Een pakje vlees kopen in de supermarkt is makkelijker. En goedkoper. Waarom eet ik dan toch liever grasgevoerd vlees? En wat is nu het verschil met biologisch vlees?
Ook leuk: Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten?
Inhoud
Biologisch vlees VS grasgevoerd vlees
Grasgevoerd vlees en biologisch vlees vind ik trouwens allebei goed. Alles beter dan vlees uit de massa-vleesindustrie.
Maar grasgevoerd is eigenlijk nog nét ietsjes beter.
Wat is biologisch vlees?
'Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden. Het voer is biologisch en het gebruik van antibiotica is zeer beperkt', aldus Wakkerdier
Of iets biologisch is, kun je herkennen aan verschillende keurmerken.
Alle keurmerken hebben net een beetje andere eisen. Maar dat moet je zelf maar uitzoeken, als je dat wilt weten.





Wat is grasgevoerd vlees?
Grasgevoerd vlees was een vrije term en werd steeds vaker gebruikt om vlees aan te duiden als duurzaam. Nu heeft Producert daar een certificering aangekoppeld.
Grasgevoerd vlees houd in dat 95% van het voedsel in het hele leven van het dier bestaat uit gras. Die andere 5% is overig. Maar dit mag absoluut geen gerst, tarwe, graan maïs of soja zijn. Daarnaast zijn de dieren SKAL en IKB gecertificeerd zijn. (dus ook biologisch!) [1]

Zorg & Natuur is de eerste die dit certificaat heeft ontvangen. Het grasgevoerde vlees van Zorg & Natuur is:
- Niet genetisch gemanipuleerd
- Geen antibiotica / geen groeihormonen
- Onbemest natuurlandschap
- Vrij van BPA en weekmakers
- SKAL rund geregistreerd / IKB Rund Certificering / Biologische runderen / Certificering Natuurgrasland
Socials Zorg & Natuur

Het blogartikel “alles over grasgevoerd vlees” van Andreas Paulusma is interessant als je hier meer over wilt lezen. En ook die van ModernNative.
Waarom eet ik liever grasgevoerd vlees?
Zelf eet ik vlees voor het gezond houden van mijn lichaam en zodat ik gevarieerd eet, omdat ik er soms behoefte aan heb en omdat ik het gewoon lekker vind op z’n tijd. Dit zijn mijn principes:
- Grasgevoerd vlees is gezonder
- Ik vind vlees bestellen makkelijk en handig
- Meer keuze, divers aanbod vlees
- Ik koop zo lokaal vlees
- Dichtbij de bron
1. Grasgevoerd vlees is gezonder
Het eten van vlees helpt mij om gevarieerd te eten.
Zo zitten voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B1 en B12 vooral in vlees. En ook collageen vind je voornamelijk in dierenbotten – zelfgemaakte bottenbouillon is dus perfecto voor de huid.
Grasgevoerd vlees bevat een lager vetpercentage en een hoger omega-3 gehalte, dan graangevoerd vlees [2].
2. Ik vind vlees bestellen makkelijk en handig
Ik koop zo’n 2 keer per jaar een grote doos vol grasgevoerd vlees. Dan zit mijn vriezer tjokvol en daar doe ik dan 4-6 maanden mee.
Ik vind het heel handig om altijd verschillende soorten vlees in huis te hebben. Ik haal het pakje vlees ’s ochtends uit de vriezer en dan kan ik het ’s avonds bereiden. Mocht er iets wisselen in mijn weekmenu is dit dus nooit een probleem.
3. Meer keuze, divers aanbod vlees
In de supermarkt is er ook biologisch vlees, maar het zijn wel de standaard dingen zoals gehakt en kipfilet.
Als ik grasgevoerd vlees online koop, dan is er zoveel meer keuze (qua biologisch). En in het kader van variëren kies ik dan bijvoorbeeld ook voor: orgaangehakt, ossenhaas puntjes, kipsaté, kipgrillworst en runderrollade.
4. Ik koop zo lokaal vlees
Lokaal kopen is qua duurzaamheid niet altijd de beste keuze.
Maar vaak wel.
Ik koop liever vlees van een boer in Nederland, waarvan ik weet dat hij het belangrijk vindt dat de dieren een goed leven hebben gehad. Dan een goedkoper stuk vlees uit weetikveelwaar.

5. Dichtbij de bron
Als ik kijk naar het dierenrijk, hoort vlees (en vis) eten bij de natuur. Maar wat mij enorm tegenstaat is dus de hele massa industrie er omheen. Ik mis het stukje respect en dankbaarheid bij het eten van onze mede-wezens.
Op deze manier vlees eten geeft mij het gevoel dat ik ‘dichter bij de bron’ sta. Waardoor ik er ook meer om geef.
Ook leuk: Vis in een gezond voedingspatroon
Conclusie: jij gezond + ik gezond = wij gezond
Kortom: Als ik gezond wil eten, moet mijn eten ook een gezond leven hebben gehad. Dat lijkt mij nou wel zo eerlijk. En het klopt voor mij ook voor het gehele grotere, gezondere plaatje.
Lees ook: Gezond en duurzaam vlees eten, waarop letten?
Wat vind jij belangrijk bij vlees eten?
Afbeelding header: Carina – Pixabay [1] https://vleeschenco.nl/blogs/certificering-grasgevoerd-vlees/ [2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174013004944#s0070