Ik gebruik al jaren een menstruatie cup. In het begin was het wel even wennen. En dan heb ik het niet alleen over het inbrengen van de menstruatie cup. Want hoe moet ik zo’n menstruatie cup reinigen als ik onderweg ben, of op mijn werk? En hoe kan ik het cupje hygiënisch opbergen tot mijn volgende ongesteldheid?

Lees ook: “Natuurlijke menstruatie middelen: een zeesponsje als tampon

menstruatie cup reinigen

Menstruatie cup reinigen tijdens de ongesteldheid

Wanneer ik ongesteld ben en mijn menstruatie cup wil verschonen, vind ik dit het handigst als ik op een toilet zit, waarbij ik al hangend boven de pot, bij het kraantje kom.

Vervolgens haal ik de cup eruit en kiep ‘m leeg in het toilet. Soms is het handig als ik eerst een toiletpapiertje neerleg. In sommige wc’s blijft de klodder bloed namelijk onderin de pot hangen tijdens het doortrekken. Een beetje gênant op m’n werk dus (ja écht). Dat papiertje helpt bij het doorspoelen. En anders kun je je cupje al cirkeldraaiend leeggooien ter verdeling van de zwaartekracht, just saying.

Tot slot spoel ik het cupje af onder koud, stromend water bij het kraantje – en doe ik ‘m plop, weer erin.

TIPS | Reinigen cup op een toilet met wasbak

 • Haal het cupje eruit en leeg het in de pot. Spoel het cupje goed af met koud water. Breng het weer in.
 • Je kunt het cupje bij elke wisseling ook wassen met een beetje zeep (ik gebruik de milde zeep van mijn kids). Spoel de zeep dan zorgvuldig weg en gebruik voor de zekerheid een milde zeep.
 • Zelf was ik de cup alleen extra met wat zeep onder de douche. Dan kan ik de zeep goed afspoelen en spoel ik direct de gaatjes uit (zie volgende).
 • De gaatjes in de cup moeten ook schoon blijven en open vanwege het vacuüm. Je kunt dit met een ragertje/tandenborstel doen. Of je vult de cup met water, legt je hand erop en knijpt erin. Dan spoelt het water door de gaatjes naar buiten. Dit doe ik niet bij elke wisseling, maar als ik ’s avonds douche bijvoorbeeld.
menstruatie cup reinigen

TIPS | Menstruatie cup reinigen, zonder kraantje

 • Je kunt de cup leeggooien en afvegen met een toiletpapiertje, voordat je de cup weer inbrengt.
 • Je kunt de menstruatie cup reinigen met zelf meegenomen (vochtige) doekjes.
 • Spoel de cup schoon schoon met een flesje water uit je tas.
 • Of – ja echt – je plast ‘m gewoon even schoon en brengt ‘m dan weer in. Plas is steriel. Don’t Worry. Zo doe ik het meestal als er geen andere optie is. In dat geval reinig ik de menstruatie cup ’s avonds sowieso ook nog (onder de douche) met milde zeep.

Lees ook: “Menstruatie ondergoed in NL; vergelijkingstabel”

De cup steriliseren na de menstruatie week

Na de menstruatie week, wil ik de cup graag extra goed schoonmaken om alle ongewenste bacteriën te doden. Dit kan (zoals bij baby flesjes) in een magnetron sterilisator, die je vult met water en dus in de magnetron doet. Hema heeft overigens naast deze dingen, ook een menstruatie cup in het assortiment. Nice!

Het is ook mogelijk om de cup in de vaatwasser te doen, nadat ‘ie eerst goed is schoongespoeld.

Een andere mogelijkheid is om de menstruatiecup een paar minuten te koken in een pannetje. Zorg daarbij dat de cup de onderkant van de pan niet raakt. Ik doe ‘m bijvoorbeeld in een garde. Extra schoonmaken van de menstruatie cup kan, wanneer je ‘m uitkookt in water met zout. Dit gaat verkleuring tegen en verhoogt de reinigende werking. Ook koken in water met een scheut natuurazijn is mogelijk. Dit voorkomt kalk, het is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en neutraliseert geur.

Menstruatie cup reinigen na de menstruatieweek

 • Wassen met milde zeep;
 • In de vaatwasser;
 • Schoonmaken in magnetron sterilisator;
 • Uitkoken met zout of azijn.

