken niet kopen. Uh-huh. Wij kozen haar. Kort later kwam Xyra bij ons wonen. Een prachtige, zwart gekleurde kruising labrador-Amerikaanse stafford, met een witte bef. Ze krijgt een lekker bedje naast ons bed en is echt ons hondenkind. Voor alsnog niks aan de hand..

hond

“Xyra!! Laaaaag!!”

Wie wordt er nu opgevoed?

Mijn man en ik zijn te trots voor een puppy cursus. Hij is honden gewend. Ik zou het zo wel leren. Niet dus. Een jaar later sta ik op zo’n vreselijk veld naar een hond te roepen die toch niet van plan is te komen. Drie cursussen later blijk ik degene die is opgevoed 😉 Trots laten we onze trucjes zien aan wie maar wil. Kom voor. Zit. Smeek. Aan de voet. Poortje. Blijf en aaaaport! Ze doet het fantastisch!

Een hondje met mankementen.. vals?

Helaas blijkt ons lieve puppekind, een grijpgrage hond of zoals sommige zouden zeggen, een valse hond. Ze is zo lief en luistert zo goed. Maar op hondsdol geblaf van kleine teckeltjes reageert ze instinctief. Tweemaal grijpt ze een teckel. Dit is echt niet leuk om mee te maken. Niet voor de andere partij, maar ook zeker niet voor ons.

Na wikken en wegen besluiten wij onze hond niet meer (zomaar) los te laten lopen. We kopen een muilkorfje. Het gaat zo gelukkig goed. Soms recht zij haar staart en gaan d’r nekharen omhoog. Dat sta ik ook op scherp. Het blijft oppassen geblazen.

Een grijpgrage hond en een kind in huis

Je begrijpt dat wij dit in het begin nogal spannend vonden. Een grijpgrage 30 kg hond en een baby’tje van 2 kg. Niet echt een succesvolle combinatie, maar het tegendeel blijkt waar! Nadat iedereen een beetje gewend was aan elkaar en we goede dreumes VS puppyregels hadden opgesteld, liep alles op rolletjes. De hond weet duidelijk haar plek; onder de baby. De baby die nu een peuter is, weet duidelijk dat zij op haar beurt weer NIET welkom is op de eigen plek van de hond. De hond en peuter spelen, kroelen en doen lekker gek met elkaar. Heerlijk om te zien. Geen valse hond aan..!!

Ook leuk: “Onze dochter als hondendriller en de stinkende smoothie (kinderkletspraat #1)

hondje1

hond en peuter liefde

Maar dan die liefde.. ik hou gewoon onvoorwaardelijk van mijn “valse hond”

Het lieve koppie dat even komt kroelen. Dat blije staartje als je thuiskomt. Het vrolijke gekwispel als je samen een spelletje speelt. Het aanvoelend vermogen als je even troost nodig hebt. Een maatje niet voor even, maar voor het hele leven. Ondanks de niet bijgeleverde gebruiksaanwijzing: ons hondje is fantastisch!

Heb jij een hond met bepaalde gebruiksaanwijzing? En hoe gaat die combinatie hond-kind(eren) bij jullie? Ik ben erg benieuwd, laat het me weten in je reactie.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Comments

 1. Wij hebben een bordercollie en die heeft helemaal geen gebruiksaanwijzing. Die is echt de goedheid zelve. Was ook zo gewend aan de baby’s in huis. Hij laat met alle liefde 100x zijn oortjes trekken of een hoofdje rusten op zijn rug. En als hij er klaar mee is, dan zucht hij hard en gaat ergens anders liggen. Of komt smekend voor ons zitten of hij op de gang mag, op zijn eigen plekje, haha! Maar het lijkt mij wel spannend hoe het bij jou is hoor. Opa en oma hadden een bijtgrage sint bernard. Het ging heel lang goed, tot hij de geit van de buren dood had gebeten. Toen was het ook meteen klaar, geen risico’s meer en in laten slapen (helaas)……

 2. Wij hebben ook een grote hond (Rhodesian Ridgeback) en 2 kinderen (3 en 5). Onze Zen is een lieve hond, maar het blijft een hond! En daarom hebben we hier ook regels, voor de kinderen en voor de hond, net als hoe jij dat beschrijft.

  Ik zal nooit vergeten dat we (toen nog kinderloos) visite kregen (met kind) die vroegen of we de hond in een kamer op konden sluiten. Nee dus, bij ons in huis woont nou eenmaal een hond… Jullie kind en onze hond houden zich aan de regels, dan gebeurd er niets.
  De vader van dit kind heeft serieus continue in het midden van de kamer gestaan als een keeper kind en hond gescheiden houdend. Kind was overigens helemaal gek van dieren (incluis onze hond)…
  Deze vriendschap is wel een beetje doodgebloed…..

  • Lori Reply

   Jeetje… Ik snap zeker de bezorgdheid van vaders, maar dat klinkt wel eng overdreven. Ik denk zelf dat het wel goed is om kinderen met dieren op te laten groeien. Maar ook om altijd goed op te blijven letten, ja.

  • Lori Reply

   Katten, ook leuk. Die hangen weer meer in de gordijnen 😉 Hoe gaan jouw katten met kinderen?

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.