Past een stukje vlees in een gezonde lifestyle? Ikzelf vind van wel. Enerzijds omdat ik graag varieer qua eten in het algemeen. En anderzijds omdat ik het gewoon lekker vind. Vlees minderen? Ja, dat wel. Ik streef naar maximaal 4 dagen vis of vlees per week, maar dan wel bewust. Zo let ik op de herkomst van vlees. Ik kies voor biologisch of grasgevoerd en ik vind het belangrijk dat de dieren een goed leven hebben gehad. Biologisch vlees van Zorg & Natuur past hier goed bij!

Lees ook: “Mama aan de barbecue (BBQ-en voor beginners)”

Achtergrondinfo | Grasgevoerd biologisch vlees van Zorg & Natuur

Ik test: “Makkelijk en snel op tafel”, een 100% grasgevoerd rundvleespakket

Voor deze review test ik het “Makkelijk en snel op tafel” biologische vlees van Zorg & Natuur (€69,-). Dit pakket bevat 3,5 kg gevarieerd rundvlees (100% grasgevoerd). Er zitten ongeveer 20 losse pakjes vlees in zoals haasbiefstuk, rundergehakt, beefburgers, tartaar, rundervinken en verse worst. De burgers en worsten zitten per 2 in een pakje. Dat betekent lekker bakken en braden..!

“Makkelijk en snel op tafel” rundvlees pakket
“Makkelijk en snel op tafel” rundvlees pakket

Op de webshop kun je ook terecht voor andere losse pakjes bio vlees of pakketten, zoals varken, kip en lam. Maar ook wildvlees, echte bottenbouillon en zelfs taartjes!

Over het bedrijf Zorg & Natuur

Het bedrijf Zorg & Natuur startte jaren geleden hun bedrijf in biologisch vlees en het “natuurlijk beheer” door middel van gescheperde kuddes. Dit zijn groepen schapen onder leiding van schaapherders. Het doel? Beheer van natuur terreinen door middel van begrazing.

Al snel bleek dat er voor diversiteit in terreinen ook verschillende typen grazers nodig zijn. De veestapel breidde zich uit. En er kwamen naast de Schoonebeeker Heideschapen, ook Schotse Hooglanders en Black Angus runderen. Met zoveel dieren ontkom je niet aan het af en toe slachten en zo ontstond de webshop biologisch natuurvlees.

Zorg & Natuur: Facebook | Instagram

biologisch vlees van Zorg & Natuur

Vlees van Zorg & Natuur t.o.v. een groene lifestyle

Op de website van Zorg & Natuur lees ik met een goed gevoel, veel transparante info over de herkomst van hun biologisch vlees. Ze hebben heel veel en per vleestype vind ik handige bereidingstips. Zo leer ik dat biologische kip, een kortere baktijd nodig heeft. Verder geven ze een tal van recepten ter inspiratie in hun eigen app. De nieuwe vorm van kookboeken 😉

Over de dieren

De runderen krijgen natuurlijke geboortes en grazen hun gevarieerde voedsel zelf bijeen in Nederlandse natuurgebieden. Ze leven buiten en zijn dus niet enkel en alleen voor de slacht bedoeld. Het vlees heeft daarom een lager cholesterol gehalte, dan andere soorten. De dieren zijn SKAL* gecertificeerd. Ze krijgen geen preventieve hormonen en antibiotica toegediend.

Er wordt zoveel mogelijk van het dier gebruikt. Dus heb je zin in testikel, hart, lever, ossewit, reuzel, nieren, milt, tong, botten, hersenen, schapenvet, visgraatbouillon of wang? Kan allemaal!

*SKAL is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.

Milieu-aspect

De dieren hebben de mooie taak in ons eigen Nederlandje om de natuurgebieden onder controle te houden door begrazing.

Verder maakt Zorg & Natuur gebruik van de Foodservice van PostNL, waarbij het vlees in speciale koelboxen met vrieselementen gegarandeerd op temperatuur wordt gehouden. Er is dus geen droogijs of een grote vrieszak nodig en dat scheelt weer afval (of gedoe met terugsturen).

Mens & sociaal

Sociaal gezien biedt Zorg & Natuur werkgelegenheid voor mensen met een beperking. De werknemers gaan samen het veld in om dieren te verzorgen en terreinen te onderhouden en helpen met thuisbezorgen en de bestellingen van biologisch vlees.

Zorg & Natuur werkt hiervoor samen met stichting Phusis. De mensen die gefaciliteerd worden door Phusis hebben zinvol werk, zonder de druk vanuit onze prestatiemaatschappij. Zij staan daardoor stevig met beide benen op de grond en midden in de samenleving.

