Een van mijn duurzame wensen is het zelfvoorzienend zijn met zonnepanelen. Helaas ontbreekt bij mij het koophuis nu. Of de camper 😉 Het flatgebouw waarin ik woon is overigens wel volgeplempt met zonnepalen. Duurzaam, jazeker, alleen de servicekosten zijn daarentegen niet bijzonder laag voor mij. Maar goed, dat terzijde. Dat zonnepanelen een goede investering zijn, moge duidelijk zijn. Maar hoe zit dit in de praktijk? Ben jij je aan het oriënteren op zonnepanelen? Lees dan deze ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf. Met panelen op hun huis, camper of boot. Hoe hebben zij zich erin verdiept, wat levert het daadwerkelijk op en hoe bevallen de zonnepanelen na een tijdje gebruik? Ook delen ze handige tips!

Lees ook: “Fabels over zonnepanelen; leveren ze wel écht genoeg op?

Ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf

Als je je gaat verdiepen in zonnepanelen, is de zonnepanelen informatie van bedrijven goed om te lezen. Uiteraard kun je meerdere offertes aanvragen en vergelijken. Maar de ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf, is ook heel waardevol.

Elke persoonlijke situatie voor zonnepanelen is namelijk anders. Denk daarbij aan je dakligging, het doel van je zonnepanelen, het aantal en de energieopbrengst. Ook zijn er verschillen in soort paneel of financieringsmogelijkheden. En wil je zelf energie opslaan in een accu of wil je salderen (terugleveren aan de energiemaatschappij)?

Deze zonnepaneel gebruikers hebben in ieder geval het huis zo gekocht, gekozen om spaargeld te investeren, het meegefinancierd in de hypotheek of besloten om zonnepanelen te huren.

Ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf

  • Maaike (32) heeft nu 3 jaar zonnepanelen. Zij kocht haar nieuwbouw (tussen)eengezinswoning, inclusief deze panelen omdat het een energie-neutrale woning is. De woning is daarbij dus ook inclusief een automatisch ventilatiesysteem, warmtepomp en vloerverwarming. En zonder gasaansluiting.
  • Bianca (31) heeft nu een half jaar zonnepanelen. Zij kochten een bestaande (tussen)eengezinswoning en tijdens het klussen hebben ze de panelen zelf betaald van hun spaargeld.
  • Hagern (68) heeft al 15 jaar ervaring met zonnepanelen op zijn vorige boot en nu sinds 1,5 jaar hele goede zonnepanelen op zijn huidige 25 meter lange schip, waar hij ook permanent woont. De panelen zijn betaald van spaargeld. Op zijn Youtube kanaal Hagern Yacht vind je nog meer gedetailleerde informatie over zonnepanelen op een boot.
  • Ron (62) heeft nu 2 jaar zonnepanelen op zijn eengezins(hoek)woning, waar zij al jaren wonen. De zonnepanelen zijn gehuurd via een bedrijf, zodat ze de aanschafkosten niet hadden.
  • Linde (36) heeft nu 6 jaar zonnepanelen op hun eengezins(tussen)woning. Zij hebben ook een camper waar nu sinds 2 jaar een zonnepaneel op ligt. Binnenkort gaan ze verhuizen naar een andere woning en het eerste wat ze daar gaan doen, is zonnepanelen plaatsen.
ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf
Zonnepanelen op het meest gunstige dak

Redenen om te kiezen voor zonnepanelen (je zonnepanelen doel)

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, bedenk wat je persoonlijke doel is. Wil je een lagere energierekening, wil je quitte spelen, zelfvoorzienend leven en je energie-overschot opslaan in een accu of ga je voor extra verdienen met salderen (terugleveren)?

De ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf: Waarom heb jullie gekozen voor zonnepalen?

  • Maaike (32) Wij wilden dit energie-neutrale huis sowieso al kopen en daar zaten de zonnepanelen bij.
  • Bianca (31) Wij kozen voor zonnepanelen, puur om te besparen per maand.
  • Hagern (68) Met de zonnepanelen woon ik 100% off grid op mijn schip, mijn doel is dus zelfvoorzienend zijn. Ik sla de overige energie zelf op in een accu.
  • Ron (62) Ik koos ervoor om zonnepanelen eerst te huren, en meer als hobby om te kijken wat het nou echt doet qua verschil. Achteraf gezien had ik beter toch kunnen kopen.
  • Linde (36) Wij kiezen voor zonnepanelen op ons huis, omdat het goedkoper is aan de eindstreep. Het zonnepaneel op de camper hebben wij genomen, zodat wij zelfvoorzienend zijn en kunnen wildkamperen.
Zonnepaneel op mijn camper tijdens de reis (Lori). Hiermee konden wij dagenlang vrij staan.

