..Dit is niet goed, dat mag je niet, dit klopt niet en dat werkt niet. Oké, HELP wat is dan wel goed? Ingrediënten in cosmetica, dat is niet even één, twee, drie. Vandaag vertel ik – als huidtherapeut – je iets over goede ingrediënten in cosmetica. Hoe zit het met die ingrediëntenlijst (INCI)? En hoe doe ik mijn product analyses?
Inhoud
Hoe vind je de goede ingrediënten in cosmetica?
Het begint allemaal met het bekijken van de ingrediëntenlijst; de INCI-lijst. In het begin kroelt het van de moeilijke woorden. Maar laat je niet uit het veld staan. Je kunt allereerst letten op de goede ingrediënten zoals hieronder beschreven. En je kunt letten op stoffen die je wilt vermijden in (baby) zeep, en dergelijke.
Waarom is het belangrijk om een klein beetje te weten over ingrediënten? Omdat veel claims gewoon bullshit zijn. Sorry, ik zeg het maar gewoon zoals het is. Wees dus realistisch en verwacht geen wonderen, dat is vooropgesteld de clou.
Wat is die INCI-lijst?
Een INCI-lijst (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) is een lijst met de internationale naamgeving van de cosmetische ingrediënten die in je product zitten en is dus verplicht om op de verpakking te staan. De stoffen met het hoogste percentage staan als eerst gemeld, en daar let je dus het meest op.
Lijst van goede ingrediënten in cosmetica + uitleg
Welke ingrediënten ik wél graag in mijn crèmes zie, staan in dit lijstje. Ik zou zeggen, draai je producten eens om en kijk of je het kan spotten tussen de kleine lettertjes (het schuine woord tussen haakjes is de naam die je moet zoeken dan). En hoe hoger in de lijst, hoe meer percentage ervan in zit dus.
- Huideigen vetstof (ceramiden) = houdt huid & haar in goede conditie, verzorgt, maakt zacht, glad.
- Natuurlijk vitamine E (D-alfa-tocopheryl acetate) = een anti-oxidant en huidverzorger.
- natuurlijk jojoba olie (Simmondsia Chinensis Oil) = een huidverzachter
- sheabutter (Butyrospermum parkii butter) = een huidverzorger en -verzachter
- Het welbekende hyaluronzuur (Sodium Hyaluronate) = een goede vochtvasthouder
- Vitamine B5 (Panthenol) = werkt huidherstellend
- Plantaardige allantoine (allantoin) = herstellend, verzachtend, verzorgend
Hoe analyseer ik mijn cosmetica producten?
Allereerst bekijk ik de “claim”, wat zegt het product wat het doet? Daarna bekijk ik de ingrediënten. Zitten er dan wel genoeg goede stoffen in? En zitten er geen schadelijke stoffen? Een lange lijst sla ik gauw over. Hoe meer stoffen er in een product zitten, hoe lager het percentage per goede stof en hoe minder effectief.
Veel producten komen dus niet door de test
In de praktijk sla ik dus veel producten over, haha. Daarnaast gebruik ik zelf überhaupt zo weinig mogelijk producten. Maar vind ik het gewoon leuk om producten uit te pluizen en lach ik om de bizarre claims en marketing technieken.
Voorbeelden van mijn ingrediënten analyses
Een hele lijst alweer, maar ja, ik ben dan ook afgestudeerd en jaren werkzaam geweest als Huidtherapeut 😉 Bij de ingrediëntenanalyses kun je zien hoe ik de producten beoordeel. En verder vind je allerlei adviezen over je huid, producten en behandelingen.
- babycrème voor de droge huid (Naif ingrediëntenanalyse)
- Goede zonnebrandcrème info (Goddess Garden)
- hydraterende babylotion (Eco by Naty analyse)
- babyshampoo (Naïf analyse)
- Welke baby crèmes en producten gebruik ik zelf?
- babybillencreme (analyse Naif)
- Goede baby zeep vinden
Meer over de stoffen in (baby) cosmetica & leestips huid
- Over parfum in producten
- Tepelzalf voor bij borstvoeding
- Je knip of scheur(tje) verzorgen na de bevalling
- Zelf zeep maken of “Seepje” gebruiken
- Veilige kindernagellak
- Glijmiddel en intieme producten
- Menstruatie middelen; cups, zeesponsje, menstruatie ondergoed
- Over (huid)laserbehandelingen
- Huidproblemen zoals overbeharing, striae en pigmentvlekken
Goede ingrediënten in cosmetica, het blijft een zoektocht
Niks is zo veranderlijkheid als cosmetische producten, populaire claims en de wetenschap eromheen 😉
Wist je dat de ingrediëntenlijst zomaar ineens kan veranderen. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje dus wél voor Zwitsal gekozen. De Zwitsal 2-1 shampoo voor het gevoelige huidje. Het was toen nog op basis van een milde schuimer (cocamidopropyl betaine) i.p.v. SLS. Maar plots was het dus veranderd en stond SLS bovenaan de ingrediëntenlijst. Pff. Nu koop ik Weleda Calendula kindershampoo. Ook de analyses over Naïf die ik heb gedaan, zijn inmiddels wellicht veranderd. Conclusie? Blijf zelf nadenken en de ingrediëntenlijst bekijken. Hopelijk heb je wat aan deze tips. Tot slot lees ik zelf graag bij de groene vrouw en Jetske Ultee. Kun je ook eens spieken 🙂
Vind jij de ingrediënten ook zo belangrijk of let je er eigenlijk niet op? Wat voor soort producten gebruiken jij voor jou en de kids? Ik ben erg benieuwd!Klets mee in de reacties!
5 Reacties
Hmmm … Interessant. Ga ze er morgen eens bijpakken en naast jouw lijstje leggen
Ja leuk ik ben benieuwd 🙂
Wat een fijn overzicht zo.. Ga gelijk speuren!
…Nicole schreef als laatst…Filmpje: nieuw binnengekomen
Wat goed dat je dit blogje zo positief hebt aangepakt in plaats van met een vingertje te wijzen. Meteen een vraagje; wat adviseer jij als alternatief voor zinkzalf bij zure tandenpoep?
…linda schreef als laatst…Inslapen, doorslapen en uitslapen
Hi linda, zinkzalf is prima maar het ligt er ook aan wat er naast zinkzalf in zit. Alternatief is iets met lanoline/ wolvet en bijv. Calendula