Over de eigen financiën praten mensen onderling niet graag. Ik snap dat wel. Als ik hoor dat ik minder verdien dan de ander, word ik onzeker en krijg ik misschien wel een rot gevoel. En als ik meer verdien dan de ander, voel ik me misschien ook opgelaten. Ik wil een ander niet onzeker maken en ik wil ook niet opscheppen. Toch kan het ook nuttig zijn om over financiën te praten. Ik verdien dan wel minder dan het gemiddelde, maar met geld omgaan kan ik wel. Wie weet heb je dus wat aan mijn tips. Lees in deze Financiële TAG over mijn inkomsten, uitgaven en geld keuzes. Bedankt moeders.nu voor de tag.

Download hier gratis mijn maandbudget spreadsheet via de link. Het is mijn aangepaste versie van de “eenvoudig maandbudget” template uit Excel (meer hierover onderaan dit artikel)

maandbudget spreadsheet Excel Financiële TAG Mama's Jungle

Wat is het gemiddelde inkomen (modaal inkomen)?

Het Nibud ziet dat huishoudens meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten. Gatver, ja dat is zo. Het bijstandsniveau (gemeten in 2019) is netto €1.124,- incl. vakantietoeslag en zorgtoeslag. Het netto modaal inkomen is € 2.252,- per maand.

Let op: het modaal inkomen gaat over het salaris van een doorsnee Nederlander “Jan Modaal”. Dit is dus niet letterlijk het gemiddelde, wel een handiger referentiepunt.

De Financiële TAG

1. Wil je vertellen hoeveel inkomsten jouw gezin heeft?

Momenteel ben ik ZZP’er. Ik blog en daarnaast ben ik Huidtherapeut. Per week werk ik gemiddeld 3 dagen en ik heb twee kids. Mijn inkomen per maand is minder dan het modaal inkomen. Al is dit toch niet helemaal te vergelijken, want ik ben als ZZP’er en partimer niet Jan Modaal. Wel kan ik zeggen dat ik mij nooit “arm” of “minder” heb gevoeld. Ik ben tevreden, maar ik streef op dit moment wel naar iets meer inkomsten.

2. Kun je rondkomen van je gezinsinkomen?

Ja. Door een strak en slim budget, plus goed sparen heb ik altijd goed kunnen rondkomen. Ik heb nooit schulden gehad. Geld aan het eind van de maand over? Nee, dat dan ook weer niet. Mijn belangrijkste punten zijn:

  • Geen geld uitgeven dat ik niet heb. Niet lenen. Niet rood staan.
  • Altijd spaarposten en onvoorziene posten incalculeren.
  • Niet zomaar dingen kopen. Ik zet wensen op mijn wishlist en wacht even.
  • Een uitgebreid overzicht (maandbudget) van inkomsten en uitgaven maken en dit jaarlijks updaten. En mij hieraan houden 😉

Budget tip, leuk én duurzaam: “Maak je eigen schoonmaakmiddelen”

financiele TAG geld Mama's Jungle

3. Weet je wat je ongeveer per maand uitgeeft?

Ja, genoeg! Haha. Maar inderdaad, het grootste deel bestaat uit vaste lasten. Ik bereken dus alle vaste lasten en kosten, inclusief spaarposten. Het bedrag dat overblijft is mijn “zakgeld”. Dit geef ik dan ook gewoon lekker uit aan whatever. Momenteel is dat even niet veel (nog geen 50 euro), maar voorheen was dat ongeveer 200 euro. En wat ik per maand uitgeef? Eigenlijk gewoon alles 🙂

De grootste truc hierbij is dat ik het sparen, de onvoorziene kosten en “overig” al incalculeer, vóórdat ik mijzelf “zakgeld” geef. Zo kom ik nooit in de knel en kan ik “al” mijn geld uitgeven. En als ik dan een grote uitgaven heb, staat dat op mijn spaarrekening 🙂

4. Waar geven jullie té veel geld aan uit?

Mijn zwakte is dan toch echt kinderspeelgoed, zoals houten speelgoed (ook vaak via Marktplaats). Voor kinderboeken bezwijk ik ook regelmatig. Voor mijzelf geef ik het meest uit aan eco verzorgingproducten en eco gadgets uitproberen, maar ook gezonde dingetjes zoals duurdere vitamines en superfoods etc. Tot slot neus ik graag bij de kringloop voor spulletjes in huis. En oja, ik ben ook dol op (moes)tuin dingen.

