Bij ons tweede kindje wil ik graag gebruik maken van etherische geuren bij de geboorte voor een positieve vibe. Etherische oliën zijn afkomstig van bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden. Ze zijn van invloed op je humeur en helpen in de sfeer die je wilt creëren. De geuren wil ik in een olie brandertje verspreiden door de ruimte.

Disclaimer: dit artikel gaat in op geuren die je verspreid door je huis. Wil je echt op specifieke indicaties werken, met oliën op de huid of inwendig? Dan adviseer ik je naar een speciaal hiervoor opgeleide aromatherapeut gaan.

Etherische olie in een brander

Er zijn verschillende manieren om de geur van een olie door de ruimte te verspreiden. Er bestaan hele mooie geur diffusers, maar je kunt ook een simpele oliebrander gebruiken. Bij een olie brander steek je onderin een waxinelichtje aan en het schaaltje aan de bovenkant vul je met water. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie, zijn enkele druppels voldoende voor een “sessie”.

etherische geuren bij de geboorte

Veiligheid van etherische geuren bij de geboorte & zwangerschap

Elke geur heeft een bepaalde werking. Tijdens de geboorte en zwangerschap is het extra belangrijk om te checken of de gewenste etherische geur of olie wel veilig is.

Zo werkt Jasmijn olie weeën-opwekkend en kan daarom beter niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Ze is echter wel toepasbaar bij de borstvoeding erna. Scharrelei wordt om dezelfde reden niet toegepast tijdens de zwangerschap, maar deze olie kan je tijdens de geboorte juist “uit een dipje” halen en vermindert angst. Oliën als citronella en pepermunt kunnen veilig gebruikt worden, maar wel met mate omdat ze sterk zijn.

Koop biologische etherische olie o.a. bij:

Toepassingen van etherische geuren bij de geboorte

Voorbeelden van zachte vriendelijke oliën zijn; sandelhout, oranjebloesem, mandarijn, citroen, geranium, sinaasappel, bergamot, grapefruit, lavendel, eucalyptus, niaouli, den, rozenhout, palmarosa, kamille, wierook, mirte, mimosa, roos absolue, patchouli, vetiver, petitgrain, vanille en frankinsence. Hieronder vind je nog meer suggesties per werking.

Ontspannende en kalmerende geuren

 • Roos werkt rustgevend en ontspannend.
 • Oranjebloesem werkt kalmerend, pijnstillend en ontspannend.
 • Sandelwood werkt kalmerend en stemt positief.
 • Lavendel werkt pijnstillend, maar ook kalmerend en relaxerend.
 • Mandarijn heeft een kalmerende werking en brengt je in een meer positieve stemming.
 • Kamille werkt ontspannend en kalmerend.

Positieve, humeurverhogende geuren

 • Mandarijn heeft een kalmerende werking en brengt je in een meer positieve stemming.
 • Ylang-ylang werkt moraalverhogend.
 • Jasmijn werkt humeurverhogend.
 • Lime en lemon werken opbeurend.

Pijnstillende geuren

 • Oranjebloesem werkt kalmerend, pijnstillend en ontspannend.
 • Lavendel werkt pijnstillend, maar ook kalmerend en relaxerend.
 • Geranium werkt pijnstillend (vooral in combinatie met lavendel) en verbetert de bloedcirculatie. Het zou ook de ademhaling vergemakkelijken.

Activerende geuren

 • Rozemarijn kan gebruikt worden voor net dat extra zetje voor de uitdrijvingsfase. Niet gebruiken in de zwangerschap.
 • Scharrelei maakt de weeën nog effectiever. Het ontspant je geest, lichaam en spieren en het helpt bij het uitdrijven van de placenta.
 • Myrrh versnelt de bevalling en opent de baarmoederhals.

Etherische oliën en zwangerschapskwaaltjes

Misselijkheid

 • Pepermuntolie werkt tegen misselijkheid in de eerste maanden van je zwangerschap. Niet tegen het einde gebruiken, omdat het de borstvoedingsproductie kan verminderen.
 • Citrus olie werkt tegen vermoeidheid. Verspreid enkele druppels in de ruimte ‘s ochtends of ’s middags of maak een verfrissende spray (30 ml gedestilleerd water + 10-15 druppels citroenolie).

Vermoeidheid

 • Pepermuntolie werkt tegen vermoeidheid in de eerste maanden van je zwangerschap. Niet tegen het einde gebruiken, omdat het de borstvoedingsproductie kan verminderen.
 • Onrustig slapen en angsten
 • Lavendel, cederhout, vetiver en tangerine werken tegen onrustig slapen. Gebruik losse druppels op je laken of kussensloop of maak een spray. Neroli vermindert angsten, spanning en slapeloosheid. Ook roos schijnt ‘je hart te openen”, het haalt diepe angsten naar de oppervlakte.

Hoofdpijn

 • Grapefruit, ylang ylang en pepermunt olie werken goed tegen hoofdpijn. Voor directe gebruik op de slapen of in de nek meng je 1 druppel essentiële olie per 1 theelepel draagolie (zoals olijfolie, kokosolie, jojoba olie of amandelolie).

Hier zijn wij fan van Tokotolin, bij hoofdpijn of migraine.

Spataderen, oedeem en zwelling

 • Orange, cypress, en geranium werken tegen spataderen, oedeem en zwelling. Te gebruiken in een spuitfles.

Striae

 • Geranium en lavendel werken tegen striae. Of maak je eigen perineummassageolie met 1 druppel geranium olie, 1 druppel lavendel olie op 1 kopje olijfolie.

Mijn keuze gaat uit naar …

Interessant hè! En meteen het echte werk. Want ik had al eerst zo’n wax geurtje van de Xenos geprobeerd, maar die vond ik zo stinken. Nu heb ik etherische lavendel olie al in huis en de mandarijn, geranium en citrus staan op mijn lijstje. De oliebrander staat al klaar op mijn bevallingsaltaartje.

Heb jij etherische geuren bij de geboorte gebruikt? Of gebruik je het voor andere toepassingen? Vertel je ervaring en praat met ons mee in de reacties hieronder.

Bronnen: kwalitatieve essentiële olie kun je halen bij onder andere Youngliving. Lees op Mama Natural aanvullende adviezen van aromatherapie bij zwangerschap, geboorte en borstvoeding. Een super fijne en informatieve Nederlandse website is Aromatherapie-info. Afbeeldingen afkomsting van Pixabay.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

 1. Wat een fijn artikel! Jammer dat ik dit vroeger niet wist. Ik had er graag gebruik van gemaakt.
  Mijn oog viel wel op het woord scharrelei. Daar zal je SCHARLEI bedoelen, een soort salie.
  Een hele fijne olie mix is Clairy Calm van DoTerra.

  • Jazeker! Ik heb een heerlijk zwangerschaps/ antistriae olie met etherische oliën. Mijn man vertelde me dat ik striae had achter op mijn benen en is nu niks meer van te zien.
   Ben nu ruim 38 wkn zwanger en wil wel graag bevallen. Zal etherische oliën toepassen. Heb ook een olie gemaakt tegen mijn spataders, hiervan moet ik nog even resultaat afwachten aangezien ik deze pas sinds gister gebruik.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.