Een goede manier om een dosis groenten in mijn lijf (en dat van m’n kids) te proppen is: een makkelijke soep. Een soep op ’t weekmenu maakt m’n voedzame kookdoel gewoon haalbaar. Maar na een pompoensoep en “restjes” soep is mijn inspiratie een beetje op (oeps). Wat zijn nog meer lekkere gepureerde wintersoepen als groentenbom? Recepten geïnspireerd op de regenboog en groenten uit het seizoen.

Ook lezen: “5x Vegetarische basisrecepten voor drukke moeders”

Het handige van gepureerde wintersoepen

  • Lekker vegetarisch
  • Ik kan er véél wintergroenten in kwijt (ook de vergeten groenten);
  • Ook kun je er goed de peulvruchten in kwijt (bonen, linzen, kikkererwten);
  • Even wat preppen en het pruttelen doet de rest;
  • Fijne wintervibes in de keuken;
  • In gezellige soepkommen;
  • Een warm lijf;
  • Altijd wat over voor een volgende lunch enne
  • Ook nog een extra bak in de vriezer voor de “geen zin om te koken” dagen.

5x de basis van gepureerde wintersoepen

Deze gepureerde wintersoepen staan op mijn menulijst om de komende winterweken mijn lijf en geest te voorzien van gezonde bouwblokjes. Ik ga in ieder geval voor niet al te moeilijk.

Geen uitgebreide recepten dus, maar gewoon de basis ingrediënten en gáán. We starten logischerwijs met schillen en snijden van de groenten (en fruit). Kruiden kunnen vers of als poeder. Ook leuk (en gezond) is om er peulvruchten doorheen te doen. En als je van te voren wat wilt braden in de pan in een blokje roomboter of olijfolie met wat knoflook en ui, kan dat ook nog. Tot slot: pureren, stampen of blenden. En let's go! 

Extra voedzaam (en iets ingewikkelder): gebruik échte bottenbouillon i.p.v. een blokje.

1. Pastinaaksoep kerrie-kokos en mosterd

In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: pastinaak, patisson, knolselderij, aardpeer, schorseneren, witte bonen, kikkererwten, prei en ui. Als kruiden/specerijen kies ik gember, kurkuma, kerrie, zout, peper, mosterd en koriander of peterselie. Verder voeg ik kokosmelk toe en bouillon. Ook lekker met wat gebakken paddenstoelen er door heen.

ik maakte ‘m met: bloemkool, aardappel, knolvenkel, pastinaak, patisson, ui, mosterd, kerrie, kurkuma, peper, zout, bieslook en koriander. En belangrijk: de kids vonden ‘m lekker.

2. Bieten-appel soep

In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: rode bieten, linzen appel, knoflook en rode ui. Als kruiden/specerijen kies ik tijm en pittige chilipoeder kan ook nog. Verder voeg ik bouillon toe. Ook lekker om er later een beetje yoghurt of crème fraise door heen doen.

3 Tomaten, paprika en oranje pompoen soep

In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: tomaten, winterpeen, zoete aardappel, puntpaprika, rode/gele/oranje paprika, (butternut/fles-) pompoen, rode linzen, knoflook en rode ui. Als kruiden/specerijen kies ik laurierblaadjes en komijn. Verder voeg ik bouillon toe. Ook lekker om later te garneren met een ongezouten, verse notenmix.

4. Broccoli – kruimige aardappel soep

In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: broccoli, winterpostelein, prei, palmkool, bloemkool, courgette, spliterwten, kruimige aardappel, knoflook en rode ui. Als kruiden/specerijen kies ik peper en zout. Verder voeg ik bouillon toe. Voor de pit kun je het later garneren met kiemen.

5. Paarse rode kool soep

In deze gepureerde wintersoep kun je gebruiken: rode kool, appel, zoete aardappel (paars), knoflook en rode ui. Als kruiden/specerijen kies ik laurier, gember, beetje citroenraps en balsamicoazijn, peper en zout. Verder voeg ik bouillon toe.

6. Bruine bonen soep

Deze lijkt een beetje op erwtensoep, maar dan met bruine bonen. Ik voeg toe: bruine bonen, linzen, knolselderij, bladselderij, winterpeen, prei en aardappel. Als kruiden/specerijen kies ik: zout en peper en laurier.

Tip: liever een gevulde soep?

Snijd dan een deel van de groenten ook "mooi" (of niet), en houd dit apart. In de ene pan pureer je de groenten die je makkelijk grof kunt snijden. In een andere pan braadt je de losse groenten even aan. Vervolgens schenk je de gepureerde soep er overheen. Even roeren, en tadaa: een makkelijke gevulde gepureerde wintersoep. 

Oké nog één tip:
Laat die losse groenten in de gepureerde wintersoep daarna nagaren in een hooimadam. Ideaal. Vuur uit, nagaren gaat vanzelf en dan kun jij lekker de kids halen van school (ofzo).

Rainbows & gepureerde wintersoepen

Zo maken wij soep. Lekker simpel. Bomvol goeds. En weet je wat het allerleukste is aan deze gepureerde wintersoepen? Ze zijn in alle kleuren van de regenboog! Als de kids nu niet mee eten… (lacht heksachtig)

Wat zijn jouw favoriete gepureerde wintersoepen? Inspireer de rest (en mij). Eetsmakelijk!

Afbeeldingen: eigen & Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.