Soms heb ik wel eens zo’n periode dat ik mij – in mijn moederrol – een beetje futloos voel. Dan is niks goed, zit ik laag in energie en is mijn vibe ronduit blegh. Het ergste is dat ik precies dan, juist in wissewasjes en brandjes blussen verzeil. Dikke Zucht. Hoe krijg ik meer energie op deze momenten? Ik heb inmiddels een aantal handige tips verzameld over hoe ik bij mezelf kan komen en welke “trucjes” helpen voor meer energie.

lees ook: Een blaasontsteking zelf oplossen, alle tips (want ik wil geen antibiotica)

Waar is mijn energie.. What’s up?

De volgende stapjes probeer ik te doorlopen om te kijken wat er aan de hand is. Even bij mijzelf te rade gaan helpt, om het afreageren op anderen te voorkomen.

Vaak is er namelijk een verhaal achter het verhaal. Er is een reden waarom ik mij zo voel. Alleen door de drukte van alledag, kom ik daar niet. Wat ik eerst nodig heb is een beetje tijd en ruimte. Voor mij helpt het om mij dan even terug te trekken. Ik probeer prikkels en afleiding te voorkomen, zoals mijn mobiel 😉

Even mediteren helpt mij hier ook bij. Ik begin meestal met ademhalingsoefeningen. Dan let ik alleen maar op mijn in- en uitademingen, terwijl ik op bed lig. Als mijn gedachten vliegen naar andere zaken, breng ik ze liefdevol terug naar mijn ademhaling. Vervolgens probeer ik te voelen. Welke emotie voel ik? Vanuit daar ga ik verder onderzoeken, waar dat vandaan komt. Soms voel ik onrust en stress. Een terugkerend dingetje hier 😉 Ik wil teveel of moet teveel (van mijzelf).

Stap 1: Erachter komen wat er aan de hand is:

 • Claim tijd en ruimte
 • Voorkom afleidingen
 • Probeer bij het gevoel te komen met mediteren / ademhaling
hoe krijg ik meer energie

Hoe krijg ik meer energie?

Op de vraag hoe krijg ik meer energie, helpen bij mij de volgende dingen.

 • Me-time inplannen (op de prioriteitenlijst)
 • Letten op gezonde voeding
 • Tijdelijk extra vitamine pillen
 • Weer iets vaker mediteren

1. Me-time inplannen

Mijn persoonlijke valkuil is dus dat ik altijd zo lekker bezig ben met van alles, dat ik de belangrijke me-time vergeet. Een bewuste keuze, is dan bijvoorbeeld een avond NIKS doen, dat MOET.

Ik word bijvoorbeeld heel blij van lekker een beetje kleuren of tekenen. Op tijd erin of op de bank liggen met een fijn luisterboek van Kobo. En een wandeling doet m’n geest ook altijd goed.

Lees ook: “Mijn leukste, laatst gelezen boeken”

2. Meer energie met vitaminen, groenten en fruit

Een andere energie-leegloper is voor mij, als ik te weinig groenten en fruit heb genomen. Ik mis dan mijn vitamientjes. Zeker als dat in combinatie gaat met een periode van net iets teveel suiker *ahum, menstruatie*, wil het er wel aardig inhakken. Wat ik dan doe?

Meer fruit

Ten eerste probeer ik dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, maar soms schiet dat er gewoon bij in.

 • Het helpt als ik mezelf verwen met extra en lekker (tropisch) fruit, als het budget en seizoen het toelaat.
 • Of ik tover de fruitschaal pontificaal op tafel, in de hoop dat ik dan sneller fruit pak.

Lees ook: “TIPS: Hoe kan ik dagelijks meer groenten en fruit nemen?”

 • Een ander trucje is om geen lekkers (koekjes, chips) in huis te halen tijdens de boodschappen. Ook dan pak ik sneller tijdens zo’n snaaimoment een stuk fruit.
 • Tot slot doe ik ook een extra stuk fruit door mijn yoghurt ’s ochtends. Tjakka, gelijk nummertje 1 al binnen.

Lekker gezond koken met een extra dosis groente

Als ik dan toch boodschappen doe, pak ik gelijk een extra dosis groente mee. Dan kan ik reepjes rauwe groenten snijden als “snaai voorgerecht”, zoals komkommer, paprika en wortel. Dit nemen we dan extra voor de maaltijd, hoppa extra vitamientjes. Dit werkt dus ook super bij mijn kids ;-).

Leuke tip: kies voor een biologisch groentepakket zoals bij BioAanHuis of iets bij jou in de buurt.

Vegetarisch eten en b12 vitamine

Verder probeer ik steeds meer vegetarisch te eten. Ik eet ongeveer 3x per week vlees of vis. Bij volledig vegetarisch eten, wordt er geadviseerd om extra vitamine B12 van Flinndal bijvoorbeeld te nemen. Deze vitamine helpt vermoeidheid verminderen en draagt bij aan een fit gevoel. Het ondersteunt het immuunsysteem voor een goede weerstand en verder is het goed voor geheugen, concentratievermogen en leerprestatie.

Superfoods toevoegen

Extra energie kan ik ook toevoegen aan mijn eten door met superfoods aan de slag te gaan. Zoals een lekker puddingontbijtje van chiazaad of wat rauwe cacao nibs of goji bessen door de yoghurt. Superlekker! Verder kan ik spirulina of maca poeder door de smoothie mixen of een handje ongebrande noten nemen tijdens het chill momentje ’s avonds. Tijdens het avondeten mix ik de rijst met quinoa voor een boost.

Als healthy drankje kan ik kiezen voor gezonde groene thee (bijvoorbeeld long jing – dragon well).

Meer drink-inspiratie: “10x lekkere gezonde drankjes voor je kids (en jou!)”

3. Een periode extra vitaminepillen slikken

Tot slot kies ik soms voor een extra boost met vitamine pillen. Dit doe ik niet standaard, omdat ik zelf liever eerst meer groenten en fruit eet. Maar als ik aan het kwakkelen ben vlak voor een griepje of als ik mij juist emotioneel onstabiel voel, neem ik een goed vitamine complex (zoals Vitakruid) of een bepaalde periode extra vitamine c. Een fijne natuurlijke vorm hiervan vind ik camu camu poeder (bessenpoeder met vitamine c erin).

4. Andere vormen van extra energie krijgen

Naast een stapje terug doen en gezond eten kun je ook nog op andere manieren jezelf meer energie geven. De een vindt dit in sporten, de ander in yoga en zelf luister ik dus graag naar mindfulness of geleide meditatie fragmenten.

Liefdevolle knuffels en intimiteit zijn ook heel behulpzaam. En bij gebrek aan dat, sla ik m’n armen even stevig om mijzelf heen. Een beetje compassie tonen naar mijzelf, helpt ook al veel.

Ook leuk: “Gezonde seksspeeltjes, duurzame dildo’s & veilige vibrators”

hoe krijg ik meer energie

Hoe krijg ik meer energie? En een dip hoort er soms ook bij

Tot slot is een energiedip ook gewoon normaal once in a while. Helemaal menselijk. Zoals de stem van mijn meditatieman al zei: “accepteer dat het gevoel er is”. Soms is dat alleen al voldoende. Let it be. Zonder dieptepunten zijn er tenslotte ook geen hoogtepunten.

Lees ook: “Minder stress als moeder? Leef in het hier en nu”

En wie weet, geeft die dip ons wel een mooi perspectief van het één of ander! Klets mee: welke tips helpen jou om meer energie te krijgen?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.