Tijdens onze Europa reis met de camper, zijn we zelfvoorzienend qua stoom met maar 1 zonnepaneel op het dak. Hoe tof is dat! We kunnen de telefoons, laptop en e-reader opladen, de led-verlichting staat erop aangesloten, de waterpomp en de ventilator. Zonnepanelen voor ons toekomstige huis, staan dan ook hoog op de wishlist. Na een investering haal je rendement uit de zonnepanelen, het maakt je zelfvoorzienend, is aan de eindstreep ook nog eens goedkoper en ook nog eens duurzaam voor het milieu! Toch zijn er ook een aantal fabels over zonnepanelen.

Ook leuk: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers 2019)”

Fabels over zonnepanelen

Door gastblogger Sophie van Hal | We hebben het steeds meer over duurzaamheid en hoe we de aarde goed kunnen achterlaten voor de generaties die na ons komen. Een populaire manier om duurzamer te leven is het laten plaatsen van zonnepanelen. Toch bestaan er nog veel fabels over zonnepanelen, terwijl ze zoveel opleveren voor mens en natuur. Lees hier meer over de waarheid achter 4 zonnepanelen fabels.

1. Op een bewolkte dag brengen zonnepanelen niets op

Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie, waardoor er tussen zonsopgang en zonsondergang eigenlijk altijd energie wordt opgewekt. Het is daarom een fabel dat je zonnepanelen op een bewolkte zomerdag geen energie opwekken. Natuurlijk is je opbrengst hoger op een prachtige zonnige dag in augustus, maar je wekt wel degelijk energie op op een bewolkte dag.

2. Zonnepanelen moeten op het zuiden gericht zijn

Heb je een dak op het zuiden? Dan halen je zonnepanelen het hoogste rendement. Toch is het niet zo dat zonnepanelen gericht op het westen of oosten nutteloos zijn. De opbrengst van zonnepanelen op het westen of oosten is namelijk nog steeds ongeveer 80%. Het heeft daarom in dit geval absoluut zin om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen.

fabels over zonnepanelen

3. Zonnepanelen zijn door de productie niet duurzaam

Het produceren van zonnepanelen kost natuurlijk geld, maar het is een fabel dat zonnepanelen hierdoor niet duurzaam zijn. Wist je dat een zonnepaneel de energie die het kost om het paneel te produceren binnen 2 jaar terugverdient? Als je bedenkt dat zonnepanelen een levensduur van gemiddeld 25 jaar hebben, dan is het zeker de moeite waard om te investeren in zonnepanelen.

4. Zonnepanelen hebben veel onderhoud nodig

Veel mensen denken dat het hebben van zonnepanelen ervoor zorgt dat ze veel tijd kwijt zijn aan het onderhoud. Door viezigheid af en toe van je zonnepanelen te spoelen ben je grotendeels klaar. De omvormer, die zonne energie omzet in stroom, gaat korter mee dan je zonnepanelen en is ook een stuk kwetsbaarder. Het is daarom mogelijk dat je deze na 10 jaar moet vervangen.

Lees ook: “tips om je energieverbruik te verlagen. Mijn eindnota was om te janken”

Tips om je zonnepanelen schoon te maken

  • Gebruik gewoon water (geen bijtende middelen!) en een zachte spons of doek (let op microvezel kan niet altijd);
  • Maak schoon met weinig licht of bewolking;
  • Doe dit als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn (zonnepanelen kunnen wel 80 graden worden);
  • Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit en kijk uit voor de kabels;
  • Gebruik (gedemineraliseerd) water, met een maximaal temperatuurverschil van 10 graden met het paneel en
  • Leun niet op de zonnepanelen.

Gelukkig zijn het fabels over zonnepanelen

Bedankt Sophie! Qua onderhoud merken we zelf bij de camper dat er heel weinig nodig is. Af en toe klimmen we op ons dak om wat blaadjes of vuil te verwijderen, maar meer is niet nodig. Soms staan we onder een boom en hebben we minder zon. De opbrengst is dan iets minder, zoals we kunnen zien, maar alsnog ruim voldoende!

Heb jij zelf zonnepanelen liggen en hoe doe jij dat met het onderhoud? Of heb je net zoals wij een zonnepanelen wens voor de toekomst 😉 ? Hopelijk heb je wat aan deze tips. Ook aanvullingen als je meer tips en fabels over zonnepanelen hebt, zijn welkom in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Comment

  1. Mijn broer en schoonzus hebben op hun gehele dak zonnepanelen geïnstalleerd. In de zomer neemt het energiebedrijf zelfs stroom van hen af. Hij heeft in een paar jaar zijn investering in zonnepanelen terugverdiend.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.