De cup hygiënisch opbergen

Tot slot moet de menstruatie cup natuurlijk hygiënisch worden opgeborgen. Nadat de cup goed schoon is gemaakt, moet hij goed droog zijn voordat ‘ie wordt opgeborgen. Meestal leg ik mijn cup op een schone theedoek en sla deze eroverheen. Vervolgens berg ik de cup op, in het bijbehorende stoffen zakje (een stoffen zakje DIY-en is ook een optie). Doe in ieder geval nooit een vieze cup in het zakje vanwege kruisbesmetting. Extra tip: was het stoffen zakje af en toe mee in de wasmachine.

Hoe maak jij je menstruatie cup schoon?

Afbeeldingen: Eigen & Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

21 Reacties

 1. Ik merk dat ik de cup in het begin niet te diep in durfde te brengen, toen voelde ik het ‘stokje’ aan de onderkant steeds. Heb het stokje toen een heel klein stukje korter gemaakt. Maar merk nu dat na een dag dragen de cup toch dieper naar binnen gaat en dan is het lastiger hem te pakken. Ik ben toch bang dag hij te diep naar binnen gaat en ik hem niet meer te pakken krijg. Iemand hier ervaringen mee en/of tips?

  Ik heb de organicup.

  Groetjes Charlotte

  • Ik had het onlangs ook voor, gewoon een klein beetje druk zetten van binnen uit en hij schuift meteen een stukje naar beneden waardoor je hem veel makkelijker kan vastnemen 😉

  • Hi Charlotte,

   Gelukkig is het anatomisch onmogelijk dat je cupje zo ver omhoog gaat dat je er niet meer bij kunt. Je baarmoedermond, de ingang naar je baarmoeder, sluit de baarmoeder van vagina af, en dieper dan dat kan je cupje niet komen.
   Als ze te diep zit om erbij te geraken, helpt het om te ‘persen’, zo duw je het cupje net wat naar beneden waardoor je er vaal toch bij kunt.

   Het is goed dat je het stokje een stukje hebt afgeknipt, want het is helemaal niet prettig als je die steeds voelt. Ik gebruik mijn cupje nu ruim een jaar. Onder de douche krijg ik ze er bijna nooit uit, ik moet echt op het toilet zitten. Ieder zal zo haar voorkeur hebben.

   Probeer je geen zorgen te maken, je lijf weet wel wat ze moet doen, al denk je soms dat dat niet zo is. Liefs,

 2. Sinds kort heb ik een cup en de eerste keer vond ik het erg wennen en kreeh hem er niet makkelijk uit. Dus toen weer de tampons gepakt. Nu ga ik toch weer een poging wagen.

  Vroeg me af of ik hem ook in de flessenwarmer/sterilisator kan steriliseren. Heb ooit zo een ding gekregen maar omdat ik borstvoeding geef en gaf en de kleine na korte tijd de fles ging weigeren (met borstvoeding) heeft dat ding dus geen nut meer. Maar misschien wel dus als cup sterilisator.

 3. Ik heb er ook een en ik vind het echt de beste uitvinding ooit! Ik kan er gerust een hele dag mee rondlopen dus het is echt super handig voor op het werk 🙂 Ga binnenkort ook nog een artikeltje schrijven over m’n ervaring na een paar maanden.
  …Irene schreef als laatst…Overzicht • FebruariMy Profile

  • Ja, echt boven verwachting fijn die dingen. Maar weet je wat nog fijner is…. borstvoeding geven en (nog steeds) niet ongesteld zijn 😉 Yaayy

 4. Super om al deze tips te lezen. Ook ik ben heel blij met de cup! Zoveel minder afval!!!
  Alleen blijf ik het irritant vinden als er geen kraan is in de wc.
  Een aanrader voor iedereen!