Duurzame tandenborstels en tandpasta

Lees ook: “Duurzame tandenborstel en tandpasta voor volwassenen en kids (review Jordan Green Clean)

5. Hoeveel geef je per maand uit aan boodschappen?

Mijn streven is 250 euro per maand, waarbij ik een beetje peil naar 50 euro per week (en een klein uitloopje). Dit is overigens voor mijzelf en mijn twee kinderen (die hier de helft van de week zijn). De boodschappen haal ik voornamelijk bij de Lidl en vlees bestel ik graag eens in de zoveel tijd bij Schotse Hooglanders. Op mijn gemiddelde boodschappenlijstje staan dingen zoals:

  • Veel groenten en fruit, liefst biologisch;
  • Ontbijtspullen en lunch, o.a. 1 volkorenbrood, crackers, yoghurt, noten, zaden en pitjes, kaas, plantaardige melk, wat beleg;
  • Avondeten zoals bio vlees, vega burgers, minimaal 1x per week vis, (broccoli of bloemkool)rijst, pasta etc.
  • Soms snoepjes, chips of noten, (alcoholvrij) bier, rood wijntje

Hoe is mijn boodschappenbudget haalbaar?

Mijn boodschappenbudget is het best haalbaar, wanneer ik een weekmenu maak. Daarnaast plan ik vaak 1-2 lege dagen in voor restjes. Ik probeer veel minder vlees te eten en dit scheelt ook qua kosten. Verder bestel ik mijn basisingrediënten zoals biologische meel, granen, noten, zaden etc. meestal in grote verpakkingen eens in de zoveel tijd online. Dit haal ik niet altijd van mijn boodschappenbudget af. Soms sjoemel ik een beetje links en rechts uit andere potjes 😉 Mijn boodschappenbudget is een streven en dus niet altijd haalbaar. In ieder geval niet als ik een keertje buiten de deur eet of via Thuisbezorgd. Maar dat moet ook kunnen, nietwaar?

Ook leuk: “7x duurzame tips tegen voedselverspilling rondom groente en fruit (red de losse banaan enzo)

6. Hoeveel geef je uit aan kleding voor jezelf en voor je kinderen?

Mwah niet zo veel. Ik ben niet zo’n kleding shopper en ik ben heel gierig wat dat betreft. Voor de kinderen iets van 100 euro per kwartaal per kind? Voor mijzelf koop ik nauwelijks wat. Dus als ik dan wat koop, haal ik het van mijn spaargeld en let ik niet niet zo op de prijs.

Ook leuk: “Hoe maak je een capsule wardrobe voor kids? (Kinderkleding minimaliseren)

7. En zeg eens eerlijk, hoeveel geef je uit aan extra cadeautjes voor de kids?

Volgens mij valt dat wel mee. Ik heb een hekel aan 1001 spullen in huis. Als ik merk dat er met speelgoed nauwelijks gespeeld wordt, dan ga ik het weer verkopen. Maar kleine dingetjes als nieuw klei, een leuk leesboekje of leuk (tweedehands) buitenspeelgoed, komt er wel regelmatig binnen. Misschien koop ik 2 keer per maand iets kleins ofzo. Verder krijgt mijn dochter sinds kort zakgeld (bijna 7 jaar, 1 euro per week), dus die laat ik nu hierin een beetje mee doen.

8. Wie is de financiële man/vrouw in huis?

Ik ben de vrouw met de hand op de knip. Haha. Ik probeer wel altijd goed de budgetten te bewaken, anders valt het hele plan in duigen. De vader van mijn kinderen en ik storten maandelijks het kindergeld en het kinderspaargeld op de gezamenlijke rekening. Verder ben ik wel impulsief, maar ook wel daadkrachtig. Als ik iets écht niet kan uitgeven, dan doe ik het gewoon niet. Of ik speur net zolang tweedehands 😉

Lees ook: “Bewust autorijden en geld besparen in een duurzame lifestyle

financiele tag

9. Houden jullie een kasboek bij?

Voordat ik begon met mijn maandbudget, heb ik een klein jaartje al mijn inkomsten en uitgaven bijgehouden in een kasboek (in Excel). Dit gaf mij veel inzicht en op basis daarvan heb ik mijn maandbudget (gratis download) gemaakt.

