Nou, daar komt het grapje van de dag! Het gaat om onze energierekening. Iets dat meteen op mijn eco-prioriteitenlijst komt te staan. Ik schrok me dood van ons kWh verbruik. Echt totaal niet duurzaam en niet bewust. Wat is er gebeurd? En hoe kan ik besparen op de energierekening?! Verder vertel ik je over de minder positieve punten van Eneco Toon en kun je meer lezen over zonnepanelen, groene energie en sjoemelstroom.

Wat is een normaal energieverbruik.. en die van ons?!

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden (2,2 personen) is 3.100 kilowattuur (kWh) volgens milieucentraal. Van onze situatie: twee volwassen die full- en parttime werken met een peuter (die 0,2 dus), zou je verwachten dat je toch wel zo richting het gemiddelde navigeert? Niet dus.

Ik durf het bijna niet te typen, maar onze energie eindnota stond op 6000 kWh! Mijn god.. het dubbele?!

Gênant gewoon..

Hoe kan mijn verbruik zo hoog zijn?

Ten eerste denk ik aan een foute berekening, dat moet haast wel. Of hebben wij misschien de meterstanden verkeerd doorgegeven? Jammerdebammer.. het klopt helaas wel. Nu hebben wij een oud, houten huis met veel kiertjes. En we zitten op de hoek van het rijtje. Zou er veel warmte verloren gaan als de vloerverwarming aan staat? Komt het door het koken op inductie? Of wat hebben wij dan uitgevroten..

Na lang peinzen, denken we ook aan de kerstverlichting. We hebben een lange periode (november t/m januari) de sfeervolle buitenverlichting aan staan. Verder doen we niks geks en de tips hieronder pas ik ook al toe. Ik  ben echt een beetje gepikerd, haha.

Besparen op energierekening: tips!

Via de bespaartest kun je kijken hoe je kunt besparen op de energierekening. Ik doe de test en pas mijn leefstijl wat aan.

1) Houd je energieverbruik bij met een energieverbruiksmanager. We kiezen voor de Eneco Toon, maar zijn er minder positief over. Dat zal ik hieronder verder uitleggen.

2) We doen de verwarming een graadje lager. En letten er extra goed op, dat we hem uitzetten als we weggaan of gaan slapen.

3) Je kunt wassen op 30 of 40 graden met altijd een volle trommel. Dat doen we wel.

4) We vervangen ook de laatste lampen voor LED lampen. En we hebben nogal wat lampen, namelijk heel veel inbouwspots. Dit doen we in fases, omdat het niet goedkoop is. Het nachtlampje van peutergirl is nu ook led. Dit staat namelijk ook de hele nacht aan. En die kerstlichtstrengen gaan weg natuurlijk! We gaan nu voor led lichtstrengen. Ook in fases vanwege het budget.

5) Zet de vaatwasser op de eco-stand of op lage temperaturen.

6) Douche twee minuten korter. Op zich douchen wij niet lang, maar ik ga erop letten. Ik heb toevallig ergens zo’n douche zandlopertje gekregen. Die hangt nu in de douche 😉

7) Leg tochtstrips aan. Bij ons kwam er ook heel veel wind door de spotjes in het plafond. Dit maken we dicht. Verder bouwt manlief een muurtje en een deur op de voorheen open zolder. Zodat de warmte beneden blijft. Tot slot hebben we bij het toilet beneden nog een gat gedicht, waar veel wind doorheen kwam.

Verder kun je nog bijvoorbeeld de douchekop vervangen door een bespaarkop, apparaten uit zetten in plaats van op stand-by en de was vaker uithangen.

Ervaring Eneco Toon, minder positief

Op advies van tip 1 kopen wij een Eneco Toon. Een soort slimme thermostaat, die inzicht geeft in je energieverbruik. Net een soort iPad aan de muur. Het is handig dat we 1,5 uur voordat we gaan slapen, de temperatuur alvast verlagen tot 18 graden. Normaal staat de winterstand op 20 graden, maar ik zet hem nu op 18,5 of 19 graden.

Lees ook: “Is een slimme meter wel zo slim, als je zonnepanelen hebt?” 

Maar onze ervaring is niet helemaal positief. Er zitten veel functies in die wij niet gebruiken. Daarnaast zijn de instellingen niet goed, waardoor we nog steeds continu twijfelen of het wel klopt. Je ziet wel bijvoorbeeld als de wasmachine aanstaat, dat er een piek komt in je energieverbruik. Maar puntje bij paaltje, gaat het om je totale verbruik per maand. Dit kun je ook gewoon meten op je meterstand, en dan telkens alle tips toe passen en in de gaten houden of je verbruik daalt. En dan moet je maar afwachten tot de verlossende conclusie: de eindnota volgend jaar.

Ik wil zo graag zonnepanelen, maar helaas

Eerst maar eens goed besparen. En dan is er nog mijn grote wens: zonnepanelen! Ik wil ze dolgraag en zie ze al liggen op ons dak. Toch kiezen wij ervoor om (nog) geen zonnepalen te plaatsen. We vinden het rendement te laag, als we het afwegen tegen het kostenplaatje. Tja, we zijn geen rijke Henkie 😉

Update 2019: wat bleek..

Ons niet zo grappig foutje blijkt als volgt. De buitenlichtslangen tijdens kerst, waren van halogeen en verbruikten 550 Watt. We hadden er nogal wat en ze stonden toen elke avond aan. Oeff!! Daarnaast hebben wij ook de laatste lampen in huis vervangen door LED. En eigenlijk was dit al voldoende voor een normaal gemiddeld energieverbruik. Bizar hè!

Energieverbruik verlagen, check! Omdat zonnepanelen ‘m nog niet gaan worden, is het nu écht tijd om op jacht te gaan naar een groene energie maatschappij. Ik zoek het tot op de bodem uit: goede groene energie & wat is sjoemelstroom. Heb jij een nette energie rekening? En wat doe jij om te besparen? Praat mee en deel je tips in de reacties zodat we elkaar kunnen helpen.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.