Biologisch vlees van Zorg & Natuur
Daar is het pakket!
Biologisch vlees van Zorg & Natuur
Alle pakjes vlees en de pot bottenbouillon

Mijn ervaring | Grasgevoerd biologisch vlees van Zorg & Natuur

Bezorging en contact

Per e-mail heb ik vriendelijk contact met de eigenaar. De bezorging van het biologisch vlees, is erg snel. Ik kreeg vlak daarvoor ook nog een duidelijk mailtje ter aankondiging van het aflevermoment. Het is inderdaad wel zo handig dat ik op het juiste moment thuis ben, met het versturen van ingevroren vlees 😉

Verder ben ik blij verrast dat het versturen zo lukte zonder droogijs ertussen (waarmee je moet oppassen met je handen) en zonder grote zak (die ik weer ergens moet bewaren om later terug te sturen).

Smaakvol eten & over het vlees

Ik had niet anders verwacht en het biologisch vlees is heerlijk smaakvol. En zeker met de notie dat de dieren een goed leven hebben gehad. Bijkomende voordeel: voorlopig heb ik genoeg vlees in de vriezer. Perfect voor drukke mommy’s.

Met de 20 pakjes biologisch vlees uit dit pakket, doe ik gerust 6 weken. Het past ook allemaal in 1 vak in de vriezer. Ik haal het vlees ’s ochtends uit de vriezer, als ik het ’s avonds wil bereiden.

Extra leuk: de pot bottenbouillon!

’s Avonds begin ik aan een voedzaam soepje en bak de groenten, waarna ik ze laat sudderen in een klein laagje water. Vervolgens zet ik de pan in de hooimadam. De pot bouillon ernaast om te ontdooien. De volgende dag giet ik de bouillon in de pan, met 2x dezelfde pot, gevuld met water.

Jammie! Een soepje bomvol nuttige vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. En eiwitten als gelatine en collageen. Puur zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, e-nummers, gluten of gistextracten. Ik voeg tot slot een beetje Keltisch zeezout toe tijdens het opdienen (bouillonblokjes zijn zo niet nodig!).

Een stuk makkelijker dan zelf bottenbouillon maken! Al is dat ook erg leuk en gezond om te doen!

Conclusie & Feedback

Online vlees van Zorg & Natuur is niet alleen lekker, maar ook op mens, milieu en dierlijk aspect een duurzame keuze. De bezorging is met zo min mogelijk milieu-impact. Al met al een top alternatief voor supermarktvlees! Ik ben helemaal positief en heb zelfs geen feedback punten 🙂

Online vlees bestellen zit al jaren in mijn systeem en ik heb er een top bedrijf bij! Wat is jouw ervaring met online vlees?

Afbeeldingen: eigen, Pixabay, Zorg&Natuur

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Hoi Lori, ik kies ervoor om minder vlees te eten. Jaren geleden was dit wekelijks 3 tot 4 keer en nu is dit misschien eens per 2 weken. Mijn motto is: als iedereen op de wereld een dagje minder vlees zou eten, zou de wereld al een andere plek zijn. Nu was ik laatst wel bij de dokter en die gaf aan dat ik tekort aan ijzer had, doordat ik dus waarschijnlijk veel minder vlees eet en dit niet uit mijn voeding krijg. Ik dacht eraan om onlin ijzer supplementen te bestellen en heb deze gevonden https://www.flinndal.nl/mineralen/ijzer-tabletten Heb je hier eventueel ervaring mee en wat zou je mij adviseren om te eten? Ik ben erg kieskeurig helaas, dus ik eet ook niet alles, maar al het advies is welkom. Dank je wel alvast!

  • Lori Reply

   Hi Franny, bedankt voor je berichtje en mooie keuze. Bij een (bijna) vegetarisch voedingspatroon moet je inderdaad extra letten op ijzer en vitamine B12. Ik zou eerst proberen het uit je voedingspatroon te halen. Op voedingscentrum kun je per nutriënt lezen waar het allemaal in zit. Ijzer zit bijv. ook in groene bladgroenten, volkoren producten en peulvruchten en noten. En dan: genoeg variëren. Dus wanneer je vlees eet: variëren met vis, kip, rund etc. Eventueel biologisch kiezen. Verder is 250 g groenten het advies, maar dit zou ik dan proberen op te hogen door ook bij je lunch groenten te doen. Elke dag een handje verse (ongebrande) noten. En dan nog eens een meting laten doen. En anders een supplement, dan kun je bijv advies inwinnen bij een orthomoleculair therapeut. Succes!

 2. Lijkt me wel handig om het vlees zo thuis geleverd te krijgen. Zeker als je het al met een iets geruster hart kan opeten, want als iedereen iets bewuster zou eten, dan zou de aarde al een stuk blijer zijn! Fijn geschreven artikel met veel info!
  …An-Alice schreef als laatst…Haaruitval na een zwangerschapMy Profile

  • Ja zeker, zo gemakkelijk via de post en dan vriezertje vol. Heb je altijd vlees en nog bio ook 🙂

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.