Toen ik bij mijn tweede zwangerschap op zoek ging naar gezonde, natuurlijke en duurzame opties rondom de geboorte, was dit een flinke klus! Allereerst om goede informatie te vinden. Maar ook het bij elkaar sprokkelen van alle losse spullen die ik nodig zou hebben bij de bevalling. Een kant-en-klaar natuurlijk kraampakket is de oplossing! Was dat er toen maar. Bekijk in dit artikel de handige lijst met benodigde spullen, de duurzame varianten daarvan en waar je zo’n pakket kunt halen!

Ook lezen: Een visueel geboorteplan snappen ze beter (+gratis download)

Waarom is een natuurlijk kraampakket handig?

Een kraampakket is sowieso handig, en deels noodzakelijk. Het bevat hygiëne spullen, zoals kraamverband. Items voor onverwachte situaties of complicaties, zoals steriële verbanden en desinfecterende middelen. Maar ook bijvoorbeeld spullen voor het herstel na de bevalling, en wat dacht je van het allereerste piepkleine luiertje!

Voor aanstaande ouders die het graag zoeken in duurzaamheid, bestaan er natuurlijke kraampakketten. Zo’n pakket bevat ook de basics, maar dan zijn de spullen bijvoorbeeld herbruikbaarheid of biologisch afbreekbaar. Ook vind je daarin natuurlijke ondersteuning zoals kamille thee of magnesiumvlokken voor ontspanning en affirmatiekaarten voor een positieve vibe tijdens de bevalling.

Wat heb je nodig in een (duurzaam) kraampakket?

Een kraampakket is persoonlijk en bevat de spullen die jij denkt nodig te hebben tijdens de geboorte en vlak daarna. Hieronder vind je het advies van verloskundigen en gynaecologen, en daarachter duurzame opties, voor een natuurlijk kraampakket.

 1. Kraamverbanden voor na de bevalling, die zorgen voor absorptie en bescherming. (biologisch afbreekbaar of herbruikbaar kraammaandverband)
 2. Maandverband: voor absorptie de eerste weken na de bevalling. (biologisch afbreekbaar of herbruikbaar kraammaandverband)
 3. Ondergoed: comfortabel en ademend ondergoed dat geschikt is voor gebruik na de bevalling. (eigen of wasbare netbroekjes)
 4. Steriele gaasjes: Gaasjes voor het reinigen en bedekken van wonden of hechtingen. (100% katoen)
 5. Desinfecterende middelen: Bijvoorbeeld alcohol of povidonjodium om wonden en hechtingen te reinigen. (biologische alcohol)
 6. Navelklem: Een klem om de navelstreng af te klemmen en af te snijden (of een cordring of navelveter om de navelstreng eerst te laten uitkloppen).
 7. Kraammatras: Een plastic matras om te gebruiken tijdens de bevalling en kraamtijd om het bed te beschermen. (of biologisch afbreekbaar)
 8. Verbandwatten: Voor het schoonmaken en desinfecteren van wonden. (biologisch katoen)
 9. Perineumfles: Een fles met een tuit voor het spoelen en verzachten van het perineale gebied na de bevalling. (of gewoon een gereinigende glazen fles)
 10. Kraamkussen: Een zacht kussen dat comfort biedt tijdens het zitten na de bevalling. (of een eigen kussen)
 11. Tepelverzorgingsproducten: Bijvoorbeeld lanoline of tepelcrèmes om gebarsten tepels te verzachten en te genezen. (heilwol of goede tepelzalf)
 12. Zoogcompressen: Absorberende pads om melkverlies op te vangen. (biologisch afbreekbaar of herbruikbaar)
 13. Luiers: Wegwerpluiers voor de baby. (of biologisch afbreekbare of herbruikbare luiers)
 14. Babydoekjes: Zachte doekjes om de baby schoon te maken tijdens het verschonen.

En dan heb je natuurlijk nog spulletjes voor de baby nodig zoals kleding, spuugdoekjes en hydrofiele luiers, verzorgingsproducten zoals luierzalf en een speentje.

Lees ook: de bewuste zwangerschapskalender op Dalalounatuurlijk

De voordelen van een natuurlijke kraampakket

Zoals al genoemd… alles is persoonlijk 🙂 De redenen voor mij om voor een natuurlijk kraampakket te kiezen waren destijds:

 • Zo min mogelijk onnodige spullen aanschaffen.
 • Herbruikbaar of biologisch afbreekbaar kiezen in plaats van wegwerp.
 • Het voorkomen van schadelijke stoffen rondom mijn kindje (dus geen aggressieve of schuimende zepen, maar mild voor de babyhuid).
 • Waar mogelijk kiezen voor natuurlijk (even plat gezegd, bijvoorbeeld kamille thee in plaats van paracetamol als dat kan, en de navel laten uitkloppen met een veter in plaats van afbinden een klem).
 • Gericht op preventie, zo min mogelijk stress en een positieve benadering (bijv. met affirmatiekaarten)
gezond, duurzaam en natuurlijk kraampakket tips
Natuurlijk kraampakket van Dalalounatuurlijk

Waar kun je een natuurlijk kraampakket kopen?

Destijds heb ik veel losse natuurlijke spullen of duurzame items gekocht bij verschillende websites. Dit was niet echt handig of voordelig, en ook niet logistiek duurzaam 😉 Maar er was niks, dat paste bij mijn persoonlijke wensen qua natuurlijk kraampakket.

Nu is er wel iets! Bij Dalalounatuurlijk zijn er zelfs meerdere natuurlijke kraampakketten mogelijk. Deze pakketten bevatten alle basics, maar dan de duurzame variant ervan. Eerlijk en liefdevol. Ook vind je leuke en handige extra’s zoals affirmatiekaarten en natuurlijke kraamzorg producten zoals heilwol, kamille-olie en kruiden.

Ervaring met het Dalalounatuurlijk kraampakket van R: "Ik was ook op zoek naar een duurzamer en natuurlijk kraampakket voor de geboorte straks van mijn eerste kindje. Ik had al veel gelezen over de spullen die ik nodig zou hebben, maar vond het toch lastig dit zelf samen te stellen. In het pakket zat echt alles wat ik nodig heb, en allemaal leuke extra spullen. Vooral de affirmatiekaarten vond ik top!  En ik heb meteen een ontspannen voetenbad gemaakt met de magnesiumvlokken, om uit te proberen. Ik kan het pakket zeker aanbevelen!"

Een mooie geboorte gewenst!

Ik hoop dat dit artikel nuttig en informatief voor je was en het je een stukje uitzoekwerk scheelt 😉 Veel succes met het uitzoeken van jullie natuurlijke kraampakket!

Bekijk hier mijn andere artikelen over zwangerschap en geboorte.

Wat is voor jou onmisbaar in je kraampakket?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.