Deze gepureerde wintersoepen zijn geïnspireerd op groenten uit het seizoen én op variatie (alle kleuren van de regenboog eten). Een goede manier om een dosis groenten in mijn lijf te proppen – en in dat van de kids.
Ook lezen: Vegetarische basisrecepten voor drukke moeders
Waarom zijn gepureerde wintersoepen zo handig?
- Lekker vegetarisch;
- Ik kan er véél wintergroenten in kwijt (ook de vergeten groenten);
- Ook kun je er goed de peulvruchten in kwijt (bonen, linzen, kikkererwten);
- Even wat preppen en het pruttelen doet de rest;
- Fijne wintervibes in de keuken;
- In gezellige soepkommen;
- Een warm lijf;
- Altijd wat over voor een volgende lunch enne
- Ook nog een extra bak in de vriezer voor de geen-zin-om-te-koken-dagen.
Gepureerde wintersoepen: in alle kleuren van de regenboog!
Deze gepureerde wintersoepen staan op mijn menulijst om de komende winterweken mijn lijf en geest te voorzien van gezonde bouwblokjes.
Ik ga in ieder geval voor makkelijk, pleur alles door elkaar en bij gebrek aan een staafmixen: blenden maar.
Extra voedzaam (en iets ingewikkelder): gebruik bij je gepureerde wintersoepen échte bottenbouillon in plaats van een bouillonblokje. Bij Zorg&Natuur koop je kant-en-klare échte bottenbouillon. Hoppa, dan is het toch weer makkelijk.
1. Rood: Bieten-appel soep
In deze rode (/paarse) gepureerde wintersoep kun je gebruiken: rode bieten, linzen, appel, knoflook en rode ui.
- Extra: tijm of pittige chilipoeder
- Ook lekker om er later een beetje yoghurt of crème fraise door heen te doen.
2. Oranje: Tomaten, paprika en oranje pompoen soep
In deze oranje gepureerde wintersoep kun je gebruiken: tomaten, winterpeen, zoete aardappel, puntpaprika, rode/gele/oranje paprika, (butternut/fles-) pompoen, rode linzen, knoflook en rode ui.
- Extra laurierblaadjes of komijn
- Ook lekker om later te garneren met een ongezouten, verse notenmix.
3. Geel: Pastinaaksoep kerrie-kokos en mosterd
In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: pastinaak, patisson, knolselderij, aardpeer, schorseneren, witte bonen, kikkererwten, prei en ui.
- Extra gember, kurkuma, kerrie, zout, peper, mosterd, koriander, kokosmelk en/of peterselie.
- Ook lekker met wat gebakken paddenstoelen er door heen.

4. Groen: Broccoli – kruimige aardappel soep
In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: broccoli, winterpostelein, prei, palmkool, bloemkool, courgette, spliterwten, kruimige aardappel, knoflook en rode ui.
- Extra: peper en zout.
- Voor de pit kun je het later garneren met kiemen.
5. Blauw Bruine bonen soep
Ja eh, blauw kon ik niet vinden.
Deze bruine soep lijkt een beetje op erwtensoep, maar dan met bonen. In deze gepureerde wintersoep kun je dan gebruiken: bruine bonen, linzen, knolselderij, bladselderij, winterpeen, prei en aardappel.
- Extra: zout en peper en laurier.
6. Paars: Rode kool soep
In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: rode kool, appel, zoete aardappel (paars), knoflook en rode ui.
- Extra: laurier, gember, beetje citroenraps en balsamicoazijn, peper en zout.
Liever een gevulde wintersoep?
Snijd een deel van de groenten wat ‘mooier’ en houd dit apart.
Na het pureren van de hele mikmak, kun je de gepureerde wintersoep daarna nog vullen met losse stukjes groenten erin.
Duurzaam soep laten nagaren, zonder energiekosten
TIP: gepureerde wintersoepen kun je perfect laten nagaren in een hooimadam. Ideaal! Vuur uit, nagaren gaat vanzelf en dan kun jij lekker de kids halen van school (ofzo).

Als de kids nu niet mee eten… (lacht heksachtig)
Welke kleur soep wil jij gaan uitproberen?
Afbeeldingen: eigen & Pixabay