Wat ik zo leuk vind aan bruiloften, is dat het op zo veel manieren kan. Mijn bruiloft was simpel en speciaal: we trouwen als complete verrassing. Maar de bruiloft waar ik in 2012 aanwezig mocht zijn was ook speciaal! In een ander land, luxe en vooral heel-erg-uitgebreid. We krijgen in 1 week tijd, een speciale rondreis door Shanghai en Hangzhou. En we zijn getuige van een sprookjesachtige bruiloft in China.

Pre-wedding in Nederland & mijn zwangere reiskriebels

September 2012.. ík ben een maand zwanger, moe en alles nog geheim. Zíj beloven elkaar in een zonnige nazomer, trouw voor de Nederlandse wet. Een prachtige slanke bruidsjapon, fijne middag (met voor mij een nep champagne om de schijn op te houden) en gezellig feest verder, beginnen bij mij nu echt wel de kriebels! Ik hou mijn hart vast, want over vier weken gaan we met het kersverse koppel mee naar China.

Op naar China!

In een korte week tijd, met lange dagen, worden we hoogstpersoonlijk rondgeleid. Langs alle bijzondere en niet-toeristische plekjes in Shanghai en Hangzhou. Ik kan je vertellen, net zwanger in je eerste trimester, dat is nogal wat. Onderweg in de taxi, trein en boot val ik steeds als een blok in slaap. Maar wanneer ik mijn ogen open, ben ik in een andere wereld! Zo anders, dan hier.

Lees ook: Chinglish, de meest grappige Chinese taaljokes

bruiloft in China

bruiloft in China

bruiloft in China

En oh my god.. Plassen in China is nog wel een dingetje, hoor. Haha. Zeker als je zwanger bent en vaak moet. Het is.. euhmm.. anders 😉

bruiloft in China

bruiloft in China

Het eten met elkaar in China is zo gezellig en speciaal. Je zit aan een ronde tafel, met een draaischijf. Foodsharing, lovely. Wat je precies eet, is echter een raadsel.. Al is het meestal wel echt lekker!bruiloft in China

bruiloft in China

Sprookjesachtige Bruiloft in China

In Colonne naar een villawijk

De bijzondere (en lange dag) start al voor de dageraad. Alle Nederlandse en Chinese bruidsmeisjes worden in colonne gebracht naar het huis van moeders. Klein detail, komen we dus ineens terecht in een prachtige villawijk, met beveiliging! Het bruidspaar wordt klaar gemaakt. Wij strijken neer in de prachtige tuin, om ons op te tutten. Terwijl we langzaam een beetje wakker worden, kijken we onze ogen uit!

bruiloft in China

bruiloft in China

 

Onverstaanbare, maar toffe tradities en spelletjes 

Een hele rits rituelen volt. De aanstaande bruidegom moet opdrachten uitvoeren, zijn getuigen ook. Ze moeten met die opdrachten geld verzamelen en dit naar de bruid brengen. En Off corse, er volgt een Gangnamstyle dansje, haha hilarisch. Ook de Chinese bruidsmeisjes staan te giechelen. We drinken een speciale soep. Er wordt veel gezegd in het Chinees, het enige dat wij begrijpen is dat onze vriend nogmaals om de hand van het meisje vraagt. En deze kust.

Cameraploeg en knallend het huis uit

Een hele camera- en videoploeg, volgt alles op de voet. Met flinke knallers en vuurwerk (in China kan alles), wordt het bruidspaar naar buiten begeleid. Op naar het huis van de vader, voor de volgende tradities.

bruiloft in China

bruiloft in China

bruiloft in China

 

Vuurwerk tussen de hoge flats

Met de hele stoet, gaan we over straat. Ik voel me wel een bekende filmster. Langs al die beveiliging. Goed, we komen in een flatgebouwen wijk. Met wederom de hele stoet gaan we alle trappen op, hoog die flat in. Ook hier bij vaders thuis worden er rituelen uitgevoerd. Ik zie geld in enveloppen heen en weer gaan. Weer die soep. Chinese zinnen. En natuurlijk weer vuurwerk. Flinke knallen, van die soort die we van Chinezen gewend zijn. Ach wel, tussen de flatgebouwen. ‘t Kan allemaal daar.

