Zijn jullie ook zo gek op lezen met de kids? Ik heb hier inmiddels een kleinschalige bibliotheek opgebouwd. Maar “nieuwe” kinderboeken blijven kriebelen. Om die kinderboeken verzameling een beetje in toom te houden, maar toch regelmatig te wisselen zijn er verschillende mogelijkheden. Zowel financieel, als op duurzaam vlak 😉 Bekijk hier hoe je gratis, goedkope en/of tweedehands kinderboeken kunt scoren!

Lees ook: “Coole titels! 5x onze peuterboeken wishlist”

Gratis, goedkope en/of tweedehands kinderboeken

1. Kinderboeken lenen bij de bibliotheek

Zoek de bibliotheek bij jou in de buurt en leen tot wel 10 kinderboeken per keer. Kinderen onder de 18 zijn trouwens gratis lid van de bieb. Heb je net een kindje gekregen? Dan kun je een gratis boekstart koffertje (incl. gratis bieb-abonnement) aanvragen.

hoofdbieb, gratis kinderboeken in Zoetermeer

2. Ga naar een Minibieb in jouw buurt

De Minibieb is een initiatief van burgers voor elkaar. Het zijn boekenkasten gewoon bij mensen voor de deur, bij een vereniging, school of bedrijf. Zoek een Minibieb bij jou in de buurt en leen of ruil hier gratis (kinder)boeken.

Heb je een overschot aan boeken? Dan kun je ook zelf een Minibieb starten. Op Pinterest staan toffe, creatieve voorbeelden van Minibiebs. En meld je aan op de site om beter gevonden te worden.

3. “Adopteer” een kinderzwerfboek, en laat er zelf eentje slingeren

Op meerdere plekken in Nederland – in bibliotheken of zoals bij ons in de wijktuin – bestaan zwerfplekken voor boeken. Je kunt daar een boekje brengen en een nieuw boek ophalen. Zoek hier een kinderzwerfboekstation in de buurt om te kijken waar jij jouw uitgelezen kinderboeken kunt droppen en een nieuwe kunt adopteren.

Op de eerste dag van de Kinderboekenweek (in oktober), is het ook Nationale Kinderzwerfboekdag. Tja, er bestaat ook overal een dag voor, hè 😉

4. Goedkope “random” tweedehands kinderboeken scoren op een markt

Als je gewoon lekker wilt struinen voor goedkope, tweedehands kinderboeken, kun je goed terecht op boekenmarkten en vrijmarkten. Denk aan de boekenmarkt op school tijdens de kinderboekenweek. Of de vrijmarkt op Koningsdag.

Het nadeel hiervan is dat je tegen een titel moet aanlopen. Zoeken naar specifieke titels gaat dan toch beter online.

5. Kleine prijsjes voor kinderboeken bij de kringloop

Bijna elke kringloopwinkel of tweedehands winkel heeft een boekenafdeling. Voor 25-50 cent heb je een prima in orde kinderboek! Dat is toch gewoon te leuk.

6. Gratis kinderboeken via weggeefgroepen

Op Facebook bestaan er verschillende gratis / weggeef groepen. Misschien zit er ook eentje bij jou in de buurt? Deze kun je ook in de gaten houden voor aangeboden kinderboeken.

7. Tweedehands kinderboeken online & zoeken op titel

Als je op zoek bent naar een specifieke titel van een tweedehands kinderboek, kun je vaak toch het best online terecht.

  • Marktplaats (tip: kun je met de zoekopdracht hier niks vinden? Bewaar dan je zoekopdracht en krijg een mailtje als iemand het boek erop zet)
  • Bol.com heeft ook een groot assortiment tweedehands kinderboeken. Het voordeel is dat je erg gemakkelijk kunt zoeken op titel en ISBN.

8. Start een kinderboeken ruilclub

Heb je een groeiende kinderboeken stash, maar wil je ook regelmatig iets nieuws proberen? Start dan een kinderboeken ruilclub.

Spreek bijvoorbeeld af dat je 1x per maand of kwartaal een kinderboek ruilt. Het is wel handig om dit met een groepje ouders te doen met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Je kunt ook de boeken naar elkaar toesturen, dan kost het je voor een “nieuw” boek alleen de verzendkosten. Erg leuk om steeds zo’n cadeautje te ontvangen.

Met wie kun je een kinderboeken ruilclub starten?

  • Een clubje moeders uit de buurt of van het schoolplein
  • Ronsel wat online mama’s; via Facebook, een forum of blog
tweedehands peuterboeken
Lekker boekjes lezen in bed voor het slapengaan

Laat je verrassen door nieuwe en onbekende kinderboeken

Er zijn zóó veel kinderboeken. Soms zie je door het bomen het bos niet meer. Daarom vind ik het vaak ook leuk om gewoon random te speuren.

Je kunt je ook laten inspireren voor leuke kinderboeken titel via:

Ook leuk: “Peuterboeken tips: 15x toffe & onbekende titels! (kids 3-4 jr)”

Klets mee voor meer inspiratie: Waar haal jij je tweedehands kinderboeken vaak vandaan?

Laatste update 2021. Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

    • Ja hè! Zeker voor de allerkleinsten die nog thuis zitten. Ook op de basisscholen hier hebben ze leuke initiatieven. Dan mag je een paar boekjes inleveren en krijg je bonnen om weer nieuwe (tweedehands) uit te zoeken. Maar dat zullen ze overal wel doen 🙂 wij gaan bijna bijna naar de basisschool hier. Ben zoo benieuwd!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.