Bekijk of de panelen voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Daarnaast bestaat er een keurmerk voor zonnepanelen: Zonnekeur.

De kosten en opbrengsten van zonnepalen

Zonnepanelen kunnen wel 30 jaar mee gaan. Let op: de omvormer die je nodig hebt, gaat niet zo lang mee. Deze moet je wel dus tussentijds vervangen. Hoeveel kosten zonnepanelen, dat is afhankelijk van het aantal panelen. “Een goede prijsindicatie voor kwalitatieve zonnepanelen is ongeveer 1-1,50 euro per Wp vermogen”, aldus Hagern.

De ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf over de kosten en opbrengsten:

  • Maaike (32) De kosten van de zonnepanelen zaten in mijn hypotheek van deze energie-neutrale woning, ik weet het niet precies. Wel huur ik het hele energieneutrale systeem (zonnepanelen, warmtepomp, onderhoud etc.) voor 115 euro per maand. In mijn vorige huis was ik wel 200 euro per maand kwijt aan energiekosten. Nu heb ik geen gas en mijn energierekening is 15 euro per maand.
  • Bianca (31) Wij hebben 11 zonnepanelen (glas op glas) voor 3400 euro gekocht. Daarvan kregen wij ongeveer 600 euro btw van de belastingdienst terug. De opbrengsten zijn zo’n 500-600 euro per jaar. Per maand komt er nu dus zo’n 50 euro van de energierekening uit onze zonnepanelen en 60 euro betalen we aan de energieleverancier.
  • Hagern (68) Voor de zonnepanelen en de kabels heb ik ongeveer 3200 euro betaald. De omvormer kost zo’n 1500 euro. Het installeren heb ik zelf gedaan, haast niemand wilt op een boot monteren. Wat ik nu bespaar? Dat is 100%, want ik hoef geen stroom meer te kopen. En als ik omreken wat ik anders aan walstroom kwijt zou zijn, heb ik na 2 jaar mijn zonnepanelen eruit en na 6 jaar de omvormer en accu.
  • Ron (62) Ik heb 15 zonnepanelen op mijn dak. Hiervoor betaal ik 69 euro huur per maand, voor 10 jaar lang. In de prijs zit de installatie, omvormer, kabels etc. Ik heb geen accu en wij salderen niet. De besparing is ongeveer 20-30 euro per maand op mijn energierekening. Bij kopen in plaats van huren, zal dit waarschijnlijk meer zijn.
  • Linde (36) Wij hebben 12 zwarte zonnepanelen (van 240 Wp) gekocht voor 5000 euro, inclusief de installatie. De btw was trouwens aftrekbaar. Daarnaast kiezen wij voor salderen. De besparing? Per maand betalen wij een voorschot van 37 euro aan de energieleverancier, maar aan het eind van het jaar krijgen wij zo’n 650 euro terug. (Wij verbruikten dat jaar 1750 Watt en hadden ongeveer 2200 Watt zelf opgewerkt). Het zonnepaneel op de camper kostte ongeveer 500-600 euro, inclusief installatie. De winst hierbij is dus dat we gewoon kunnen vrij staan.

Linde: Wij zijn trouwens nu bezig met een nieuw huis en daarop willen wij ook zonnepanelen. Bij de hypotheek kun je ze dan gelijk meefinancieren, omdat het energiebesparende maatregelen zijn. Er wordt geroepen dat de salderingsregeling na 2023 slechter wordt, maar ik denk dat niet. De roep naar duurzame energie wordt steeds groter, dus ik denk niet dat ze het onaantrekkelijker willen maken. Daarom kiezen we toch nog liever voor salderen dan voor een eigen accu.

Zonnepanelen op een plat dak kunnen optimaal gericht worden (Bianca).

Hoe vind je “de beste” zonnepanelen?

Je moet ergens beginnen met zoeken naar zonnepanelen. De volgende vragen, helpen je alvast een beetje op weg.

  • Wat is je energieverbruik nu? En hoeveel energie wil je opwekken? (minder, meer of quitte spelen)
  • Wat voor dak heb je? Naar welke zonrichting, hoeveel panelen kun je kwijt?
  • Wil je blauwe of zwarte zonnepanelen? Of wil je juist panelen met een extra hoog vermogen?
  • Wil je een grote omvormer, bijvoorbeeld op je zolder of wil je kleine omvormers die komen onder je zonnepanelen? (een omvormer is nodig om zonnestroom om te zetten in wisselstroom, geschikt voor het net)
  • Van de omvormer komt een leiding naar de meterkast. Er moet meestal een extra groep komen. Ondervraag bij de netbeheerder wat je moet doen, ook hoe het zit met terugleveren van stroom.
  • Er bestaan 5 soorten garanties. Vraag bij de offerte(s) naar de productgarantie, systeemgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie en opbrengstgarantie.

