Toen we onze houten bouwval aan het opknappen waren, stond 1 punt hoog op de agenda: de zijgevel. Als je de houten planken van de buitenmuur zou vastpakken, zou het verpulveren. Er was jarenlang niks aan gedaan. Tijdens de kluswerkzaamheden in de winter, konden we binnen in de kinderkamer wolkjes blazen. Beetje sneu hè. Om nog maar niet te spreken van de hoge stookkosten.. In een mooie, droge week pakt manlief zijn motivatie en bestelde lading hout bijeen en gaat aan de slag. 

Wat is gevelrenovatie?

Gevelrenovatie is het opknappen van de zijmuren van je huis. Soms is het pure noodzaak. Regen en wind komen vrolijk naar binnen zetten. Met in het slechtste geval verrotting en schimmel als gevolg. Je gevel hoeft niet altijd helemaal opnieuw. Zo kun je een paar bakstenen vervangen of je voegen opnieuw laten doen. Je kunt ook denken aan het verwijderen van aanslag en vuil (graffiti) van je muur, zodat de muren langer meegaan. Schoonspuiten kun je soms zelf doen met een hogedrukreiniger, maar als je lastiger is, kun je een gevelreinigingsspecialist in schakelen. Verder kan een gevelrenovatie ook als je alleen je muren wilt verfraaien. Bijvoorbeeld met een mooi schilder- of pleisterwerk. Als je extra wilt isoleren, is spouwmuurisolatie een optie.

Waar hebben wij op gelet tijdens onze gevelrenovatie?

De buitenmuren van ons huis bestonden uit Red Ceder hout. Een sterk soort dat wel 30 jaar kan meegaan. Helaas was het al flink oud. We hebben een flinke lading Douglas hout gekozen. Het hout is geïmpregneerd, gaat zo’n 15 jaar mee en is onderhoudsvriendelijk. We hoeven niet elk jaar die ladder op ???? De zijmuur van ons hoekhuis is eerst aan de beurt. Het oude hout hebben we er eerst afgehaald. De planken die nog goed waren leggen we apart. Vervolgens hebben we het plastic onder de planken vervangen, zodat de zijkant goed beschermd is tegen weersinvloeden. Daarna schroeven we het nieuwe hout er tegenaan. Met de zijmuur zijn we zo’n flinke dag bezig geweest.

Hergebruiken van hout

Ook de houten voor- en achterzijde van ons huis was verouderd. Gelukkig niet helemaal. Rond de voordeur, kozijnen en schuifpui hebben we al het hout verwijderd. We controleren wat eronder zit en de gevel isoleren doen we ook hier met een speciale plastic tussenlaag. De goede Red Ceder planken maken we weer vast. De verrotte delen gaan weg, en worden vervangen door de goede delen die we hebben bewaard van de zijmuur. En zo was onze buiten weer als nieuw!

Het resultaat merken we vooral aan onze stookkosten. Voorheen was ik continu op de knopjes aan het drukken en nu is de temperatuur stabiel. En als we die sfeervolle kou missen? Dan zetten we een gezellig vuurkorfje aan in de tuin. Hout genoeg ????

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.