10. Heb je nog bespaartips?

Jazeker. Naast mijn maandbudget is eigenlijk de belangrijkste tip: beredeneer vanuit wat je al hebt. We hebben allemaal echt niet zoveel nodig. Zeker niet nieuw. Verdere bespaartips die ik kan geven zijn:

  • Doe wekelijks boodschappen aan de hand van een lijstje en/of weekmenu.
  • Specificeer je budget zo uitgebreid mogelijk. Dus alle vaste lasten, boodschappen, cadeautjes, kleding, spaargeld, overig etc.
  • Kook zoveel mogelijk. Liever restjes de volgende dag dan iets bestellen. Neem ook altijd eten mee als je op pad gaat. Veel gezonder en echt zo veel goedkoper.
  • Maak een wensenlijstje “verlanglijstje” met wat je nodig hebt of graag wilt kopen (qua spullen in het algemeen). Een gedeelte kun je na een aantal dagen/weken wegstrepen, want dat blijkt toch niet zo nodig. Zeg maar dag tegen impulsaankopen!
  • En wat er dan nog op je wensenlijstje overblijft, kun je eerst tweedehands proberen te scoren, bijvoorbeeld op Marktplaats.
  • Leen spullen van elkaar. En breng ze netjes terug 😉
  • Zoek altijd éérst naar kortingscodes.
  • Wees tevreden met wat je hebt.
  • Deel je jaarlijkse lasten door 12, en neem dit mee in je maandbudget! Zoals de gemeentelijke belasting, inkomstenbelasting, zorgverzekering als je dit per jaar betaald (krijg je een paar procent korting, scheelt ook weer).
financiele TAG besparen Mama's Jungle

11. Wil je je financiële overzicht plaatsen?

Zodra ik weer een eigen huis heb, zullen mijn kosten meer realistisch zijn dan nu. Dan ga ik voor jullie een nieuw overzicht plaatsen.

Ook leuk om te lezen: “Een groene mama zijn is stom en kost geld!

Vaste lasten volgen nog! (gezinssamenstelling: moeder + twee kids die hier de helft van de week zijn)

Huis (hypotheek/huur, gemeentelijke belasting etc.)
Levensonderhoud (boodschappen, verzorging, kleding)
Abonnementen
Verzekeringen
Kinderen
Sparen
Onvoorzien
Overig
 Totaal per maand (gezin: moeder + 2 kids)

Mijn maandbudget (+ GRATIS download)

Mijn maandbudget is dus mijn heilige leidraad. Hierin staan al mijn inkomsten en uitgaven. Ik bereken alles terug per maand, voor een goed overzicht. De “saldo” grafiek laat in één oogopslag zien of ik het een beetje goed heb uitgebalanceerd. Tips voor als je het maandbudget wilt gebruiken:

  1. Ga iets meer dan 1 jaar terug in je bankafschriften en noteer alle vasten lasten (ook de kleintjes zoals kosten voor je bankpas enzo).
  2. Bereken dit vervolgens terug per maand. In het Euro-vakje kun je dat doen met de berekening >> =100/12 << (100 is het bedrag en 12 is delen door twaalf maanden. Je kunt kwartaal bedragen dus delen door 3 maanden)
    Extra tip: met deze budget berekening kun jij dus volgend jaar je jaarlijkse vaste lasten (zoals zorgverzekering) in 1x betalen. Daarmee krijg je ook weer een paar procent korting. Kassa!
  3. Het geld dat je nu overhoud ga je verdelen in een aantal belangrijke “variabele” posten (sowieso: boodschappen, onvoorziene kosten, sparen en overig). Voor inzicht kun je ook weer je bankafschriften uitpluizen.
  4. Zorg dus dat sparen een vaste last wordt. Wanneer je potjes gebruikt zoals “sparen”, “onvoorziene kosten” en “overig”, kun je daar altijd mee schuiven en spelen.
  5. Boodschappen zijn iets waar we vaak best nog wel op kunnen besparen. Hier kun je dus ook mee schuiven.
  6. Verder kun je in dit overzicht in één oogopslag zien welke vaste lasten er weg kunnen. Ook kun je notities maken bij vaste lasten die misschien volgend jaar goedkoper kunnen. Denk daarbij aan het overstappen van zorgverzekering of energiemaatschappij.
  7. En dan.. het bedrag dat je overhoudt is je “zakgeld”. Hiermee kun je doen en laten wat je wilt. Voor mij is dat momenteel zo’n 50 euro, maar voorheen was dat 200 euro (daar wil ik wel weer naar toe). Hiermee ga ik stappen, funshoppen of weet ik wat. En op is op. En zijn er écht bloedspoed dingen? Dan kan ik altijd nog mijn spaarpotje aanbreken. Maar alleen als het ECHT nodig is.