  • Thanks voor je bericht. Ja, het is echt even wennen en “anders”, maar al gauw wil je niks anders. Zoveel hygiënischer. En op zich zonder kraantje kan het wel een keertje, dan kiep ik ‘m alleen leeg. Maar ik snap wat je bedoeld 🙂

 5. Dit is een superuitvinding!
  Ik zocht jaren geleden naar een oplossing voor het zwemmen als je ongesteld bent. Tampons werken bij mij niet, op de één of andere manier zuigen die zich ook vol met zwemwater en als ik dan het zwembad uitstapte liep alles eruit. Drama! Op internet kwam ik de menstruatiecup tegen en het is ideaal met zwemmen. Er kan geen zwemwater bij komen en hoef me niet druk te maken over dat rottige touwtje wel goed zit. Niemand kan die cup zien. Ook ideaal als je naar de sauna gaat en je niet om de haverklap je tampon hoeft te vervangen.
  Ik gebruik de cup nu altijd als ik ongesteld ben, heb al in geen jaren meer tampons aangeschaft. Nooit meer in je tas zoeken naar een tampon en vlug in je broekzak stoppen. Eigenlijk alleen de eerste dag tussendoor legen. Als de ongesteldheid minder wordt alleen ’s ochtends en ’s avonds.
  Geen nare luchtjes! Tegen het einde van de menstruatie veel makkelijker in te brengen dan een tampon, die kreeg ik er dan bijna niet meer in en gaf een droog gevoel.
  Thuis hebben we gelukkig bij beide toiletten een fonteintje en dat is wel erg makkelijk maar anders kun je ‘m met wat wc papier schoonvegen.

 6. Ester Schouten Reageren

  Nog nooit van gehoord! Klinkt inderdaad wel beter dan al het andere spul wat je normaal gebruikt. Wasr koop je zo een cup?

  • Met name online; ik heb er één via greenjump gekocht (22,95). Op cutecotton.nl vind je ook veel info en soorten cups.

 7. Mijn cup is van hetzelfde spul als babyspenen. Stukken prettiger dan siliconen, waar stoffen uit kunnen weglekken.

  Met cup red ik het net om drie uur rond te lopen. Stukkenlanger dan met superplus tampons. Ik heb twee cups, en een sterilisatie bakje waar ik de schone uithaal en de vieze indoe. De vieze kan ik dn in alle rust schoonspoelen.

  Steriliseren doe je het liefst na en voor de menstruatie. En bewaren doe je niet in een afgesloten bakje.

  • Hai Petra,

   De meeste spenen zijn van siliconen gemaakt (al heb je ze ook van natuurrubber/latex), toch? En waarom kun je het niet in een afgesloten bakje bewaren? (ik gebruik zelf een stoffen zakje, maar ben even nieuwsgierig).

   • Tpe. Daar worden duitse babyspenen van gemaakt. Mijn cup is een duits fabrikaat. Geen vliegtuig aan te pas gekomen. Geen giftige stoffen en gassen waar nonchelant mee om kan worden gegaan. Geen afval, want het wordt steeds opnieuw gebruikt.
    Tpe is geen silicone maar een nieuwe generatie plastic waar geen stoffen uit weglekken. Ik mag er geen glijmiddel op oliebasis voor gebruiken. Water, speeksel en waterbasis glijmiddel mag als het nodig is. Ik heb het nog nooit nodig gehad, doordat de gewone vochtbalans niet verstoord wordt.

    Niet in een afgesloten bakje, dat is wat de fabrikant zegt, ik denk zodat het steeds schone, verse lucht heeft. Omdat je hem misschien iets vochtig weglegt. Ook geen geurtjes die uit een bakje oprijzen na drie weken afgesloten te zijn. Als ik mijn neus in de cup steek ruik in na vier jaar een vage bloedgeur/ijzergeur. Op vijf centimeter ruik ik niets. Mijn zusje heeft een andere cup waarin een bruin laagje zit en die cup geurt behoorlijk meer, ze bewaart hem in de schuur, al na een jaar.

    Ik bewaar ze in het bijgeleverde zakje.

    • Bedankt weer voor je toevoeging op dit artikel! Ik ben nog even gaan speuren. Zeker ook een goede keuze 🙂

     “TPE is een vrij nieuw materiaal en heeft zowel eigenschappen van rubber als van kunststof, het is een materiaal in opkomst. Voor menstruatiecups wordt een medisch goedgekeurde TPE variant gebruikt. De productie is goedkoop en de vormgeving flexibel omdat de cup direct in vorm gespoten kan worden. Bij siliconen en natuurrubber kan dit niet. TPE is milieuvriendelijk omdat ze geen chloor, fluor, broom of jodium bevatten en herbruikbaar is. Daarnaast komen er bij de verwerking van TPE geen weekmakers aan te pas. De cup kan slecht tegen zonlicht.” (menstruatiecup-info.nl)

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.