Nou, daar komt het grapje van de dag: mijn energierekening.. Wat een enorm kWh verbruik dat eerste jaar in mijn koophuis! Lekker eco, not. Even een reflectie dus. Hoe kom ik aan zo’n hoge eindnota? Maar vooral: op welke manier kan ik simpel mijn energieverbruik verlagen? Kortom, alle tips op een rijtje waarmee je redelijk makkelijk kunt besparen op je energierekening.

Ook leuk: “Zo houd je je huis goed warm deze winter”

Hoe kom ik aan zo’n hoge energierekening?

Ten eerste denk ik aan een foute berekening, dat moet haast wel. Of hebben wij misschien de meterstanden verkeerd doorgegeven? Jammerdebammer.. de energierekening klopt echt.

Lees ook: “Is het slim om een slimme meter te nemen?

huis verkopen voor de camperreis
Ons houten hoekhuis (inmiddels verkocht)

Nu hebben wij een oudere, houten eengezinswoning met veel kiertjes. En we zitten op de hoek van het rijtje. Zou er misschien veel warmte verloren gaan als de vloerverwarming aan staat? Komt het door het koken op inductie? Of wat hebben wij dan uitgevroten..?

We hebben wel een lange periode (nov-jan) de sfeervolle buitenverlichting aan en veel kerstlampjes.. Maar verder doen we niks geks en de meeste bespaartips pas ik ook al toe. Ik ben echt een beetje gepikerd, haha.

(Later toegevoegd) Het waren inderdaad de buitenlichtslangen. Wij hadden er nogal wat en ze stonden elke avond aan. Blijken ze van halogeen met een verbruik van 550 W! Toen we alle lampen vervingen door LED, hadden we een gemiddeld verbruik. Bizar!

Wat is een normaal energieverbruik, en die van ons..

Het energieverbruik (elektra) van een gemiddeld huishouden is 2.765 kilowattuur (kWh) per jaar, volgens milieucentraal. Ik durf het bijna niet te typen, maar onze energie eindnota stond op 6000 kWh! Mijn god.. meer dan het dubbele?!

Gênant gewoon..

Hoe kan ik mijn energieverbruik verlagen en geld besparen?

Via de bespaartest kun je met een simpel testje kijken wat je nu al doet op het gebied van energie besparen, en wat je nog kúnt doen. Hieronder de punten die ik kan verbeteren.

  • Houd je energieverbruik bij met een energieverbruiksmanager. We kiezen voor de Eneco Toon, maar zijn er minder positief over. Wel handig om automatisch de verwarming voor het slapengaan lager te zetten. Maar verder gebruiken we de functies niet en vinden we het onduidelijk (onze ervaring in 2016, kan allemaal inmiddels veranderd zijn). Het totale energieverbruik kunnen we ook gewoon checken op de meterstand.
  • We doen de verwarming een graadje lager. En letten er extra goed op, dat we hem uitzetten als we weggaan of gaan slapen.
  • Je kunt wassen op 30 of 40 graden met altijd een volle trommel. Dat doen we al.
  • Vervang lampen door LED lampen. Dit doen we in fases, omdat het niet goedkoop is en we veel lampen in huis hebben.

Lees ook: “Sfeervolle industriële verlichting en de beste dimbare LED lampen

  • Zet de vaatwasser op de eco-stand of op lage temperaturen. Dit kan ik nog doen.
  • Douche twee minuten korter. Op zich douchen wij niet lang, maar ik ga erop letten. Ik heb toevallig ergens zo’n douche zandlopertje gekregen. Die hangt nu in de douche 😉
  • Leg tochtstrips aan. Bij ons kwam er ook heel veel wind door de spotjes in het plafond. Dit maken we dicht. Verder bouwt manlief een muurtje en een deur op de voorheen open zolder. Zodat de warmte beneden blijft. Tot slot hebben we bij het toilet beneden nog een gat gedicht, waar veel wind doorheen kwam.
  • Verder kun je nog bijvoorbeeld de douchekop vervangen door een bespaarkop, apparaten uit zetten in plaats van op stand-by en de was vaker uithangen.

Volgende doel: besparen met zonnepanelen (naast energieverbruik verlagen)

Naast mijn energieverbruik verlagen, wil ik ook dolgraag zonnepanelen. Een duurzame keuze én de maandelijkse kosten gaan flink omlaag. Toch kiezen wij ervoor om (nog) geen zonnepalen te plaatsen. Voor onze situatie is het rendement te laag, als we het afwegen tegen het kostenplaatje. En we zijn nu eenmaal niet rijke Henkie :).

zonnepanelen
Zonnepanelen & fabels over zonnepanelen

En ondertussen alvast een groene energieleverancier 🙂

Wat we wel doen? Overstappen naar een duurzame energieleverancier voor groene stroom en gas. Maar dan wel écht duurzaam, trap niet in de valkuil van sjoemelstroom.

Zo. Energieverbruik verlagen, check! Heb jij een nette energierekening? En wat doe jij om te besparen op energie? Praat mee en deel je tips zodat we elkaar kunnen helpen 🙂

Afbeeldingen: Eigen, Pixabay, artikel update 2020 (origineel 2015)

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.