Download hier gratis mijn maandbudget spreadsheet via de link. Het is mijn aangepaste versie van de “eenvoudig maandbudget” template uit Excel.

De Financiële TAG overnemen?

De financiële TAG vind je ook bij moeders.nu die ongeveer € 3470,- per maand uitgeeft en bij loedermoeder die ehh.. niet zo serieus is 😉 Wil jij de TAG ook overnemen? Kopieer hier de vragen.

  1. Wil je vertellen hoeveel inkomsten jouw gezin heeft?
  2. Kun je rondkomen van je gezinsinkomen?
  3. Weet je wat je ongeveer per maand uitgeeft?
  4. Waar geven jullie té veel geld aan uit?
  5. Hoeveel geef je per maand uit aan boodschappen?
  6. Hoeveel geef je uit aan kleding voor jezelf en voor je kinderen?
  7. En zeg eens eerlijk, hoeveel geef je uit aan extra cadeautjes voor de kids?
  8. Wie is de financiële man/vrouw in huis?
  9. Houden jullie een kasboek bij?
  10. Heb je nog bespaartips?

Ik ben financieel tevreden, maar streef wel naar meer

Jep. Ik ben best tevreden. Goed met geld omgaan geeft mij in deze huidige maatschappij zekerheid. En ja, in de kern blijft ik toch een kleine controlfreak 😉 Toch streef ik wel naar groei qua inkomen. Dat maakt het allemaal gewoon nét iets makkelijker. Waar ik naar toe wil? Hmm.. ik denk maandelijks tussen de € 2000 en €2500,- dan.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze financiële TAG, dan mag je die gerust stellen in de reacties. Lijk het je leuk om de financiële TAG op je eigen blog over te nemen en ook jouw tips te delen? Doen! Als je mij dan in je artikel tagt, krijg ik daarvan een seintje en kan ik ook bij jou komen lezen.

Nadenkertje: met welk maandsalaris zou jij tevreden zijn?

Update 2020 (oudere reacties slaan op de antwoorden met betrekking tot mijn voormalige situatie), afbeeldingen: eigen & Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

8 Reacties

  1. Wat goed dat je zo open bent over je financiële situatie. Het is goed om bewust te zijn van je maandelijkse vaste lasten. Dan weet je wat je verder nog te besteden/te sparen hebt.

  2. Zo €250 voor boodschappen 😮 das echt heel weinig! Zijn dit ook luiers? Oh wacht jullie oudste is misschien al zindelijk… Wij zijn rond de €450 per maand kwijt aan boodschappen, dit is incl luiers voor 2 kids. Wel is ons huis heel veel goedkoper. Hypotheek is €400 (hier is de hypotheekrenteaftrek al vanaf) en dan nog gwl en internet en gemeentelijke belastingen, dus denk zo’n €700 per maand in totaal. Erg interessant om te lezen! Weet niet of ik de tag overneem, denk er even over na.

  3. 250€ voor de boodschappen. Knap!
    Ons totaal op het einde van de maand is 350€ minder, maar sparen niet (oeps)

  4. Oh wat knap, ik zit zeker aan het dubbele per week qua boodschappen volgens mij. Natuurlijk let ik op de Scoupy dingen en doe ik af en toe aan mystery shopping om wat extra’s op een leuke manier te hebben, maar wij hebben het ondanks dat ik steeds aan salaris moet inleveren zeker niet krap. Ik probeer nu de gederfde inkomsten door de ww bij te verdienen met mijn blog zodat het een beetje gelijk blijft.
    …Marguerita schreef als laatst…Hoe bevallen mijn wimperextensions? + winactieMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.