Hoe hebben deze zonnepaneel gebruikers zich in zonnepanelen verdiept? En voor welke zonnepanelen hebben zij uiteindelijk zelf gekozen?

  • Maaike (32) Bij de koop van ons energie-neutrale huis, was alles al gekozen m.b.t. de zonnepanelen. Ik heb mij er daarom niet zo in verdiept. Wel ben ik naar een voorlichtingsavond gegaan van Klimaatgarant. Hier kreeg ik uitleg over de energie-neutrale woning (automatisch ventilatiesysteem, waterpomp in de grond, vloerverwarming/verkoeling en op zolder een grote unit voor dit alles).
  • Bianca (31) Een goede kennis deed ons een offerte voor de zonnepanelen. Daarna hebben wij er onszelf in verdiept door te lezen op internet. Wij hebben gekeken hoeveel panelen wij op het dak kwijt konden en hebben voor het maximale aantal gekozen.
  • Hagern (68) Ik heb zelf heel veel gezocht, gelezen, vergeleken op internet. Ook heb ik op terreinen gekeken en bij andere mensen met zonnepanelen. Ik heb gekozen voor 20 A-klasse zonnepanelen op mijn schip, in setjes van 4 (150V). Deze keer heb ik voor mono-panelen gekozen i.p.v. poly-panelen. Deze zijn krachtiger in Nederland qua weersomstandigheden. Daarbij heb ik voor 35 kwadraat kabels gekozen. Verder heb ik een laadregelaar (MPPT, Victron), dit is een veilige omvormer die het uiterste uit de panelen haalt. De accu is een Lithium LiFePo4 Batterij. Hij is duurder, maar veel beter dan loodzuur accu’s.

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium en de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De kosten en opbrengsten zijn redelijk vergelijkbaar, al hoor je ook geluiden dan de mono-panelen beter zijn voor het Nederlandse weer. De mono-panelen behalen iets meer Wp/m² en daardoor ook meer kWh. De blauwe (poly) panelen, zijn daarentegen meestal iets goedkoper.

  • Ron (62) Ik heb gelezen op internet over de verschillen. Je moet zorgen dat je bij de omvormer kan, en als deze op zolder kan is het beter, want dan hoef je minder kabels door te trekken. De omvormer geeft veel warmte, dus zorg ook dat die ruimte goed geventileerd is.
  • Linde (36) Wij hebben ons niet echt verdiept in zonnepanelen. Gewoon simpel gesteld: wat gaat het kosten en wat levert het op? Omdat we een betrouwbaar contactpersoon wisten, hebben we niet verder gekeken naar andere offertes. Nu bij ons nieuwe huis laten we wel 3 offertes doen.
Zonnepanelen op het dak (Linde)

Het onderhoud van zonnepanelen

Met welke moeite en kosten heb je te maken na het plaatsen van zonnepanelen? Het algemene onderhoudsadvies is: doe zo min mogelijk! Je kunt eerder schade maken aan de panelen, dan dat het schoonmaken goed voor ze is. Verder kun je meestal via een app de opbrengsten en besparingen inzien, wat dan wel weer heel leuk is! Qua kosten houd in ieder geval rekening met de omvormer, die tussentijds vervangen zal moeten worden.

Hoe onderhouden jullie de zonnepanelen?

  • Maaike (32) Iedere 6 maanden komt er iemand langs voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Dit zit in de huur van het all-in-one systeem van mijn energie-neutrale woning.
  • Bianca (31) Je kunt de zonnepanelen zelf afspoelen als er bijvoorbeeld vogelpoep op zit, maar eigenlijk is dat niet echt nodig bij ons dak.
  • Hagern (68) Ik laat de regen het werk doen, dus ik doe helemaal niks. De panelen lopen een beetje bol, dus het water loopt er zo af. Het heeft geen nut om iedere keer te poetsen, je maakt zo alleen het glas dof, of er krassen op. En bij elke kras heb je verlies.
  • Ron (62) Ik doe niks aan onderhoud. Via het huurbedrijf kan ik ze laten reinigen voor 30-40 euro, maar dat hoeft niet.
  • Linde (36) Wij doen er niks aan qua onderhoud. Althans, in het hele begin deden we één ding. Het knopje “aan”. Oops, stond hij een paar maanden dus niet aan.
ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf
Het installeren van de zonnepanelen: een goed bedrijf laat hun mensen veilig werken op het dak!

Lees ook: “Hoe kan ik het best mijn energieverbruik verlagen? (Mijn eindnota was om te janken!)”