bruiloft in China

bruiloft in China

bruiloft in China

Geen idee, wat je eet

Een uitgebreide lunch volgt. Met de hele stoet. Prachtige draaitafels met speciaal eten. De meest luxe gerechten. Wat het is, tja, dat is wel het spannende eraan. In de meeste gevallen: geen idee.

eten2

Fotoshoot en uitrusten in onze hotelsuite

Daarna gaan we naar een wederom sprookjesachtig hotel/landhuis. In de mooie natuur doen we met z’n alle – en zij ook apart – een fotoshoot. De zwangere ik, ben nu echt wel kapot! Gelukkig hebben we een eigen hotelsuite om in uit te rusten.

bruiloft in China

bruiloft in China

Het avondprogramma; feestmaal en trouwshow

Een gastheer presenteert de avond. We starten met een heerlijk diner. Wederom, wat heb ik gegeten? Geen idee. We kunnen het allemaal ook niet echt verstaan. Ik weet alleen iets met eendentong. Dat was duidelijk te zien 😉 (fotootje linksonder)

Het interessante feestmaal, gaat gepaard met allemaal Chinese spelletjes. De host geeft een startsein en spontaan beginnen de kinderen (maar nog meer de dronken volwassenen, haha) rond te rennen. De zaal door op zoek naar bierflesdopjes, knuffels en andere stuff. Het is een hele happening. Een hoop gelach en gegil. Het is hilarisch, leuk, gezellig, maar wij verstaan er geen snars van.

Bruiloft8

Tijdens de ceremonie, hou ik het echt niet droog

Zwanger en emo. Het is Prachtig. De vader geeft de bruid weg. De bruid is inmiddels omgekleed in een andere – wederom super romantische – trouwjurk. Een heel podium is opgebouwd. Het paar loopt naar voren en ook daar vinden weer een aantal rituelen plaats. Iets met gekleurd zand. En onze Hollandse knul, geeft gewoon een heuse speech in het Chinees. Respect hoor. De hele zaal ligt plat, maar ons kleine Nederlandse groepje glimt van trots 😉

bruiloft9

Ik dacht dat ik wel wist wat zuipen is, maar..

Comazuipen? Dat is niet een dingetje van pubers maar van Chinezen. Het is werkelijk waar een traditie daar. Na de ceremonie hoort het getrouwde koppel de zaal rond te gaan en persoonlijk met alle gasten te proosten. Alle gasten, dat zijn er ongeveer 200. En bij iedereen hoor je het glaasje in één keer naar binnen te werken. Daar zijn trucjes voor ja, de fles wijn van het paar was voor de helft gevuld met water. Maar omdat het voor dit gezelschap extra bijzonder is dat er ook Nederlandse gasten zijn…. mogen wij mee op proost-ritueel! “No, no. I’m sorry, i’m pregnant”. En dat dus 200 keer herhalen. En die andere mensen nog een glas naar binnen, op mijn “pregnancy” natuurlijk. Ge-wel-dig.

Als afsluiter: Karaokeee

Moe, voldaan en dronken (behalve ik) sluiten we met een klein groepje de nacht af. Ook traditioneel. We gaan naar een speciale club en huren hier een privé karaokeruimte. Ik zal het nooit vergeten!! Mijn vriendin en ik starten wel. Nu durven we wel. Wij (ik) zo vals als een kraai, maar lachen en wat een plezier. Maar toen we die microfoon doorgaven verging ons het lachen…. want die Chinezen kunnen zingen joh, mooi, wauw, niet normaal. Helemaal kapot werden we met de taxi naar ons hotel gebracht. What a wedding!

marry

Ook onze (toen nog geen) Twinstyle mommy Sonja, schrijft over deze ervaring uit haar fashionable oogpunt. Over rondlopende “Hello Kitty’s” en het eten van varkenshersenen.. TIP: onderaan een leuk filmpje van de bruiloft. Welke bijzondere bruiloften heb jij meegemaakt? Ik ben benieuwd!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

14 Comments

  1. Wow een reis hè. Zo bijzonder, zo groots. Alleen terugkijken en weer herbeleven en de herinneringen komen weer boven. Mooi om meegemaakt te hebben!
    …Sonja schreef als laatst…Miss Etam-madamMy Profile

  2. Zo dat is nog eens uitpakken. Ziet er super uit, maar ik ben onwijs blij met onze kleine bruiloft.
    …Petra schreef als laatst…Mijn waardenMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.