Ik startte deze winter voor het eerst met kleding minimaliseren. Dit deed ik met de methode Project 33. Hierbij koos ik slechts 33 kledingitems voor een heel seizoen. Een leuke challenge helemaal in het kader van een groen lifestyle! Inmiddels staat de lente voor de deur. Hoe kijk ik terug op leven met minder kleding? Is het haalbaar, voor herhaling vatbaar en heb ik nog ergens gesjoemeld?

Ook leuk: “Hoe maak je een capsule wardrobe voor kids? (Kinderkleding minimaliseren)”

Waarom wil ik minder kleding?

Aan het begin van dit seizoen ergerde ik me aan mijn gedachtes: “ik weet niet wat ik aan moet doen” en “ik heb geen kleding, maar eigenlijk heb ik gewoon te veel”. Zou leven met minder kleding de ochtendstress voor mijn garderobekast weghalen? Ik heb écht, écht geen vijftig tinten Primark shirtjes nodig..

Wat daarnaast ook meespeelt is dat ik probeer om tevreden te zijn met wat ik heb. Ik wil mijzelf leren weerstand te bieden tegen onnodige (kleding) aankopen. Uiteindelijk draagt dat ook bij aan het milieu, maar een lege geest is ook fijn 😉

Wat vond ik moeilijk tijdens Project 33?

Lastig vond ik het om de juiste kleding te selecteren. Ik bedoel, er zit nogal een verschil in zakelijke kleding, vrijetijdskleding en uitgaanskleding. En ik weet dat de winter koud is, maar er zit nog altijd een verschil tussen koud en koud en het binnen zijn of buiten zijn. 

Achteraf bleek dat ik inderdaad iets te veel korte mouwen had gekozen. Van de drie rokjes droeg ik er uiteindelijk maar één. De jasjes, broeken en schoenen waren wel goed gekozen.

Het was goed voor mij om eens met zo’n bewuste blik naar mijn kleding te kijken. Echt even nadenken over wat ik daadwerkelijk nodig heb. In de kern gaat het eigenlijk om: waar ben je nu echt tevreden mee?

Heb ik onderweg een beetje vals gespeeld?

Ik heb een (niet meegeteld) joggingpak wat ik toch vaak aan had op mijn vrije mama dagen. Tja, ik nam me nog zo voor mij fatsoenlijk aan te kleden op deze vrije dagen, maar de lekkere luiheid overwon het telkens weer. 

Ook had ik een deftig dingetje van mijn werk waarvoor ik mijn niet meegerekende rode pumps tevoorschijn had getoverd. Verder nog één keer stiekem een vrolijk jasje gepakt omdat ik echt even behoefte had aan kleur. Verder gewoon die 33 dingen. Prima do-able!

Welke mooie lessen heb ik geleerd door Project 33?

Dit project was precies goed voor mij, less is more. Meer rust. En makkelijker kleding kiezen in de ochtend. 

Ik ben geen tijd meer kwijt aan online kleding shoppen en dat winkelmandje in, winkelmandje uit. Bovenal heb ik mogen ervaren dat wat ik dacht nodig te hebben, helemaal niet zo nodig is.

minder kleding

Op de vraag of ik het weer zou doen zeg ik zeker ja. Voor het komende lenteseizoen heb ik besloten om weer mijn kledingkast uit te zoeken op deze manier, en er dan wellicht een paar passende items bij te kopen.

Ook lezen: “Stappenplan | Zo kies ik eerlijke en duurzame kleding (fair fashion) in de strijd tegen milieuvervuiling, dier- en mensenleed”

En 5 jaar later?

Ik heb nooit meer het exacte Project 33 herhaald. Dit was niet nodig, omdat ik blijkbaar mijzelf heb aangeleerd om weinig nieuwe kleding en schoenen te kopen. Ook bij nieuwe aankopen kijk ik kritisch en bewust. Ik schrijf 5 jaar later nog artikel over mijn blik op kleding minimaliseren.

Hoe staat het ervoor met jouw kleding stash? (-:

Afbeelding: Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

    • Haha nee. Ik had bedacht dat het dan wel errúg karig zou worden in mijn kledingkast plus de hoeveelheid wasjes is ook niet echt duurzaam dan 😉

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.