Tijdens onze Europa reis met de camper, zijn we zelfvoorzienend qua stoom met maar één zonnepaneel op het dak. Vrijheid! De telefoons, laptop en e-reader worden ermee opgeladen. Ook staan de led-verlichting, de waterpomp en de ventilator erop aangesloten. Naast de onafhankelijkheid wat betreft zelfvoorziening, valt er met zonnepanelen (op het dak van je huis) ook geld te besparen én draag je een steentje bij aan het milieu. Toch bestaan er ook wat onduidelijkheden qua zonnepanelen. Zijn ze bijvoorbeeld wel rendabel bij ons Nederlandse weer? Kunnen de panelen alleen op een zuidelijk dak? En hoe zit het met het onderhoud van zonnepanelen en de duurzaamheid tijdens de productie? Kortom informatie & de fabels over zonnepanelen op een rij.

Lees ook: “Zonnepanelen op je dak? 5 diverse ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf! (interviews)

Welke fabels over zonnepanelen zijn er?

Op een bewolkte dag brengen zonnepanelen niets op.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie, waardoor er tussen zonsopgang en zonsondergang eigenlijk altijd energie wordt opgewekt. Het is daarom een fabel dat zonnepanelen op een bewolkte zomerdag geen energie opwekken. Natuurlijk is de opbrengst hoger op een prachtige zonnige dag in augustus, maar je wekt wel degelijk energie op, op een bewolkte dag.

Met ons zonnepaneel op de camper merken wij inderdaad iets minder opbrengst in de schaduw of op een regenachtige dag. De opbrengst is echter alsnog ruim voldoende. Wij hebben nooit zonder stroom gestaan, omdat hij altijd wel (wat) bijvult. Daarnaast hadden wij een accu die ook energie opslaat.

ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf

Zonnepanelen moeten op het zuiden gericht zijn.

Heb je een dak op het zuiden? Dan halen je zonnepanelen het hoogste rendement. Toch is het niet zo dat zonnepanelen gericht op het westen of oosten nutteloos zijn. Dit zijn ook fabels over zonnepanelen, want de opbrengst van zonnepanelen op het westen of oosten is namelijk nog steeds ongeveer 80%. Het heeft daarom in dit geval absoluut zin om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen.

fabels over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn door de productie niet duurzaam.

Het produceren van zonnepanelen kost natuurlijk ook energie, CO2 uitstoot en geld. Een leuke vraag is of bij de productie van de zonnepanelen, óók gebruik wordt gemaakt van groene stroom? 😉 Natuurlijk geldt wel: hoe efficiënter je zonnecellen, hoe lager je milieu-impact. Daarom is het altijd de moeite waard om even na te vragen over de herkomst van je panelen (ook vanwege je garantie uiteraard). Verder kan er op het gebied van zonnepanelen recyclen, nog stappen worden gezet.

Ook leuk: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers)”

De energie-terugverdientijd voor zonnepanelen is inmiddels een kleine 2 jaar. En de financiële investering haal je er in een jaar of 6 wel uit [1]. De zonnepanelen zelf gaan daarentegen gemiddeld 25 jaar mee. Een flinke energie- en geldwinst en dat maakt het de moeite waard om te investeren in zonnepanelen.

fabels over zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel onderhoud nodig.

Regelmatig op het dak klimmen voor onderhoud en reinigen, zullen de meeste mensen niet zien zitten. Gelukkig is er bij zonnepanelen nauwelijks onderhoud nodig. Sterker nog, teveel schoonmaken kan de panelen eerder beschadigen, dan goed doen. Een kras betekent energieverlies. Laat lekker de regen z’n werk doen 🙂

Waar je wel rekening mee moet houden qua kosten op termijn, is dat de omvormer (die zonne-energie omzet in stroom) korter mee gaat dan de zonnepanelen. Deze moet meestal na een jaar of 10 vervangen worden.

Het zonnepaneel op de camper spoelen wij soms schoon met alleen water, als het heel stoffig is. Verder hebben wij een keer na een zware storm alle blaadjes van het dak moeten verwijderen. Verder eigenlijk geen onderhoud.

Lees ook: “tips om je energieverbruik te verlagen. Mijn eindnota was om te janken”

ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf

Tips om je zonnepanelen schoon te maken

Moet je toch je zonnepanelen schoonmaken? Denk dan aan deze volgende tips.

  • Gebruik gewoon water (geen bijtende middelen!) en een zachte spons of doek om krassen te voorkomen (let op microvezel kan niet altijd);
  • Maak schoon met weinig licht of bewolking;
  • Doe dit als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn (zonnepanelen kunnen wel 80 graden worden);
  • Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit en kijk uit voor de kabels;
  • Gebruik (gedemineraliseerd) water, met een maximaal temperatuurverschil van 10 graden met het paneel en
  • Leun niet op de zonnepanelen.

Dus, heb je iets aan zonnepanelen?

Zowel de energie-terugverdientijd als het financiële plaatje zijn gunstig bij zonnepanelen. Het is een mooie ontwikkeling op het gebied van een groenere wereld, voor onze kids later. Ben je bezig met een verbouwing waarvoor je een hypotheek afsluit of ga je een huis kopen? Dan is het financieel gezien absoluut de moeite waard om de zonnepanelen hierin mee te financieren. Eigenlijk heb je dan alleen maar winst.

Ik ben benieuwd wat de volgende ontwikkelingen zijn op het gebied van zonnepanelen. Ik hoop op nog meer verduurzaming tijdens het productieproces, dat de panelen wellicht nog langer mee kunnen gaan én dat ze beter gerecycled kunnen worden. Met als streven, zoveel mogelijk circulair gebruik.

Lees ook: “Waarom kiezen wij nu toch niet voor zonnepanelen? (“..Ik zag ze al shinen op het dak”)

Ken jij nog meer fabels over zonnepanelen? Of wat zijn jouw kritische vragen voor dat je ze aanschaft? Deel je gedachten in de reacties hieronder!

Artikel update: jan 2021. Afbeeldingen: Pixabay. Bronnen: *https://www.oneworld.nl/lezen/schone-energie/hoe-duurzaam-zijn-zonnepanelen-nu-eigenlijk/

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Mijn broer en schoonzus hebben op hun gehele dak zonnepanelen geïnstalleerd. In de zomer neemt het energiebedrijf zelfs stroom van hen af. Hij heeft in een paar jaar zijn investering in zonnepanelen terugverdiend.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.