Een 100% aanrader, aldus de ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf

  • Maaike (32) Ik geloof in deze duurzame manier van energie opwekken. Het is beter voor het milieu. Het is wel een investering als je het zelf moet betalen, maar als je het kan missen, zou ik het zeker doen. Een app is wel handig om je er meer in te verdiepen tijdens het gebruik, zeker als je er geld mee kan verdienen met terugleveren.
  • Bianca (31) Als je geld over hebt liggen, dan zou ik zeker voor zonnepanelen gaan. Op de bank krijg je er minder voor en nu investeer je 3000 euro en per jaar betalen we 600 euro minder dan anders. Na 5 jaar zijn we quitte en daarna is het winst. Kijk naar zonnepanelen welke veel energie opwekken; sommige hebben 250 kW per paneel en sommige 330 kW. Zo haal je er het meeste uit, als je weinig oppervlakte op je dak hebt. Qua montage stelt het niet veel voor, vaak zijn de merken hetzelfde, dus je kunt goed op prijs vergelijken.
  • Hagern (68) 100% aanrader. Maar doe je onderzoek. Koop niet via het buitenland, ze zeggen dat het A klasse panelen zijn, maar bij testen blijkt dit veel lager. Onderzoek of je ook echt A klasse panelen krijgt. Goede kabels vind ik ook een pre, want hoe dikker de kabel, hoe meer ampère er doorheen gaat. Verder worden de kabels door het vermogen ook warm. Let daar op.
  • Ron (62) Achteraf gezien denk ik dat kopen goedkoper is dan huren. Ik wist destijds ook niet van de subsidie (btw teruggaaf) af, helaas. Verder moet je zonnepanelen altijd aanmelden bij het energiebedrijf. Om te salderen zijn niet alle meters geschikt, wij hebben een slimme meter. Met een plat dak kun je de zonnepanelen optimaal richten.
  • Linde (36) Zeker aanrader. Bij onze nieuwe woning is dit ook het eerste wat we willen investeren. Mensen vergissen zich in het feit dat ze het moeten terug verdienen. Financieel gezien is dit niet het geval, zeker niet als je het kunt meefinancieren in de hypotheek van een nieuw huis. Op het moment dat er zonnepanelen op het dak liggen, is het huis direct meer waard. Je ziet het ook 1 op 1 terug op je energierekening en de rente op de bank is toch verwaarloosbaar. Per maand ga je er met zonnepanelen direct 50 euro op vooruit. Dus wat wil je: geld op je dak of geld op de bank? Als je niet gaat verhuizen, maar wel gaat verbouwen en hiervoor al een extra hypotheek neemt, dan is het ook verstandig om direct de zonnepanelen erbij te financieren. Zo hoef je maar 1 x de start- en bemiddelingskosten (notaris en taxatie) te betalen.

Meld altijd je zonnepanelen aan bij je netbeheerder, je energieleverancier en op energieleveren.nl. Het registreren van jouw elektriciteitsopwekker is wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Het is overigens ook nog de moeite waard om energieleveranciers te vergelijken op de vergoeding van het terugleveren (salderen). Dit verschilt namelijk.

ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf
Hier was het reinigen van het zonnepaneel op mijn camper nogal nodig, na een flinke storm (Lori). De moeite? De losse blaadjes eraf vegen 🙂

Lees ook: “Is een slimme meter bij zonnepanelen, wel zo slim? (+ zonnepanelen “doel” en weetjes over salderen/terugleveren)”

Ik hoop dat je iets hebt aan deze ervaringen van zonnepaneel gebruikers zelf! Heb je zelf iets aan te vullen of toe te voegen? Heel graag, geef je reactie hieronder.

Afbeeldingen: Pixabay, eigen

Bronnen: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen-en-installeren/

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

  1. Ik heb eerst wat moeite moeten doen. Namelijk de schoorsteen eigenhandig afbreken. Ver volgens heb ik een leverancier moeten overtuigen dat er bij mij een bepaald type zonnepaneel moet worden geplaatst. De beperkte ruimte en de juiste opbrengst krijg ik alleen met Hyundai zonnepanelen.
    Als ze geplaatst zijn zullen ze naar verwachting rond de 4900 kilowatt per jaar opleveren en en dat is voor mij voldoende voor elektriciteit en stoken. Ik kan dus van het gas af. Gelukkig kan dat laatste tegenwoordig gratis.
    Ik heb lang gewacht voor ik deze beslissing nam. Maar door de verhoging van de energieprijzen is het nu het juiste moment. Ik kan het dus aan iedereen aanraden maar wel eerst je huis isoleren. Vooral goede isolatie van kruipruimte en zolder heeft grote invloed en daardoor koelt het ‘s-nachts veel minder af. Dat de salderingsregeling wordt afgeschaft hoeft geen probleem te zijn omdat je in de nabije toekomst gebruik ku nt maken van een warmtebatterij. Deze slaat warmte op in zout en geeft later dezelfde hoeveelheid warmte weer terug. Terugleveren kun je dan tot het uiterst beperken.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.