Afval scheiden is een goede stap in de gezonde richting. Het maakt je bewust van je “verbruik”. Afval scheiden gaat ook in kleine stapjes. Logisch! Je kunt niet in één keer alles op en top goed doen. Begin bijvoorbeeld met deze simpele tips om te plastic-minderen. In mijn keukenla scheid ik nu papier, plastic en overig. Maar GFT, daar wist ik niet zo’n raad mee. Tijd voor het volgende stapje.

Tip: Kijk eens naar afvalscheidingsprullenbakken of bij de Ikea zijn er ook mooie!

Waarom en hoe GFT afval scheiden?

Als je GFT afval scheidt, verminder je het afval in de grijze container. Dat is goed, want restafval wordt verbrand en is duurder om te verwerken. GFT afval is daarnaast goede compost. Compost verbetert de bodem in plantsoenen, de landbouw en je eigen tuin. Wist je trouwens dat er van GFT ook groene stroom gemaakt wordt?!

GFT: Groenten, fruit en tuin dus. Waar gaat het precies om?

 • Alle schillen, kopjes en kontjes van het eten;
 • Restjes eten dat weg moet;
 • Maar ook koffie en theezakjes;
 • Alles uit de tuin, onkruid,
 • Maar ook verwelkte binnenbloemen.

GFT afval scheiden tips

GFT afval is wel erg stinkgevoelig, rotgevoelig en vliegjesgevoelig. Iets wat je alle drie liever niet in huis hebt. Goede tips daartegen:

 • Leg een dunne krant op de bodem tegen stank.
 • Zet de groene container niet in de zon tegen stank.
 • Beluchten – een houtje tussen de deksel – voorkomt ook stank.
 • Er bestaan speciale GFT zakken. GFT niet in een plastic zak (of je moet ‘m willen leegkiepen).
 • Weet je niet zeker of het bij het GFT afval mag? Typ hier wat je weg wilt gooien en krijg direct antwoord. Gooi het anders toch liever bij het restafval om vervuild compost te voorkomen.

Hoe doe ik het GFT afval scheiden?

Ik heb geen plaats voor nog een bak in mijn keukenla, maar wil wel GFT scheiden. Op mijn aanrecht staat een klein bakje waar ik elke keer na het eten de zooi in gooi. Zo hoef ik niet voor elke bananenschil naar buiten te lopen. Zeker na het avondeten merk ik dat er best veel in dat bakje gaat. Er zit verder geen zak in omdat ik het na legen, snel even om spoel met water. GFT uit de tuin gaat direct de groene container in.

gft-afval-scheiden

Ook leuk: “Je kids inspireren tot het verminderen van de afvalberg”

En zo zet ik met volle trots weer een extra groen stapje. En kan het nog beter? Uiteraard. Een composthoop lijkt mij ook nuttig. Maar daar ben ik nu nog niet aan toe. Heb jij je GFT-afval apart en misschien nog aanvullende tips? Of heb jij zelf een composthoop, en denk ik daar misschien te moeilijk over?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

 1. Ik wist niet dat er speciale GFT zakken bestaan! Ik heb besloten dat in 2018 ik afval zal scheiden. Bedankt voor de informatie! Hopelijk lukt het me wel om een afval te scheiden zodat het verwerkt kan worden!

 2. Wij doen het ook zo. We hebben ipv een gewone pedaalemmer één met twee vakken. Daar doen we in het ene vak het papier, karton en glas, zoeken we later wel uit, en in het andere het restafval. Op het aanrecht staat een bakje (met deksel) voor het GFT.
  Goed trouwens dat je het over de groene bak hebt vanochtend want die moet buiten vandaag! Bijna vergeten…

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.